« poprzedni wątek | następny wątek » |
1. Data: 2003-09-16 09:26:47
Temat: (p) klasyczny omlet z zielonym groszkiem + z warzywami
Trochę mnie nie było, więc nie chcę się miesząc do starych wątków stąd
powtórka omletowego tematu.
Kiedyś omletu nie cierpiałam, potem w chwili kryzysu raz zrobiłam to co
zobaczyłam w telewizji i przepadłam,
podaję więc jak to robię, może ktoś zasmakuje.
Omlet z zielonym groszkiem lub warzywami
Farsz groszkowy
Bardzo prosty i oszałamiająci smaczny już z omletem
paczkę zielonego mrożonego groszku wsypać na rozgrzana oliwę i dusić pod
przykryciem do miękkości, pod koniec dodać do smaku łyżeczkę masła, sól,
cukier, pieprz.
Farsz warzywny:
Różyczki z 1/4 kalafiora
Różyczki z 1/4 brokuła
Kostkę z jednej niedużej marchewki
trochę groszku lub zielonej fasolki
Wrzucić na rozgrzany olej i dusić pod przykryciem, pod koniec przyprawić do
smaku, solą, pieprzem, lubianymi ziołami, łyżeczką masła
Omlet
6-8 jaj wbić do miski, dolać ok 3 łyżek zimnej wody, dosypać sól, pieprz,
przyprawę do dań z jajek durcosu, (można bez).
Zamieszać w tym kilka razy, niezbyt energicznie - bardziej chodzi o
poprzebijanie żółtek i lekkie zabełtanie ich z białkami, niż o dokładne
połączenie składników - nie ma być to gładka masa.
Wlać na podgrzaną na minimalnym ogniu patelnię olej (sporo) i delikatnie
masę jajeczną, smażyć delikatnie, podważając cały czas brzegi aby rzadkie
spływało pod spód. Jeśli na środku zostanie kałuża, po prostu lekko przebić
środek, podważyć niech spłynie pod spód Gdy już nie ma co spływać pod spód a
wierzch jest zbyt luźny, przykryćna chwilę pokrywką.
Gdy wierzch jest galaretowaty lecz nie płynny wsypać na niego farsz i
zawinąć na pół, przykryć na chwilę i dosmażyć.
Podawać posypany natką pietruszki, ketchupem.
Można tez zamiast jednego dużego zrobić 2 mniejsze lub cieńsze (podzielić
masę na pół i smażyć na 2 patelniach lub kolejno, a pierwszy trzymać np. w
lekko nagrzanym piekarniku)
Sowa
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
Zobacz także
« poprzedni wątek | następny wątek » |