| « poprzedni wątek | następny wątek » |
1. Data: 2002-01-12 10:54:25
Temat: Re: plesniak z wisniami i rozowa piankaA moj plesniak robi sie tak:
3 szkl. maki
3/4 szkl. cukru
3/4 margaryny
2 plaskie lyzeczki proszku do pieczenia
aromat do ciast
-----------------
W/w skladniki zagniesc. Ciast podzielic na 2 czesci (jedna troche wieksza od
drugiej), wlozyc do zamrazalnika. Zmrozona wieksza czesc starkowac na dno
duzej blachy, zapiec ok. 20 min. Wylozyc na to owoce z kompotu (wydrylowane
wisnie moja mama wekuje w niewielkich sloiczkach specjalnie do tego celu, na
1 ciasto - 2 sloiczki), na owoce wylozyc mase.
Masa: bialka ubite na sztywno + 3/4 szkl. cukru (najlepiej pudru) + 1 kisiel
w rozowym kolorze (wisniowy, zurawinowy ...). Na wierzch utrzec reszte
ciasta. Piec az sie zarumieni, u mnie 35-40 min w temp. ok. 200*C. Po
upieczeniu posypac cukrem pudrem.
Przepyszne, najlepsze na drugi dzien po upieczeniu.
Mozna dac mniej cukru.
Mam nadzieje, ze ktos wyprobuje,
Pozdrawiam,
Magda I. (z Bialegostoku)
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
Zobacz także
1. Data: 2002-01-13 05:12:12
Temat: Re: plesniak z wisniami i rozowa pianka
"Magda" <m...@w...pl> wrote in message news:a1p4j5$kn9$1@news.tpi.pl...
> A moj plesniak robi sie tak:
> 3 szkl. maki
> 3/4 szkl. cukru
> 3/4 margaryny
> 2 plaskie lyzeczki proszku do pieczenia
> aromat do ciast
> -----------------
> W/w skladniki zagniesc. Ciast podzielic na 2 czesci (jedna troche wieksza
od
> drugiej), wlozyc do zamrazalnika. Zmrozona wieksza czesc starkowac na dno
> duzej blachy, zapiec ok. 20 min. Wylozyc na to owoce z kompotu
(wydrylowane
> wisnie moja mama wekuje w niewielkich sloiczkach specjalnie do tego celu,
na
> 1 ciasto - 2 sloiczki), na owoce wylozyc mase.
> Masa: bialka ubite na sztywno + 3/4 szkl. cukru (najlepiej pudru) + 1
kisiel
> w rozowym kolorze (wisniowy, zurawinowy ...). Na wierzch utrzec reszte
> ciasta. Piec az sie zarumieni, u mnie 35-40 min w temp. ok. 200*C. Po
> upieczeniu posypac cukrem pudrem.
>
> Przepyszne, najlepsze na drugi dzien po upieczeniu.
> Mozna dac mniej cukru.
>
> Mam nadzieje, ze ktos wyprobuje,
> Pozdrawiam,
> Magda I. (z Bialegostoku)
>
>
Brzmi smakowicie. Musze zakupic sloik kompotu wisniowego :)))
Mam pytanie, jak duza forme do tego potrzeba ??
Ania
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2002-01-13 11:17:48
Temat: Re: plesniak z wisniami i rozowa pianka
Użytkownik Ania Derejski <a...@v...ca> w wiadomości do grup
dyskusyjnych napisał:2G808.17862$k...@w...videotron.net
...
>
> >
> Brzmi smakowicie. Musze zakupic sloik kompotu wisniowego :)))
> Mam pytanie, jak duza forme do tego potrzeba ??
> Ania
>
>
Na mój mały rozumek formę dopasowuje się, patrząc na ilość surowego ciasta.
Wkn
zjadłabym takiego pleśniaczka
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2002-01-14 00:09:40
Temat: Re: plesniak z wisniami i rozowa pianka
"Magda" <m...@w...pl> wrote in message news:a1p4j5$kn9$1@news.tpi.pl...
> A moj plesniak robi sie tak:
> 3 szkl. maki
> 3/4 szkl. cukru
> 3/4 margaryny
> 2 plaskie lyzeczki proszku do pieczenia
> aromat do ciast
> -----------------
> W/w skladniki zagniesc. Ciast podzielic na 2 czesci (jedna troche wieksza
od
> drugiej), wlozyc do zamrazalnika. Zmrozona wieksza czesc starkowac na dno
> duzej blachy, zapiec ok. 20 min. Wylozyc na to owoce z kompotu
(wydrylowane
> wisnie moja mama wekuje w niewielkich sloiczkach specjalnie do tego celu,
na
> 1 ciasto - 2 sloiczki), na owoce wylozyc mase.
> Masa: bialka ubite na sztywno + 3/4 szkl. cukru (najlepiej pudru) + 1
kisiel
> w rozowym kolorze (wisniowy, zurawinowy ...). Na wierzch utrzec reszte
> ciasta. Piec az sie zarumieni, u mnie 35-40 min w temp. ok. 200*C. Po
> upieczeniu posypac cukrem pudrem.
>
> Przepyszne, najlepsze na drugi dzien po upieczeniu.
> Mozna dac mniej cukru.
>
> Mam nadzieje, ze ktos wyprobuje,
> Pozdrawiam,
> Magda I. (z Bialegostoku)
>
>
Napalilam sie na to ciasto ale nie ma w nim nic o jajkach.
Czyzby ciasto bez jaj ??
Czy moze ile sie chce tak na pale :))
Ania
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2002-01-15 22:10:37
Temat: Re: plesniak z wisniami i rozowa pianka> >
> Brzmi smakowicie. Musze zakupic sloik kompotu wisniowego :)))
> Mam pytanie, jak duza forme do tego potrzeba ??
> Ania
Forma "formatu A4", albo wieksza troche. Przepraszam, że nie podaje
dokladnych wymiarow, ale nie chce brzeczec blaszkami bo rodzinke pobudze.
;-)
Pozdrawiam, Magda I.
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2002-01-15 22:13:15
Temat: Re: plesniak z wisniami i rozowa pianka
Użytkownik Ania Derejski <a...@v...ca> w wiadomości do grup
dyskusyjnych napisał:okp08.5759$f...@w...videotron.net..
.
>
> "Magda" <m...@w...pl> wrote in message news:a1p4j5$kn9$1@news.tpi.pl...
> > A moj plesniak robi sie tak:
> > 3 szkl. maki
> > 3/4 szkl. cukru
> > 3/4 margaryny
> > 2 plaskie lyzeczki proszku do pieczenia
> > aromat do ciast
> > -----------------
> > W/w skladniki zagniesc. Ciast podzielic na 2 czesci (jedna troche
wieksza
> od
> > drugiej), wlozyc do zamrazalnika. Zmrozona wieksza czesc starkowac na
dno
> > duzej blachy, zapiec ok. 20 min. Wylozyc na to owoce z kompotu
> (wydrylowane
> > wisnie moja mama wekuje w niewielkich sloiczkach specjalnie do tego
celu,
> na
> > 1 ciasto - 2 sloiczki), na owoce wylozyc mase.
> > Masa: bialka ubite na sztywno + 3/4 szkl. cukru (najlepiej pudru) + 1
> kisiel
> > w rozowym kolorze (wisniowy, zurawinowy ...). Na wierzch utrzec reszte
> > ciasta. Piec az sie zarumieni, u mnie 35-40 min w temp. ok. 200*C. Po
> > upieczeniu posypac cukrem pudrem.
> >
> > Przepyszne, najlepsze na drugi dzien po upieczeniu.
> > Mozna dac mniej cukru.
> >
> > Mam nadzieje, ze ktos wyprobuje,
> > Pozdrawiam,
> > Magda I. (z Bialegostoku)
> >
> >
> Napalilam sie na to ciasto ale nie ma w nim nic o jajkach.
> Czyzby ciasto bez jaj ??
> Czy moze ile sie chce tak na pale :))
> Ania
----------------
Zapomniałam o jajkach - daję 3 duże wiejskie lub 4 mniejsze.
Przepraszam, mam nadzieje, ze nikogo nie "wkopalam", ale przeciez do masy
konieczne sa bialka, wiec zoltka od tych bialek - do ciasta.
Magda I.
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2002-01-15 22:22:08
Temat: Re: plesniak z wisniami i rozowa pianka
Użytkownik Magda <m...@w...pl> w wiadomości do grup dyskusyjnych
napisał:a1p4j5$kn9$...@n...tpi.pl...
> A moj plesniak robi sie tak:
> 3 szkl. maki
> 3/4 szkl. cukru
> 3/4 margaryny
> 2 plaskie lyzeczki proszku do pieczenia
> aromat do ciast
> -----------------
> W/w skladniki zagniesc. Ciast podzielic na 2 czesci (jedna troche wieksza
od
> drugiej), wlozyc do zamrazalnika. Zmrozona wieksza czesc starkowac na dno
> duzej blachy, zapiec ok. 20 min. Wylozyc na to owoce z kompotu
(wydrylowane
> wisnie moja mama wekuje w niewielkich sloiczkach specjalnie do tego celu,
na
> 1 ciasto - 2 sloiczki), na owoce wylozyc mase.
> Masa: bialka ubite na sztywno + 3/4 szkl. cukru (najlepiej pudru) + 1
kisiel
> w rozowym kolorze (wisniowy, zurawinowy ...). Na wierzch utrzec reszte
> ciasta. Piec az sie zarumieni, u mnie 35-40 min w temp. ok. 200*C. Po
> upieczeniu posypac cukrem pudrem.
>
> Przepyszne, najlepsze na drugi dzien po upieczeniu.
> Mozna dac mniej cukru.
>
> Mam nadzieje, ze ktos wyprobuje,
> Pozdrawiam,
> Magda I. (z Bialegostoku)
>
------------------------
UWAGA!
jajka 3 duze lub 4 mniejsze
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2002-01-15 22:24:12
Temat: Re: plesniak z wisniami i rozowa pianka
Użytkownik Magda <m...@w...pl> w wiadomości do grup dyskusyjnych
napisał:a1p4j5$kn9$...@n...tpi.pl...
> A moj plesniak robi sie tak:
> 3 szkl. maki
> 3/4 szkl. cukru
> 3/4 margaryny
> 2 plaskie lyzeczki proszku do pieczenia
> aromat do ciast
> -----------------
> W/w skladniki zagniesc. Ciast podzielic na 2 czesci (jedna troche wieksza
od
> drugiej), wlozyc do zamrazalnika. Zmrozona wieksza czesc starkowac na dno
> duzej blachy, zapiec ok. 20 min. Wylozyc na to owoce z kompotu
(wydrylowane
> wisnie moja mama wekuje w niewielkich sloiczkach specjalnie do tego celu,
na
> 1 ciasto - 2 sloiczki), na owoce wylozyc mase.
> Masa: bialka ubite na sztywno + 3/4 szkl. cukru (najlepiej pudru) + 1
kisiel
> w rozowym kolorze (wisniowy, zurawinowy ...). Na wierzch utrzec reszte
> ciasta. Piec az sie zarumieni, u mnie 35-40 min w temp. ok. 200*C. Po
> upieczeniu posypac cukrem pudrem.
>
> Przepyszne, najlepsze na drugi dzien po upieczeniu.
> Mozna dac mniej cukru.
>
> Mam nadzieje, ze ktos wyprobuje,
> Pozdrawiam,
> Magda I. (z Bialegostoku)
>
-------------------
UWAGA!
jajka 3 duze lub 4 mniejsze
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2002-01-16 03:09:31
Temat: Re: plesniak z wisniami i rozowa pianka
"Magda" wrote
>
> ----------------
> Zapomniałam o jajkach - daję 3 duże wiejskie lub 4 mniejsze.
> Przepraszam, mam nadzieje, ze nikogo nie "wkopalam", ale przeciez do masy
> konieczne sa bialka, wiec zoltka od tych bialek - do ciasta.
> Magda I.
>
>
Dzieki za wszelkie wyjasnienia.
Zrobie to ciasto na nadchodzace urodziny meza.
Wszelkie ciasta z owocami a w szczegolnosci z wisniami to
moje ulubione
pozdrawiam Ania
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2002-01-16 08:32:41
Temat: Re: plesniak z wisniami i rozowa pianka
Użytkownik Ania Derejski <a...@v...ca> w wiadomości do grup
dyskusyjnych napisał:%8618.31516$h...@w...videotron.net.
..
>
> "Magda" wrote
> >
> > ----------------
> > Zapomniałam o jajkach - daję 3 duże wiejskie lub 4 mniejsze.
> > Przepraszam, mam nadzieje, ze nikogo nie "wkopalam", ale przeciez do
masy
> > konieczne sa bialka, wiec zoltka od tych bialek - do ciasta.
> > Magda I.
> >
> >
> Dzieki za wszelkie wyjasnienia.
> Zrobie to ciasto na nadchodzace urodziny meza.
> Wszelkie ciasta z owocami a w szczegolnosci z wisniami to
> moje ulubione
> pozdrawiam Ania
>
Daj znac jak wyszlo. :-)
Magda
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
| « poprzedni wątek | następny wątek » |