« poprzedni wątek | następny wątek » |
1. Data: 2002-01-17 12:41:53
Temat: pomidory i PomidoryBardzo lubimy pomidory oraz produkty pomidoropochodne.
Jednak cos z tymi pomidorami jest nie tak, bo nawet w lecie
ciezko jest kupic takie czerwone jak pomidor, pachnace jak
pomidor i smakujace jak pomidor. W zimie to juz w ogole
tragedia - toz to tylko z krztaltu przypomina zadany owoc.
Piszecie teraz o potrawach z pomidorami - jakich uzywacie
i gdzie je kupujecie? Znacie jakies sposoby na "zachowanie"
letnich pomidorów na zimowy czas?
Pozdrawiam,
______________
Adam Jarosz
www.adam33.net
--
Archiwum grupy: http://niusy.onet.pl/pl.rec.kuchnia
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
Zobacz także
1. Data: 2002-01-17 12:46:49
Temat: Re: pomidory i Pomidory
Użytkownik Adam Jarosz <j...@g...pl> w wiadomości do grup dyskusyjnych
napisał:00ba01c19f54$56fee860$6...@f...pl...
> Bardzo lubimy pomidory oraz produkty pomidoropochodne.
> Jednak cos z tymi pomidorami jest nie tak, bo nawet w lecie
> ciezko jest kupic takie czerwone jak pomidor, pachnace jak
> pomidor i smakujace jak pomidor. W zimie to juz w ogole
> tragedia - toz to tylko z krztaltu przypomina zadany owoc.
> Piszecie teraz o potrawach z pomidorami - jakich uzywacie
> i gdzie je kupujecie? Znacie jakies sposoby na "zachowanie"
> letnich pomidorów na zimowy czas?
>
pomidory zimą są błe :-(
Najczęściej do potraw używam po prostu pomidorów z puszki. A świeżych i na
kanapki unikam.
Wkn
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2002-01-17 12:47:37
Temat: Re: pomidory i Pomidory
"Adam Jarosz" <j...@g...pl> wrote in message
news:00ba01c19f54$56fee860$6acc9e9d@frk.pl...
> Piszecie teraz o potrawach z pomidorami - jakich uzywacie
> i gdzie je kupujecie? Znacie jakies sposoby na "zachowanie"
> letnich pomidorów na zimowy czas?
>
W zimie uzywam tylko z puszki oraz - jak mam czas w lecie - to tych w lecie
zasłoikowanych, nie nadaja sie one niestety na kanapki, ale zupa, sosy sa
pyszne. Inne sobie daruje, bo nie dosc ze bez smaku to jeszcze drogie -
jakby bylo za co tyle placic. Czasem kupie 1-2 sztuki dla ozdoby talerza.
Asia
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2002-01-17 13:12:03
Temat: Re: pomidory i Pomidory> zasłoikowanych, nie nadaja sie one niestety na kanapki, ale zupa, sosy sa
> pyszne.
A jak zasloikowac mimidorki zeby dotrwaly zimy?
Pliiiss....
______________
Adam Jarosz
www.adam33.net
--
Archiwum grupy: http://niusy.onet.pl/pl.rec.kuchnia
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2002-01-17 13:15:25
Temat: Re: pomidory i Pomidory
"Adam Jarosz" <j...@g...pl> wrote in message
news:00dc01c19f58$8db878e0$6acc9e9d@frk.pl...
> A jak zasloikowac mimidorki zeby dotrwaly zimy?
> Pliiiss....
Ja robilam tak, ze do sloikow pakowalam pomidory, polówki, cwiartki, jak tam
chcesz, sypalam ciut soli, lyzke oliwy, zakrecalam i gotowalam ok. 5 minut.
Asia
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2002-01-17 14:11:57
Temat: Re: pomidory i Pomidory
"Agnieszka Nowak" <i...@r...com.pl> wrote in message
news:009101c19f61$54cc3e00$e007fea9@hppcvnmvhhid...
> A ja obieralam ze skorki, pakowalam do sloiczkow
...tez obieralam ...
> zalewalam goracym przecierem pomidorowym
ten przecier najpierw sama robilas? jak? mozna wiedziec?
Asia
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2002-01-17 14:13:28
Temat: Re: pomidory i PomidoryFrom: asia <a...@p...onet.pl>
> Ja robilam tak, ze do sloikow pakowalam pomidory, polówki, cwiartki, jak
tam
> chcesz, sypalam ciut soli, lyzke oliwy, zakrecalam i gotowalam ok. 5
minut.
A ja obieralam ze skorki, pakowalam do sloiczkow, zalewalam goracym
przecierem pomidorowym, pasteryzowalam. Pomidorki mialam takie jajowate, sa
bardziej miesiste i lepiej sie mieszcza w sloiczku ;-))
--
Macabra
When God made man, she was only testing
--
Archiwum grupy: http://niusy.onet.pl/pl.rec.kuchnia
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2002-01-17 15:36:38
Temat: Re: pomidory i Pomidory>Znacie jakies sposoby na "zachowanie"
> letnich pomidorów na zimowy czas?
Ja je po prostu mroze. Umyte wrzucam do foli i siup! do zamrazarki. Zima
parze wrzatkiem, zdejmuje skorke i kroje. Uzywam do pomidorowej, spaghetti
etc.
Dorota
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2002-01-17 21:08:46
Temat: Re: pomidory i PomidoryI ja też ! :-)) W ogóle uzywam tych włoskich z puszek, latem też - no chyba
że jadę do Krzeszowić i sobie przywiozę albo obwącham wszystkie na placu i
trafią się takie pachnące :-))) A i mroże tylko wydłubane, bez skórki,
pokrojone (to i tak do zup i sosów to mi szybciej potem) i w pudelkach albo
nieprzeciekalnych woreczkach :-)))
A jeszcze słyszalam że we włoszech się pomidory suszy na słońcu albo wekuje
w oliwie. Takie z oliwy to nawet na specjalne potrawy są :-)))
Pozdrawiam
DominikaNM
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2002-01-17 21:52:53
Temat: Re: pomidory i Pomidory> A jeszcze słyszalam że we włoszech się pomidory suszy na słońcu albo wekuje
> w oliwie. Takie z oliwy to nawet na specjalne potrawy są :-)))
> Pozdrawiam
> DominikaNM
----------------------
Tu masz przepis na takie falszywe suszone pomidory:
Pokroic pomidory na cwiartki. polozyc na blasze skorka w dol. Piec w 90
stopniach 4-5 godzin. Otwierac piekarnik co jakis czas, zeby wypuscic
wilgoc. Potem mozna wsadzic do oliwy i uzywac do salatek, muffinow obiadowych i
czego sie chce.
baska
--
Wysłano z serwisu OnetNiusy: http://niusy.onet.pl
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
« poprzedni wątek | następny wątek » |