« poprzedni wątek | następny wątek » |
1. Data: 2000-06-14 07:59:43
Temat: racletteWitam:))
niedawno kupilam sobie raclette i nie wiem jak to urzadzenie w ciekawy
sposob wykorzystac (na razie probowalam tylko cielecinke i kuraka na tym
przyrzadzac z serkiem i warzywkami) ale czuje ze to za malo;)))
macie moze jakies ciekawe przepisy, propozycje?
dzieki
pozdrawiam
ewa
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
Zobacz także
1. Data: 2000-06-14 16:04:14
Temat: Re: racletteewa <E...@s...com.pl> wrote:
> Witam:))
> niedawno kupilam sobie raclette i nie wiem jak to urzadzenie w ciekawy
> sposob wykorzystac (na razie probowalam tylko cielecinke i kuraka na tym
> przyrzadzac z serkiem i warzywkami) ale czuje ze to za malo;)))
Co nazywas urzadzeniem "raclette"? Zawsze sadzilem, ze raclette to
szwajcarska potrawa z sera, czy raczej nawet sposob jedzrnia sera,
topionego przy ogniu.
Wladyslaw
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2000-06-15 07:03:01
Temat: Odp: racletteRaclette to po prostu nazwa sera, ktory, rzeczywiscie, nalezy stopic w
specjalnym urzadzeniu. Sa rozne rodzaje tego urzadzenia, to, o ktorym mowi
Ewa zapewne sklada sie z patelenek, po jednej dla kazdego z gosci. Patelenki
sie podgrzewa. Jesli chcesz zrobic prawdziwe raclette, powinnas poszukac
sera o takiej nazwie w ktoryms z francuskich supermarketow ( trudno dostac i
dosc drogie, ale jednak warto) oraz kupic do tego rozne gatunki wedlin, a
przede wszystkim szynke parmenska, ogorki konserwowe, cebulke konserwowa i
wszelkiego rodzaju pikle oraz ziemniaki. Ziemniaki gotujesz w mundurkach i
stawiasz w garnku na pokrywie urzadzenia, zeby byly przez caly czas cieple.
Wedliny i ser kroisz na plasterki. Goscie zapiekaja ser na patelence, na
talerz nakladaja sobie ziemniaka (niektorzy go obieraja, niektorzy nie),
wedline i pikle i, gdy ser sie stopi, polewaja nim wszystko. Do tego biale
wino. W sumie to fajna zabawa.
W moim domu danie to uleglo dalekiej modyfikacji, topimy rozne rodzaje sera
zoltego i plesniowego, niektorzy czasem zapiekaja same wedliny.Tez dobre,
ale gdy po kilku zmodyfikowanych kolacjach sprobowalam prawdziwego raclette,
docenilam jego smak.
Zycze dobrej zabawy! Agnieszka
Użytkownik ewa <E...@s...com.pl> w wiadomości do grup dyskusyjnych
napisał:3...@s...com.pl...
> Witam:))
> niedawno kupilam sobie raclette i nie wiem jak to urzadzenie w ciekawy
> sposob wykorzystac (na razie probowalam tylko cielecinke i kuraka na tym
> przyrzadzac z serkiem i warzywkami) ale czuje ze to za malo;)))
>
> macie moze jakies ciekawe przepisy, propozycje?
> dzieki
> pozdrawiam
> ewa
>
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2000-06-15 07:33:51
Temat: Re: Odp: racletteAgnieszka Kinel <a...@s...waw.pl> wrote:
> Raclette to po prostu nazwa sera, ktory, rzeczywiscie, nalezy stopic w
> specjalnym urzadzeniu.
To nazwa tego sera wyrabianego w kantonie Valais pochodzi od sposobu
przyrzadzania -- zdrapywania (fr. racler) stopionej warstwy z bryly sera
ustawionej przy ogniu.
Wladyslaw
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2000-06-15 08:26:42
Temat: Re: raclette
Wladyslaw Los wrote:
>
>
>
> Co nazywas urzadzeniem "raclette"? Zawsze sadzilem, ze raclette to
> szwajcarska potrawa z sera, czy raczej nawet sposob jedzrnia sera,
> topionego przy ogniu.
przepraszam za swoja ignorancje ;))- po prostu na pudelku bylo na pisane ze
to raclette stad moje przekonanie ze to urzadzenie wlasnie tak sie nazywa..
pozdr.
ewa
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2000-06-15 08:28:09
Temat: Re: Odp: raclette
Agnieszka Kinel wrote:
> Raclette to po prostu nazwa sera, ktory, rzeczywiscie, nalezy stopic w
> specjalnym urzadzeniu. Sa rozne rodzaje tego urzadzenia, to, o ktorym mowi
> Ewa zapewne sklada sie z patelenek, po jednej dla kazdego z gosci.
zgadza sie:)
bardzo dziekuje za podrzucony pomysl:))))
pozdrawiam
ewa
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2000-06-15 08:33:21
Temat: Odp: Odp: racletteZgadza sie. A nazwa tego gatunku sera dala nazwe calej potrawie.
Dawne urzadzenia do raclette wygladaly podobnie, bryla sera byla podgrzewana
i ser sie zdrapywalo. Sa uzywane w restauracjach, ale teraz popularne sa
nowe urzadzenia, ktore mozna kupic w Polsce. Skladaja sie z 6 lub 8
patelenek i ser trzeba wczesiej pokroic na plasterki. W wersji
zmodyfikowanej, maja jeszcze na pokrywie grill, albo plyte do "pierrade".
Pozdrawiam, Agnieszka
Użytkownik Wladyslaw Los <w...@t...com.pl> w wiadomości do grup
dyskusyjnych napisał:1ec9gmh.op556zsno9d2N%w...@t...com.pl...
> Agnieszka Kinel <a...@s...waw.pl> wrote:
>
> > Raclette to po prostu nazwa sera, ktory, rzeczywiscie, nalezy stopic w
> > specjalnym urzadzeniu.
>
> To nazwa tego sera wyrabianego w kantonie Valais pochodzi od sposobu
> przyrzadzania -- zdrapywania (fr. racler) stopionej warstwy z bryly sera
> ustawionej przy ogniu.
>
> Wladyslaw
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
« poprzedni wątek | następny wątek » |