« poprzedni wątek | następny wątek » |
1. Data: 2001-09-04 08:07:27
Temat: schab w galerecieCzesc
Czy moze ktos mi podac przepis na schab w galarecie, ogolnie wiem jak go sie
robi tylko przewaznie wychodzi suchy.
Dzieki za pomoc
Przemek
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
Zobacz także
1. Data: 2001-09-04 09:07:44
Temat: RE: schab w galerecieFrom: Przemek
>
> Czesc
>
> Czy moze ktos mi podac przepis na schab w galarecie,
> ogolnie wiem jak go sie
> robi tylko przewaznie wychodzi suchy.
>
Schab obsmażyć na bardzo gorącym tłuszczu szybko i z każdej strony.
Posolić, doprawić (ja daję czosnek i majeranek). Włożyć do naczynia
żaroodpornego, obłożyć cieniutkimi plastrami słoniny. Przykryć, upiec.
Po ostygnięciu pokroić w plastry, zalać galaretą, ugarnirować.
Można jeszcze przed pieczeniem zamarynować, np. w mieszance octu,
oleju, warzyw i przypraw albo w kwaśnym mleku/kefirze. Pzynajmniej na
noc, ale lepiej na dwa dni.
Ogólnie od schabu pieczonego wolę łopatkę - jest miękciejsza, bardziej
tłusta i dzięki temu soczysta i delikatna po upieczeniu. Niestety, ze
względu na mniej regularny kształt nie nadaje się do galarety.
--
Maya
"When God made man, she was only testing"
--
Archiwum grupy: http://niusy.onet.pl/pl.rec.kuchnia
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
« poprzedni wątek | następny wątek » |