« poprzedni wątek | następny wątek » |
1. Data: 2007-02-09 13:49:16
Temat: śledzie po królewsku!Witam Grupe!
Przepisuje przepis na pyszne śledzie, więc pomyślałem że przepisze go tu i
bedzię większy pożytek no to jedziemy.
Śledź po królewsku
1kg sledzi (pisze ze marynowne z oleju)
4 duze cebule
1/2 szklanki octu 6%
1/2 szklanki cukru
1/2 szklanki wody
1 łyżka miodu
1/4 szklanki oleju
1 liść laurowy
2-3 ziarnka ziela ang
dwie garscie rodzynek
Cebule pokroic dodac ocet cukier wode miod i olej.
Gotować przez 40min, powoli mieszając
Po ugotowaniu dodac rodzynki, wymieszac i odtsawić by wystygło.
W naczyniu układać warstawami pokrojone śledzie i to coś co wystygło.
Smakuje od drugiego dnia, a stac w lodówce może nawet i 10dni (ale raczej
nie ma szans)
smacznego
PabloGT
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
Zobacz także
2. Data: 2007-02-09 15:41:07
Temat: Re: śledzie po królewsku!On Feb 9, 1:49 pm, "PabloGT" <p...@i...pl> wrote:
> Witam Grupe!
>
> Przepisuje przepis na pyszne śledzie, więc pomyślałem że przepisze go tu i
> bedzię większy pożytek no to jedziemy.
> Śledź po królewsku
> 1kg sledzi (pisze ze marynowne z oleju)
> 4 duze cebule
> 1/2 szklanki octu 6%
> 1/2 szklanki cukru
> 1/2 szklanki wody
> 1 łyżka miodu
> 1/4 szklanki oleju
> 1 liść laurowy
> 2-3 ziarnka ziela ang
> dwie garscie rodzynek
>
> Cebule pokroic dodac ocet cukier wode miod i olej.
> Gotować przez 40min, powoli mieszając
> Po ugotowaniu dodac rodzynki, wymieszac i odtsawić by wystygło.
> W naczyniu układać warstawami pokrojone śledzie i to coś co wystygło.
Ta potrawa przypomina mi gotowe śledzie "Szwedzkie" w słoiku,
produkowane przez Lisner'a. Ten sam skład plus słodka papryka w
proszku, ja bym dodała też nieco ostrej. Te "Szwedzkie" są wyśmienite
- jedne z niewielu gotowych przetworów, jakie kupuję. Twój przepis
wykorzystam na pewno - najpierw bez papryki, skoro mówisz, że
pyszne :-)
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
3. Data: 2007-02-10 09:01:16
Temat: Re: śledzie po królewsku!
Użytkownik "Ikselka" <i...@w...pl> napisał w wiadomości
news:1171035666.686025.302290@h3g2000cwc.googlegroup
s.com...
On Feb 9, 1:49 pm, "PabloGT" <p...@i...pl> wrote:
> Witam Grupe!
> dwie garscie rodzynek
>
> Cebule pokroic dodac ocet cukier wode miod i olej.
> Gotować przez 40min, powoli mieszając
> Po ugotowaniu dodac rodzynki, wymieszac i odtsawić by wystygło.
> W naczyniu układać warstawami pokrojone śledzie i to coś co wystygło.
Ta potrawa przypomina mi gotowe śledzie "Szwedzkie" w słoiku,
produkowane przez Lisner'a. Ten sam skład plus słodka papryka w
proszku, ja bym dodała też nieco ostrej. Te "Szwedzkie" są wyśmienite
- jedne z niewielu gotowych przetworów, jakie kupuję. Twój przepis
wykorzystam na pewno - najpierw bez papryki, skoro mówisz, że
pyszne :-)
Ano pyszne, zaraz po tym poście udałem się do sklepu po śledzie i reszte
potrzenych rzeczy
W sumie napaliłem się i zrobiłem błąd bo kupiłem śledzie cienkie i takie
jakieś dziwne ( teraz rozłażą sie na widelcu, ale za to rozpływają w ustach)
Faktycznie trzeba poczekać ze dwa dni aby sie "przeżarły" bo są slodkie jak
cholera, a pić sie po nich chce jeszcze bardziej. Albo mniej cukru trzeba
dać wydaje mi się tak na oko że 1/4 szklanki w zupełności wystarczy. Aha i
jeszcze jedno z tego wzgledu że nie przepadam za smakiem octu, dalem go
odrobine mniej
ale za to pod koniec gotowania cebuli wycisnąłem całą cytrynke.
Masz racje z ta papryka bo kolor ich jest teraz szaro bury a papryka
(słodka) zrobi fajny kolor.
Może by tak dodać kurkume? kiedys.
Wydaje mi się że jak bedziemy wymieniać dośw. to lisner może nam buty
wypastować ewentualnie :)
pozdrawiam
PabloGT
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
4. Data: 2007-02-10 10:50:33
Temat: Re: śledzie po królewsku!> W sumie napaliłem się i zrobiłem błąd bo kupiłem śledzie cienkie i takie
> jakieś dziwne ( teraz rozłażą sie na widelcu, ale za to rozpływają w
> ustach)
To jakie śledzie mają być produktem wyjściowym ? Matjasy ?
pozdrawiam
leku
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
5. Data: 2007-02-10 11:10:35
Temat: Re: śledzie po królewsku!
Użytkownik "leku" <l...@p...wprost.pl> napisał w wiadomości
news:eqk84o$ja5$1@atlantis.news.tpi.pl...
>> W sumie napaliłem się i zrobiłem błąd bo kupiłem śledzie cienkie i takie
>> jakieś dziwne ( teraz rozłażą sie na widelcu, ale za to rozpływają w
>> ustach)
>
> To jakie śledzie mają być produktem wyjściowym ? Matjasy ?
>
Wiesz co, myśle że te w oleju tylko trzeba patrzec na ich jakośc żeby były
jedrne i miesiste
bo moje były cienkie już sie rozłaziły w sklepie i maiły dziwny żółto bury
kolor
co do ich smaku to też bym miał wiele do życzenia.
Ale wiesz jak człowiek napalony to cel uświęca środki
pozdrawiam
PabloGT
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
6. Data: 2007-02-10 11:21:22
Temat: Re: śledzie po królewsku!
Użytkownik "leku" <l...@p...wprost.pl> napisał w wiadomości
news:eqk84o$ja5$1@atlantis.news.tpi.pl...
>> W sumie napaliłem się i zrobiłem błąd bo kupiłem śledzie cienkie i takie
>> jakieś dziwne ( teraz rozłażą sie na widelcu, ale za to rozpływają w
>> ustach)
>
> To jakie śledzie mają być produktem wyjściowym ? Matjasy ?
>
W sumie matijasy są chyba najlpesze bo wiadomo co i jak, ale w godzine to za
chiny się nie zrobią jak trzeba :)
PGT
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
7. Data: 2007-02-10 12:06:05
Temat: Re: śledzie po królewsku!> W sumie matijasy są chyba najlpesze bo wiadomo co i jak, ale w godzine to
> za chiny się nie zrobią jak trzeba :)
Kupować w oleju, czyli już marynowane po to aby je dalej robić
w oleju ale po swojemu ? Mam tu wątpliwości.
Chyba jednak zaryzykuję z matjasami.
Co do czekania na efekt końcowy to myślę, że wytrzymam
dłużej jak godzinę :)
pozdrawiam
leku
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
8. Data: 2007-02-10 15:28:09
Temat: Re: śledzie po królewsku!
Użytkownik "PabloGT" <p...@i...pl> napisał w wiadomości
news:eqhubt$aq$1@nemesis.news.tpi.pl...
> Witam Grupe!
>
> Przepisuje przepis na pyszne śledzie, więc pomyślałem że przepisze go tu i
> bedzię większy pożytek no to jedziemy.
> Śledź po królewsku
> 1kg sledzi (pisze ze marynowne z oleju)
> 4 duze cebule
> 1/2 szklanki octu 6%
> 1/2 szklanki cukru
> 1/2 szklanki wody
> 1 łyżka miodu
> 1/4 szklanki oleju
> 1 liść laurowy
> 2-3 ziarnka ziela ang
> dwie garscie rodzynek
>
> Cebule pokroic dodac ocet cukier wode miod i olej.
> Gotować przez 40min, powoli mieszając
> Po ugotowaniu dodac rodzynki, wymieszac i odtsawić by wystygło.
> W naczyniu układać warstawami pokrojone śledzie i to coś co wystygło.
> Smakuje od drugiego dnia, a stac w lodówce może nawet i 10dni (ale raczej
> nie ma szans)
>
> smacznego
>
>
> PabloGT
>
Witam,
Ja mam również przepis na pyszne śledzie i pomyślałam że się powinnam
podzielić.
1/4 kg śledzi
2 cebule duże
2 łyżki miodu (ja osobiście dodałam troszkę więcej)
garść rodzynek
sok z jednej cytryny
1 puszka (mała) koncentratu pomidorowego
Cebulę pokroić w półplastry, zeszklić na oleju, dodać miód, sok z cytryny,
przecier pomidorowy, (posolić, popieprzyć, dodać troszkę cukru). Wszystko
zagotować, lekko przestudzić i układać śledzie.
Do jedzenie dobre następnego dnia.
Polecam i Smacznego
Ania
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
9. Data: 2007-02-10 18:09:52
Temat: Re: śledzie po królewsku!PabloGT napisał(a):
> Witam Grupe!
>
> Przepisuje przepis na pyszne śledzie, więc pomyślałem że przepisze go tu i
> bedzię większy pożytek no to jedziemy.
> Śledź po królewsku
> 1kg sledzi (pisze ze marynowne z oleju)
> 4 duze cebule
> 1/2 szklanki octu 6%
> 1/2 szklanki cukru
> 1/2 szklanki wody
> 1 łyżka miodu
> 1/4 szklanki oleju
> 1 liść laurowy
> 2-3 ziarnka ziela ang
> dwie garscie rodzynek
>
> Cebule pokroic dodac ocet cukier wode miod i olej.
> Gotować przez 40min, powoli mieszając
> Po ugotowaniu dodac rodzynki, wymieszac i odtsawić by wystygło.
> W naczyniu układać warstawami pokrojone śledzie i to coś co wystygło.
> Smakuje od drugiego dnia, a stac w lodówce może nawet i 10dni (ale raczej
> nie ma szans)
>
> smacznego
>
>
> PabloGT
>
>
robilem bardzo podobnie ale ostatnio nie dodaje octu tylko uzywam
gotowych sledzi wiejskich lisnera... oprocz oleju zawieraja rowniez ocet...
wywalam z nich jedynie cebule i dodaje pozniej ugotowana...
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
« poprzedni wątek | następny wątek » |