| « poprzedni wątek | następny wątek » |
1. Data: 2002-11-04 13:42:32
Temat: Re: "sledzik pod pierzynka"No i wyszlo troche zamieszania, ale to z mojej winy...
Zapomnialam sie podpisac- mam na imie Beata- no i nie pomyslalam,
ze skoro poczte sciagamy razem z moim chlopakiem przez outlook, (i przez ten
nieszczesny czytam grupy dyskusyjne,)
to pojawi sie jego a nie moje konto( nazwisko, podpis...itd)
Bardzo przepraszam za wprowadzenie Was w blad...
Ale jeszcze jedno troche nie fajnie, ze tak zwykla rzecz jek zdrobnienie
nazwy, w tym przypadku produktow tj SLEDZ, JAJKA, MAJONEZ itd powoduje tak
nie mile potraktowanie zupelnie ducha winnego czlowieka. Tylko kobiety moga
zdrabniac?!
Nastepnym razem faceci , ktorzy przeczytali niektore Wasze odpowiedzi beda
bali sie was zapytac o cokolwiek- a przeciez nie o to chodzi.
Serdecznie pozdrawiam mimo wszystko i dziekuje za przepisy, no i jeszcze raz
przepraszam za moja pomylke
Beata:-)
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
Zobacz także
1. Data: 2002-11-04 13:51:23
Temat: Re: "sledzik pod pierzynka"
> Ale jeszcze jedno troche nie fajnie, ze tak zwykla rzecz jek zdrobnienie
> nazwy, w tym przypadku produktow tj SLEDZ, JAJKA, MAJONEZ itd powoduje tak
> nie mile potraktowanie zupelnie ducha winnego czlowieka. Tylko kobiety
moga
> zdrabniac?!
alez tu nie chodzilo o plec zdrabniajacego tylko o zdrabnianie jako takie,
byla kiedys dyskusja na grupie i uznano to za irytujace.
Ja tez nie lubie nadmiaru zdrobnien i wyjatkowo irytuje mnie mowienie
'pieniazki'
pozdrawiam serdecznie
Basia
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2002-11-04 14:09:33
Temat: Re: "sledzik pod pierzynka"On Mon, 4 Nov 2002 14:12:45 +0100, "Lilla"
<l...@f...krasnik.pl> wrote:
>U?ytkownik "Waldemar Krzok" <w...@u...fu-berlin.de>
>napisa?:
>> > I moze seteczka wodeczki? Mamo, trzymaj mnie bo oszaleje. Nawet w
>> > jadlospisie w przedszkolu i mojego syna nie pisza tak koszmarnie :(
>> > Kelnerska maniera? ;)
>>
>> no i nieod??czny pawik.
>>
>> No i do Rafa?a: co niektórzy (ja te?) maj? tu alergi? ( z wysypk? na
>> pó?d, twu po?ladkach w??cznie) widz?c te zdrobnienia.
>> Nie mo?esz zje?? po prostu ?ledzia, musi by? ?ledzik?
>
>No to ladnie przywitaliscie Rafala na jednej z najbardziej sympatycznych
>grup w Internecie :-/
>Nakrzyczec, nakrzyczec i zostawi? czlowieka bez pomocy...
>
>Pozdrawiam
>Lilla
ja to bym jeszcze go tym sledziem poklepala...hehehehehehe
Trys
K.T. - starannie opakowana
-----------== Posted via Newsfeed.Com - Uncensored Usenet News ==----------
http://www.newsfeed.com The #1 Newsgroup Service in the World!
-----= Over 100,000 Newsgroups - Unlimited Fast Downloads - 19 Servers =-----
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2002-11-04 14:10:18
Temat: Re: "sledzik pod pierzynka"On Mon, 4 Nov 2002 14:16:00 +0100, "MJ Skorupscy"
<skorupski???@autocom.pl> wrote:
>
>U?ytkownik "Lilla" <l...@f...krasnik.pl> napisa? w wiadomo?ci
>news:aq5ro0$s8h$1@news2.tpi.pl...
>> No to ladnie przywitaliscie Rafala na jednej z najbardziej sympatycznych
>> grup w Internecie :-/
>> Nakrzyczec, nakrzyczec i zostawi? czlowieka bez pomocy...
>
>Hihi, ja nie krzyczalam ale jestem dzis w bojowym nastroju. I niech ktos
>wyjedzie z pizza;)
>
>Marta
to ja go z drugiej strony - trach! golonka przez tylek
Trys
K.T. - starannie opakowana
-----------== Posted via Newsfeed.Com - Uncensored Usenet News ==----------
http://www.newsfeed.com The #1 Newsgroup Service in the World!
-----= Over 100,000 Newsgroups - Unlimited Fast Downloads - 19 Servers =-----
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2002-11-04 14:12:47
Temat: Re: "sledzik pod pierzynka"On Mon, 4 Nov 2002 14:42:32 +0100, "Rafal Nowakowski"
<r...@a...waw.pl> wrote:
>No i wyszlo troche zamieszania, ale to z mojej winy...
>Zapomnialam sie podpisac- mam na imie Beata- no i nie pomyslalam,
>ze skoro poczte sciagamy razem z moim chlopakiem przez outlook, (i przez ten
>nieszczesny czytam grupy dyskusyjne,)
>to pojawi sie jego a nie moje konto( nazwisko, podpis...itd)
>Bardzo przepraszam za wprowadzenie Was w blad...
>Ale jeszcze jedno troche nie fajnie, ze tak zwykla rzecz jek zdrobnienie
>nazwy, w tym przypadku produktow tj SLEDZ, JAJKA, MAJONEZ itd powoduje tak
>nie mile potraktowanie zupelnie ducha winnego czlowieka. Tylko kobiety moga
>zdrabniac?!
>Nastepnym razem faceci , ktorzy przeczytali niektore Wasze odpowiedzi beda
>bali sie was zapytac o cokolwiek- a przeciez nie o to chodzi.
>Serdecznie pozdrawiam mimo wszystko i dziekuje za przepisy, no i jeszcze raz
>przepraszam za moja pomylke
>Beata:-)
>
dobre jedzenie (nawet sledz - choc u mnei nie stanowi dobrego
jedzenia, heheheheh, rzecz sporna wiem, wiem...) nie zasluguje by
je zdrabniac...ale glowy Ci jeszcze nie odrabano, wiec co sie
martwisz!!! :))))
Trys
K.T. - starannie opakowana
-----------== Posted via Newsfeed.Com - Uncensored Usenet News ==----------
http://www.newsfeed.com The #1 Newsgroup Service in the World!
-----= Over 100,000 Newsgroups - Unlimited Fast Downloads - 19 Servers =-----
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2002-11-04 14:14:32
Temat: Re: "sledzik pod pierzynka"
>alez tu nie chodzilo o plec zdrabniajacego tylko o zdrabnianie jako takie,
>byla kiedys dyskusja na grupie i uznano to za irytujace.
>Ja tez nie lubie nadmiaru zdrobnien i wyjatkowo irytuje mnie mowienie
>'pieniazki'
>
>
>pozdrawiam serdecznie
>Basia
>
ja mojemu duzemu dziecku, jak jest splukane , daje jakas gotowke
i mowie - masz tu, dziecko, pieniazek, a ino uwazaj, co bys nie
zapodziala...dziecko nieodmiennie dostaje glupawki, szczegolnie
jak pieniazkiem okazuje sie zszargane piec funtow...hehehehe
Trys
K.T. - starannie opakowana
-----------== Posted via Newsfeed.Com - Uncensored Usenet News ==----------
http://www.newsfeed.com The #1 Newsgroup Service in the World!
-----= Over 100,000 Newsgroups - Unlimited Fast Downloads - 19 Servers =-----
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2002-11-04 14:32:17
Temat: Re: "sledzik pod pierzynka"
Użytkownik "Krysia Thompson" <K...@h...fsnet.co.uk> napisał w
wiadomości news:9tvcsuodthpdvfqnntc0asi1unhoim6iue@4ax.com...
> On Mon, 4 Nov 2002 14:16:00 +0100, "MJ Skorupscy"
> <skorupski???@autocom.pl> wrote:
>
> >
> >U?ytkownik "Lilla" <l...@f...krasnik.pl> napisa? w wiadomo?ci
> >news:aq5ro0$s8h$1@news2.tpi.pl...
> >> No to ladnie przywitaliscie Rafala na jednej z najbardziej
sympatycznych
> >> grup w Internecie :-/
> >> Nakrzyczec, nakrzyczec i zostawi? czlowieka bez pomocy...
> >
> >Hihi, ja nie krzyczalam ale jestem dzis w bojowym nastroju. I niech ktos
> >wyjedzie z pizza;)
> >
> >Marta
>
>
> to ja go z drugiej strony - trach! golonka przez tylek
i gofrem przez glowe:-)
M.
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2002-11-04 14:41:44
Temat: Re: "sledzik pod pierzynka" i więcej (mix z grupy)
Użytkownik Rafal Nowakowski <r...@a...waw.pl> w wiadomości do grup
dyskusyjnych napisał:aq5p1s$8aa$...@f...acn.pl...
> Na poczatku chce sie przywitac i powiedziec WSZYSTKIM czesc!
> Mam problem:
> Ostatnio spedza mi sen z powiek "sledzik pod pierzynka".
> Czy moze ktos wie jak to pyszne danko sie robi?
> Wiem, ze warstwowo poprzekladane sa sledziki, jajeczko, majonezik i
......
> No wlasnie, co jeszcze? ( i w jakich proporcjach? )
> Serdecznie pozdrawiam:-)
>
Nie wiem czemu ale ostatnio nie widzę wielu postów i jeżeli temat się
zakoń czył to wybaczcie ;-))
Te śledzie dedykuję Krysi :-))))
Śledź pod kożuchem I
2-3 filety śledziowe
1-2 marchewki
2 buraczki ćwikłowe
1-2 cebule
2 jajka
1 jabłko
majonez
zielenina typu: koperek, pietruszka.
Ugotować buraczki ćwikłowe, marchewkę i jajka na twardo.
Wymoczone filety śledziowe rozdrobnić widelcem na małe kawałki,
ułożyć na dnie salaterki.
Na to położyć warstwę marchwi startej na tarce o małych dziurkach.
Wymieszać majonez z wodą do gęstości śmietany, posmarować nim
warstwę marchwi. Następnie położyć drobno posiekaną cebulę,
wyrównać powierzchnię sałatki, posmarować majonezem, potem
położyć warstwę jabłek startych na tarce o najmniejszych dziurkach,
znów warstwa majonezu, następnie warstwę buraczków ćwikłowych
startych na tarce. Ostatnią warstwę posmarować gęstym majonezem
i odstawić sałatkę na kilka godz. do lodówki.
Przed podaniem udekorować sałatkę jajkami i zieleniną, w tym celu
oddzielić ugotowane białka od żółtek, rozdrobnić widelcem lub zetrzeć
na tarce i ułożyć dekoracyjną kompozycję np. szachownicę + ozdoby
z zieleniny.
1 decylitr = 1 dl = 0,5 szklanki (mniej wiecej)
Curryströmming (sledz curry)
600 g filetow sledziowych
zalewa:
0,5 l wody
1 dl occtu (24%)
1 lyzka stolowa soli
sos:
2 dl majonezu
2 dl kwasnej smietany
1 zabek czosnku
1-2 lyzki curry
1 kwasne jablko
Wymieszc zalewe, wlozyc sledzie i odstawic do lodowki na 12
godzin. Wymieszac majonez ze smietana, curry i czosnkiem (ja
mam taka preske do wyciskania, napewno mozna poszatkowac) i
obranym i poszatkowanym jablkiem.Filety wyjac z zalewy,
osuszyc i wlozyc do sosu. Po 12 godzinach w lodowce sa do
jedzenia.
Sledz w musztardzie (faworyt mojej kolezanki z Kraka, Ajki, jak jej
wyslalam na Wielkanoc to od tego czasu maz jej "karze" to robic na
kazde przyjecie:-) 4-6 wymoczonych filetów sledzia solonego,
4-5 lyzek slodkiej musztardy,
1 lyzka cukru,
1 lyzka ostrej musztardy,
1 lyzka oleju,
1 lyzka majonezu,
1 lyzka wody, pieprz.
Pokroic filety na 2 cm paski. Wymieszac cukier i musztarde.
Wlewac powoli olej, stale mieszajac. Wmieszac pozostale
skladniki i zalac tym sledzie. Jesc najwczesniej na drugi
dzien.
Salatka Babci Pacholskiej (to moja rodzona babcia)
2-3 filety sledzia solone
2 jablka
2-3 cebule
2 jajka na twardo
1 dl smietany kwasnej
pieprz
Wszysko poszatkowac. Wymieszac. Podprawic smietana i
wstawic do lodowki na kilka godzin.
Brantevikssill (Brantevik to jest taka osada nad Morzem
Baltyckim, na Österlen, nasi znajomi tam mieszkaja)
1 kg filetow sledziowych
Zalewa :
6 dl wody
1 dl occtu (24%)
2 lyzki soli
Mieszanka:
5 dl cukru
40 zmiazdzonych ziaren pieprzu
2 duze, posztkowane cebule- zwykle
2 duze, poszatkowane cebule czerwone
1-2 lyzki pieprzu cytrynowego
2 liscie bobkowe
1 duza wiazka poszatkowanego kopru
Wlozyc filety do zalewy na noc w lodowce. Wyjac, osuszyc.
Wymiesza ingrediencje do mieszanki. Wkladac filety na
przemian z mieszanka do sloika. Zostawic na kilka dni w
lodowce.
Sledz Yvonne (kolezanka)
4 filety solone sledziowe
0,5 szklanki soku z pomaranczy
3-4 lyski occtu 24%
0,5 szklanki cukru
3 lyzki miodu
0,5 szklanki wody
starta skorka z pomaranczy
1 drobnopokrojona cebulka
Zagotowac zalewe, ostudzic. Pokroic sledzia na kawalki. W sloiku ulozyc
sledzia, cebulke i skorke pomaranczowa. Zalac zalewa i odstawic na jeden
dzien. Pycha.
Sledz cytrynowo-limetkowy
6 filetow wymoczonych
Zalewa 1
1,5 dl wody
5 lyzek occtu 12%
1 dl cukru
10 ziaren ziela angielskiego
1 listek bobkowy
1 cebula
kilka pedow kopru
Zalewa 2
1 dl majonezu
3 dl kwasnej smietany
skorka zdrapana z jednej limetki
1 lyzka soku z limetki
skorka zdarta z jednej cytryny
1 lyzka soku z cytryny
Zagotowac zalewe 1 (bez koperku i cebuli) Zalac zimna zalewa
sledzie, koper i pokrojona cebule i niech stoi jeden dzien.
Zmieszac ingrediencje do zalewy 2. Wyjac filety z zalewy 1,
pokroic na kawalki i wsadzic do zalewy 2. Posypac starta
skorka i niech stoja kilka godzin.
Sledz ginowy (z jalowcowka)
6-8 filetow sledziowych wymoczonych
2 listki laurowe
2 najchetniej czerwone cebule
Zalewa:
0,5 dl occtu 24%
1-1,5 cukru
1? wody
0,5 dl ginu czyli jalowcowki
1,5 zmiazdzonych ziaren jalowca
Zmieszac ocet z cukrem, wlac wrzaca wode i mieszac az sie
cukier rozpusci. Zmieszac gin z jalowcem. Wkladac na
przemian kawalki sledzia i plasterki cebuli. Zalac zalewa,
na koniec wlozyc liscie laurowe (bobkowe) i odstawic na 24
godziny.
Sledz z Gunnebo
1 kg solonego sledzia
szklanka majonezu
szklanka kwasnej smietany
1 lyzeczka pokruszonych ziaren jalowca
3 listki laurowe
kieliszek ginu
kieliszek sherry
1 lyzeczka soli
1 szczypta piperzu
Wymieszac wszysko za wyjatkiem sledzia. Wlozyc do garnka kamiennego
sledz na przemian z sosem. Jesc po 2 dniach.
Sledz rabarbarowy z Bornholmu
60 dkg sledzia
4 lyzek maki
2 lyzki ziaren gorczycy
zalewa:
75 dkg rabarbaru
0,5 szklanki cukru
2 lyzki occtu 24%
do przybrania:
0,5 szklanki poszatkowanych orzechow wloskich
Popanierowac sledzia maka, sola i gorczyca. Wlozyc do zaroodpornej
formy, grzbietami do gory. Piec w 200 stopni przez 20 minut. Rabarbar
zagotowac z cukrem na malym gazie. Dodac ocet. Zalac cieplego sledzia
zalewa, posypac orzechami. Jesc na goraco, cieplo i zimno.
Brännösill
60 dkg wymoczonych filetow
zalewa 1
1 l wody
szklanka occtu 24%
0,5 szklanki grubej soli
3 czubate lyzki cukru
1 cebula najlepiej czerwona
zalewa2
niecala szklanka oleju
3-4 lyzki occtu winnego z czerwonego wina
0,5 szklanki sosu chici Heinza
2 zabki czosnku przecisniete albo posiekane
2 lyzki francuskiej musztardy
3 czubate lyzki posiekanego koperku
Zagotowac zalewe 1, wystudzic i zalac sledzie nia. Odstawic na 2 dni.
Odcedzic. Wymieszac zalewe 2 i zalac nia sledzie. Jesc na drugi dzien.
Kaviarströmming (sledz kawiorowy)
60 dkg filetow swiezych
zalewa
0,5 szklanki occtu 12%
0,5l wody
1 lyzka soli
sos
0,5 szklanki majonezu
0,5 szklanka kwasnej smietany
0,5 lyzeczki soli
12-15 potluczonych ziaren pieprzu
2-3 lyzki pasty kawiorowej z tubki (jezeli taka jest do dostania)
1 starty zabek czosnku
0,5 szklanki poszatkowanego koperku
2 lyzki musztardy nie za ostrej
2 lyzki drobno posiekanej cebulki
jajka pokrojone w zabki do przybrania
Zamieszac skladniki do zalewy. Zalac sledzia becz skory i odstawic na
noc. Od czasu do czasu przelozyc na druga strone. Na drugi dzien
wymieszac skladniki do sosu. Wyjac sledzia z zalewy, wlozyc do sloika
warstwa sledzia i warstwa sosu. Na drugi dzien mozna jesc. Przyozdobic
jajkami.
Västerbottensill (sledz z regionu Västerbotten)
40 dkg sledzia solonego
0,5 szklanki majonezu
0,5 szklanki kwasnej smietany
niecala szklanka drobno startego ostrego sera zoltego
1-kilka zabkow czosnku
1 lyzka musztardy francuskiej
1 szczypta pieprzu tureckiego
1 szczypta pieprzu
1szczypta soli
Wymoczyc sledzia. Pokroic na male kawalki. Zetrzec ser, wycisnac
czosnek (ja mam taka praske do przeciskania). Wymieszac wszystkie
skladniki na krem, dodac przyprawy. W sloiku ulozyc sledzia na przemian
z kremem.
Sledz a la Russe (czyli po rusku)
40 dgk sledzia solonego wymoczonego
szklanka kawasnej smietany
0,5 szklanki smietany kremowki
1 ogorek kiszony albo konserwowy
1 burak konserwowy
1 jajko na twardo
2 lyzki posiekanej pietruszki albo koperku
Pokroic sledzie na kawalki. Polozyc na polmisku. Ubic kremowke i
pomieszac ze smietana kwasna. Rozsmarowac na sedziach. Posiekac reszte
i posypac tym sledzie.
Gubbröra (mieszanka chlopa, nie rolnika)
1 puszka ansjovis
3 jajka na twardo
1 najchetniej czerwona cebula (mozna zwykla)
0,5 pora
4 lyzki kwasnej smietany
4 lyzki majonezu
3 lyzki sosu chili (takiego Heinza)
0,5 pokrojonej pietruszki
4-6 kromek chleba razowego ciemnego
Wszystko pokroic i wymieszac z majonezem, smietana i sasem
chili. Nalozyc na chleb i zjesc ze smakiem
Saltka ojca Bengta (Bengt to nasz przyjaciel, tez lekarz, a
jego ojciec profesor anatomi w uniwersytecie w Lundzie)
2 jajka na twardo
2 pomidory
puszka ansjovis
2 lyzki posiekanego szczypiorku
2 lyzki sosu chili
1 dl majonezu
Posiekac, wymieszac, podawac z chlebem.
Tort sledziowy (skanski)- przepis mam z ksiazki "Skanskie
morderstwa sledziowe" wydanej przez skanska Akademie
Sledziowa (Academia Harengi Scaniensis)- zgromadzenie
kilkunastow panow roznych zawodow i zainteresowan, ktorych
laczy milosc do sledzi.
1 puszka ansjovis
3 dl smietany kremowki
1 dl poszatkowanego szczypiorku
1 szczypta pieprzu
Ubic smietane. Poszatkowac sledzia. Wymieszac ze smietana,
szczypiorkiem i pieprzem. Wlac do okraglej tortownicy.
Zamrozic co najmniej 6 godzin. Przybrac plasterkami cytryny
i szczypiorkiem przed podaniem.
Smacznego
--
pozdr.Alex
"Smakoszostwo jest aktem naszej władzy sądzenia, którym
przyznajemy pierwszeństwo temu, co naszemu smakowi miłe,
nad tym, co nie ma tej zalety."
A. B. S.
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2002-11-04 14:45:37
Temat: Re: "sledzik pod pierzynka"
>> >> No to ladnie przywitaliscie Rafala na jednej z najbardziej
>sympatycznych
>> >> grup w Internecie :-/
>> >> Nakrzyczec, nakrzyczec i zostawi? czlowieka bez pomocy...
>> >
>> >Hihi, ja nie krzyczalam ale jestem dzis w bojowym nastroju. I niech ktos
>> >wyjedzie z pizza;)
>> >
>> >Marta
>>
>>
>> to ja go z drugiej strony - trach! golonka przez tylek
>
>i gofrem przez glowe:-)
>
>M.
i skrzydelkiem w panierce z procy - pach! ciach!
Trys
K.T. - starannie opakowana
-----------== Posted via Newsfeed.Com - Uncensored Usenet News ==----------
http://www.newsfeed.com The #1 Newsgroup Service in the World!
-----= Over 100,000 Newsgroups - Unlimited Fast Downloads - 19 Servers =-----
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2002-11-04 15:24:59
Temat: Re: "sledzik pod pierzynka" i więcej (mix z grupy)Bardzo dziekuje za super przepisy!!!
Od jutra u mnie w domku-ups(!!!) DOMU- wszelkie zdrobnienia zabronione;-)
beda codziennie sledzie- hie hie hie- no moze co drugi dzien:-)
Serdecznie pozdrawiam
Beata, ktora niechcacy wyslala posta na grupe z konta jej chlopaka Rafala
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
| « poprzedni wątek | następny wątek » |