Strona główna Grupy pl.rec.kuchnia spagetti carbonara

Grupy

Szukaj w grupach

 

spagetti carbonara

Liczba wypowiedzi w tym wątku: 1


« poprzedni wątek następny wątek »

1. Data: 2002-09-06 16:37:26

Temat: Re: spagetti carbonara
Od: "Marcin" <p...@a...net> szukaj wiadomości tego autora


"> O Boze .........

zamiast wzywac Opatrznosc moze podaj jakis przepis skoro ten Cie tak
przerazil...
ja go nie wymyslilem- znalazlem go tutaj pod spaghetti carbonara i
zacytowalem zamiast odsylac do archiwum jak wiekszosc...
moze to i nie carbonara ale proste, szybkie i naprawde dobre...

pozdrawiam
marcin


› Pokaż wiadomość z nagłówkami


Zobacz także


1. Data: 2002-09-06 16:43:09

Temat: Re: spagetti carbonara
Od: Konrad Brywczyński <k...@b...tk> szukaj wiadomości tego autora

Użytkownik <p...@a...net> napisał (a):

> ja go nie wymyslilem- znalazlem go tutaj pod spaghetti carbonara

Ktoś Cię niecnie wprowadził w błąd.

> zacytowalem zamiast odsylac do archiwum jak wiekszosc...

Odsyłanie do archiwum nie jest takie głupie. Zresztą przed zadaniem
pytania pytający powinien właśnie w archiwum poszukać.

> moze to i nie carbonara ale proste, szybkie i naprawde dobre...

Wierzymy. :-)

--
Konrad J. Brywczyński "ZUS z pewnością jest instytucją
k...@b...tk przestepczą, ale nie można nazwać
www.brywczynski.tk jej zorganizowaną."
GG:1528179 Marek A. Salwa

› Pokaż wiadomość z nagłówkami


1. Data: 2002-09-07 11:11:56

Temat: Re: spagetti carbonara
Od: Vefour <v...@p...pl> szukaj wiadomości tego autora

Marcin wrote:
> "> O Boze .........
>
> zamiast wzywac Opatrznosc moze podaj jakis przepis skoro ten Cie tak
> przerazil...
> ja go nie wymyslilem- znalazlem go tutaj pod spaghetti carbonara i
> zacytowalem zamiast odsylac do archiwum jak wiekszosc...
> moze to i nie carbonara ale proste, szybkie i naprawde dobre...
>
> pozdrawiam
> marcin
>
> Dobra, sorry, zemdlilo mnie, ale to nie ma nic wspolnego z Toba tylko z
tworca tego przepisu, ktory osmielil sie podlaczyc ja pod carbonare. Oby
jadl serki topione do konca zywota swego ...

Generalnie w carbonarze sa dwa "tryndy"

trynd numero uno:

200 g spaghetti
2 lyzki oliwy
100g pancetty (w warunkach plskich wedzony boczek, ale bez tluszczu)
troche wina bialego (mozna pominac w ostatecznosci, tyle ze co sie
bedzie pic do spaghetti?)
1 zoltko
1 jajko
parmezan
pieprz
ew. galka muszkatalowa

Gotujesz makaron w osolonej wodzie. W tym czasie kroisz boczek na
pasemka drobne, wrzucasz na patelnie z podgrzana uprzednio oliwa
(sredniowysoki ogien), maja sie zrobic lekkie skwarki. Dodajesz wino,
redukujesz (czyli czekasz az wyparuje alkohol, ma zostac gestawy syropek).

Miszasz w misce jajko, zoltko, ser, pieprz, galke (soli ew. dodajesz,
ale zalezy to od zasolenia boczku/pancetty).

Jak makaron gotowy wrzucasz (po odsaczeniu rzecz jasna : - jak chcesz
miec "al dente" czyli lekko twardawy, to pamietaj aby go wyjac ok.
minuty wczesniej niz zazwyczaj, dojdzie z boczkiem)) do cieplego boczku
(ja dodaje wczesniej na patelnie jeszcze troche masla), mieszasz
dokladnie. Zdejmujesz z ognia (inaczej zetniesz jajka) i wrzucasz paste
jajeczna. Mieszasz. Jak lubisz (ja lubie :) posypujesz jeszcze dodatkowo
parmezanem. Done.


Trynd numero due (moj preferowany)

Jak wyzej, tyle ze zamiast jajka i zoltka bierzesz dwa - trzy zoltka i
mieszasz ze smietana 36%. Zamiana niby niewielka, ale bardzo istotna.


UWAGA: powyzszymi proporcjami mozna manipulowac wedle uznania.


Z powazaniem,

V.

P.S> Ewo z mista nad Sekwana, staram sie !!!!!

› Pokaż wiadomość z nagłówkami


1. Data: 2002-09-07 11:44:26

Temat: Re: spagetti carbonara
Od: "Ewa \(siostra Ani\) N." <n...@y...com> szukaj wiadomości tego autora

"Vefour" <v...@p...pl> a écrit dans le message de news:
alcmtu$q0l$...@n...tpi.pl...
>
> P.S> Ewo z mista nad Sekwana, staram sie !!!!!
>

No wlasnie mi szczeka opada :-)
A Twoje carbonare do zeszycika wkleilam !

Ewcia

--
Niesz !


› Pokaż wiadomość z nagłówkami


1. Data: 2002-09-08 13:18:07

Temat: Re: spagetti carbonara
Od: "Marcin" <p...@a...net> szukaj wiadomości tego autora



chyle czola- przepisy brzmia smakowicie i faktycznie przeze mnie przytoczony
to jakis ubogi krewny carbonary albo tylko sasiad z sutereny...

nie omieszkam skorzystac z tych przepisow

pozdrawiam
marcin


› Pokaż wiadomość z nagłówkami


 

strony : 1 . [ 2 ]


« poprzedni wątek następny wątek »


Wyszukiwanie zaawansowane »

Starsze wątki

Pomóżcie Kominkowi
barszcz ukrainski
Przepisy na masę do wafla!
Musze sie pochwalic
sznycle

zobacz wszyskie »

Najnowsze wątki

Polska [masowo - przyp. JMJ] importuje paprykę, a polska gnije na polach
Saturator do wody gazowanej CO2.
Senet parts 1-3
Chess
Dendera Zodiac - parts 1-5

zobacz wszyskie »