« poprzedni wątek | następny wątek » |
1. Data: 2001-09-15 11:38:32
Temat: suszone pomidorySa w hipermarketach, a szef kuchni Amarone, b dobrej wloskiej restauracji
robi tak:
Spaghetti ze szpinakiem i suszonymi pomidorami
Makaron spaghetti grubość numer 5, suszone pomidory (hipermarket), liscie
szpinaku i ser Grana Padano, oliwa.
Szpinak wrzucic do wrzatku na kilka sekund. Potem od razu do zimnej wody,
mozna dodać lodu, by zachował zielony kolor. Wycisnac z wody, pokroic, ale
nie za cienko. Na oliwe wrzucic szpinak, ostra czerwona papryczke (czuszke),
pol zabka czosnku, pomidory. W miedzyczasie ugotowac spaghetti. Ugotowane
(nie hartować wodą!) Wrzucic na patelnie do szpinaku. Całosc na talerzu
posypac startym serem Grana Padano. Można go zastąpic parmezanem, ale tez
oryginalnym (byle nie tym, co sprzedaja w torebkach w sklepach).
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
Zobacz także
1. Data: 2001-09-16 03:15:06
Temat: Re: suszone pomidory
Katarzyna T. Nowak <k...@p...wp.pl> wrote in message
news:9nvemo$3qm$1@news.onet.pl...
> Sa w hipermarketach, a szef kuchni Amarone, b dobrej wloskiej restauracji
> robi tak:
>
> Spaghetti ze szpinakiem i suszonymi pomidorami
> Makaron spaghetti grubość numer 5, suszone pomidory (hipermarket), liscie
Kasiu, a jakie proporcje szpinaku do pomidorow? tak pol na pol, czy czegos
mniej czy wiecej? Podaj z grubsza na oko - chce sprobowac! Lubie szpinak...
Ania
>
>
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2001-09-16 12:57:18
Temat: Odp: suszone pomidory
Użytkownik Anna Sheridan <a...@o...com.au> w wiadomości do grup
dyskusyjnych napisał:JvTo7.24$p...@o...com.au...
> Kasiu, a jakie proporcje szpinaku do pomidorow? tak pol na pol, czy czegos
> mniej czy wiecej? Podaj z grubsza na oko - chce sprobowac! Lubie
szpinak...
HM....tego nie wiem, kilka lisci chyba, nie za duzo...
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2001-09-16 17:50:57
Temat: Re: suszone pomidory
Użytkownik "Katarzyna T. Nowak" <k...@p...wp.pl> napisał w wiadomości
news:9nvemo$3qm$1@news.onet.pl...
> Sa w hipermarketach, a szef kuchni Amarone, b dobrej wloskiej restauracji
> robi tak:
>
> Spaghetti ze szpinakiem i suszonymi pomidorami
(ciach)
Bardzo dobra jest tez wersja z bazylia zamiast szpinaku (bazylii nie trzeba
blanszowac).
Kasia L.
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2001-09-17 10:58:17
Temat: Re: suszone pomidory
> jak smak, ale raczej wiecej szpinaku. super danie. banalne a super. Mozna
> nabyc w restauracyjnych porcjach (duze worki) zamrozone liscie szpinaku
> (pociete, ale o niebo lepsze od miazgi). Tez sa niezle.
czemu w restauracyjnych? Są od 250g w paczce. Ja kupuję mrożony z
dowozem do domu, 2kg, ale w "klockach" po ok. 50g, więc się fajnie daje
porcjonować. Miazgi używam wyłącznie do farbowania ciasta makaronowego.
Waldek
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2001-09-17 11:38:37
Temat: Re: suszone pomidoryjak smak, ale raczej wiecej szpinaku. super danie. banalne a super. Mozna
nabyc w restauracyjnych porcjach (duze worki) zamrozone liscie szpinaku
(pociete, ale o niebo lepsze od miazgi). Tez sa niezle.
V.
"Anna Sheridan" <a...@o...com.au> wrote in message
news:JvTo7.24$pk3.214@ozemail.com.au...
>
> Katarzyna T. Nowak <k...@p...wp.pl> wrote in message
> news:9nvemo$3qm$1@news.onet.pl...
> > Sa w hipermarketach, a szef kuchni Amarone, b dobrej wloskiej
restauracji
> > robi tak:
> >
> > Spaghetti ze szpinakiem i suszonymi pomidorami
> > Makaron spaghetti grubość numer 5, suszone pomidory (hipermarket),
liscie
>
> Kasiu, a jakie proporcje szpinaku do pomidorow? tak pol na pol, czy czegos
> mniej czy wiecej? Podaj z grubsza na oko - chce sprobowac! Lubie
szpinak...
>
> Ania
> >
> >
>
>
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2001-09-17 11:38:37
Temat: Re: suszone pomidoryjak smak, ale raczej wiecej szpinaku. super danie. banalne a super. Mozna
nabyc w restauracyjnych porcjach (duze worki) zamrozone liscie szpinaku
(pociete, ale o niebo lepsze od miazgi). Tez sa niezle.
V.
"Anna Sheridan" <a...@o...com.au> wrote in message
news:JvTo7.24$pk3.214@ozemail.com.au...
>
> Katarzyna T. Nowak <k...@p...wp.pl> wrote in message
> news:9nvemo$3qm$1@news.onet.pl...
> > Sa w hipermarketach, a szef kuchni Amarone, b dobrej wloskiej
restauracji
> > robi tak:
> >
> > Spaghetti ze szpinakiem i suszonymi pomidorami
> > Makaron spaghetti grubość numer 5, suszone pomidory (hipermarket),
liscie
>
> Kasiu, a jakie proporcje szpinaku do pomidorow? tak pol na pol, czy czegos
> mniej czy wiecej? Podaj z grubsza na oko - chce sprobowac! Lubie
szpinak...
>
> Ania
> >
> >
>
>
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2001-09-17 12:09:46
Temat: Re: suszone pomidoryok, nie widzialem mniejszych niz 2 kg ..... Moz edlatego z enie patrze na
takie ilosci :))))
V.
"Waldemar Krzok" <w...@z...fu-berlin.de> wrote in message
news:3BA5D749.86935B95@zedat.fu-berlin.de...
>
> > jak smak, ale raczej wiecej szpinaku. super danie. banalne a super.
Mozna
> > nabyc w restauracyjnych porcjach (duze worki) zamrozone liscie szpinaku
> > (pociete, ale o niebo lepsze od miazgi). Tez sa niezle.
>
> czemu w restauracyjnych? Są od 250g w paczce. Ja kupuję mrożony z
> dowozem do domu, 2kg, ale w "klockach" po ok. 50g, więc się fajnie daje
> porcjonować. Miazgi używam wyłącznie do farbowania ciasta makaronowego.
>
> Waldek
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
« poprzedni wątek | następny wątek » |