« poprzedni wątek | następny wątek » |
11. Data: 2006-10-24 13:13:36
Temat: Re: szarlotka z ciastem nie-gnieciuchem poszukiwanaUżytkownik "Hania " <v...@g...SKASUJ-TO.pl> napisał w wiadomości
news:ehl2ld$btb$1@inews.gazeta.pl...
> Dominik Jan Domin <d...@p...onet.pl> napisał(a):
>
>> A szarlotka chlebowa? Dość oryginalna... ale mi skmakuje, i szybko się
> robi.
>
> chlebek z jabłkami? :)
Zapiekany, z jajem i mlekiem / smietanką, i jabłkami oczywiście, i cukrem i
cynamonem. Pomysł CHYBA Anglików.
DJD
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
Zobacz także
12. Data: 2006-10-25 06:36:35
Temat: Re: szarlotka z ciastem nie-gnieciuchem poszukiwanaDominik Jan Domin <d...@p...onet.pl> napisał(a):
> > chlebek z jabłkami? :)
>
> Zapiekany, z jajem i mlekiem / smietanką, i jabłkami oczywiście, i cukrem
i
> cynamonem. Pomysł CHYBA Anglików.
lekutko dziwne, ale oczywiście do wypróbowania :)
h.
--
Wysłano z serwisu Usenet w portalu Gazeta.pl -> http://www.gazeta.pl/usenet/
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
13. Data: 2006-10-25 06:37:50
Temat: Re: szarlotka z ciastem nie-gnieciuchem poszukiwanaKrystyna Chiger <k...@p...pl> napisał(a):
> Przepis b=EAdzie troch=EA na oko, ale nie zapisuj=EA swoich "wynalazk=F3w=
> ".
> Ose=B3k=EA mas=B3a i paczk=EA maki kukurydzianej posieka=E6, doda=E6 p=F3=
> =B3 szklanki
> cukru (jak kto=B6 lubi b. s=B3odkie to ca=B3=B1) i dwa - trzy jajka. Cias=
> to=20
> zagnie=B6=E6 i do lod=F3wki na co najmniej 2 godziny.
czemu ten dlugi czas? BTW - całe jaja - to twarde nie będzie? Jak wychodzi z
mąką kukurydzianą?
pozdr.Hania
--
Wysłano z serwisu Usenet w portalu Gazeta.pl -> http://www.gazeta.pl/usenet/
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
14. Data: 2006-10-25 06:39:06
Temat: Re: szarlotka z ciastem nie-gnieciuchem poszukiwana
"Hania " <v...@g...SKASUJ-TO.pl> wrote in message
news:ehn0lj$nsr$1@inews.gazeta.pl...
> Dominik Jan Domin <d...@p...onet.pl> napisał(a):
>
>> > chlebek z jabłkami? :)
>>
>> Zapiekany, z jajem i mlekiem / smietanką, i jabłkami oczywiście, i cukrem
> i
>> cynamonem. Pomysł CHYBA Anglików.
>
> lekutko dziwne, ale oczywiście do wypróbowania :)
> h.
Witam!
A co w tym dziwnego, są nawet torty chlebowe, a tartej bułki nikt, nawet w
ciastach, nie neguje.
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
15. Data: 2006-10-25 07:45:50
Temat: Re: szarlotka z ciastem nie-gnieciuchem poszukiwanaPanslavista <p...@w...pl> napisał(a):
> > lekutko dziwne, ale oczywiście do wypróbowania :)
> A co w tym dziwnego, są nawet torty chlebowe, a tartej bułki nikt, nawet w
> ciastach, nie neguje.
nii, no dania nie zaprzeczam jako takiego, tylko mało ciastowe mi to się
zdaje.
Mi chleb smakuje njlepiej z szynka, bananami i pieprzem ;-))
h.
--
Wysłano z serwisu Usenet w portalu Gazeta.pl -> http://www.gazeta.pl/usenet/
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
16. Data: 2006-10-25 07:50:23
Temat: Re: szarlotka z ciastem nie-gnieciuchem poszukiwana
"Hania " <v...@g...SKASUJ-TO.pl> wrote in message
news:ehn4nd$97v$1@inews.gazeta.pl...
> Panslavista <p...@w...pl> napisał(a):
>
>> > lekutko dziwne, ale oczywiście do wypróbowania :)
>
>> A co w tym dziwnego, są nawet torty chlebowe, a tartej bułki nikt, nawet
>> w
>> ciastach, nie neguje.
>
> nii, no dania nie zaprzeczam jako takiego, tylko mało ciastowe mi to się
> zdaje.
> Mi chleb smakuje njlepiej z szynka, bananami i pieprzem ;-))
>
> h.
Trzeba choć raz spróbować, choćby czeskich knedlicków...
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
17. Data: 2006-10-25 08:31:30
Temat: Re: szarlotka z ciastem nie-gnieciuchem poszukiwanaHania wrote:
>
> czemu ten dlugi czas?
Znaczy sie ten w lodowce? Nie wiem, u mnie nieraz i dluzej lezy jak sie
czyms zajme. Mozesz sprobowac z krotszym czasem.
> BTW - całe jaja - to twarde nie będzie?
Nie, nie jest twarde.
> Jak wychodzi z mąką kukurydzianą?
Jest bardziej kruche od "zwyklego" kruchego i ma bardzo ladny kolor.
Wymyslilam je ze wzgledu na wlasna alergie, zeby moc dojesc jak po
gosciach zostanie, ale jakos raczej nie zostaje :)
--
Krycha&Co(ty) Wiem niewiele, lecz powiem, co wiem,
http://krycha.kofeina.net choć nie będzie to pewnie myśl złota:
Najpiękniejszą muzyką przed snem
jest mruczenie szczęśliwego kota. (F.Klimek)
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
18. Data: 2006-10-25 11:38:01
Temat: Re: szarlotka z ciastem nie-gnieciuchem poszukiwanaUżytkownik "Hania " <v...@g...SKASUJ-TO.pl> napisał w wiadomości
news:ehn4nd$97v$1@inews.gazeta.pl...
> Panslavista <p...@w...pl> napisał(a):
>
>> > lekutko dziwne, ale oczywiście do wypróbowania :)
>
>> A co w tym dziwnego, są nawet torty chlebowe, a tartej bułki nikt, nawet
>> w
>> ciastach, nie neguje.
>
> nii, no dania nie zaprzeczam jako takiego, tylko mało ciastowe mi to się
> zdaje.
> Mi chleb smakuje njlepiej z szynka, bananami i pieprzem ;-))
Anglicy nazywają to "pudding", co na nasze ma wiele tłumaczeń.
Ale właśnie podobny przepis wyszukałem w "Kosowskiej kuchni jarskiej" z
międzywojnia - bez podania kraju, skąd pomysł pochodzi...
DJD
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
19. Data: 2006-10-25 12:23:34
Temat: Re: szarlotka z ciastem nie-gnieciuchem poszukiwanaKrystyna Chiger <k...@p...pl> napisał(a):
> > Jak wychodzi z m=B1k=B1 kukurydzian=B1?=20
>
> Jest bardziej kruche od "zwyklego" kruchego i ma bardzo ladny kolor.
> Wymyslilam je ze wzgledu na wlasna alergie, zeby moc dojesc jak po
> gosciach zostanie, ale jakos raczej nie zostaje :)
bułki kukurydziane są dziwne w smaku, za to płatki takowe - super, chyba
więc się skuszę :))))))))
--
Wysłano z serwisu Usenet w portalu Gazeta.pl -> http://www.gazeta.pl/usenet/
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
20. Data: 2006-10-25 12:34:04
Temat: Re: szarlotka z ciastem nie-gnieciuchem poszukiwana
"Hania " <v...@g...SKASUJ-TO.pl> wrote in message
news:ehnl06$ii4$1@inews.gazeta.pl...
> Krystyna Chiger <k...@p...pl> napisał(a):
>
>> > Jak wychodzi z m=B1k=B1 kukurydzian=B1?=20
>>
>> Jest bardziej kruche od "zwyklego" kruchego i ma bardzo ladny kolor.
>> Wymyslilam je ze wzgledu na wlasna alergie, zeby moc dojesc jak po
>> gosciach zostanie, ale jakos raczej nie zostaje :)
>
> bułki kukurydziane są dziwne w smaku, za to płatki takowe - super, chyba
> więc się skuszę :))))))))
Najprościej zacząć od mamałygi...
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
« poprzedni wątek | następny wątek » |