« poprzedni wątek | następny wątek » |
1. Data: 2000-05-27 12:55:54
Temat: Re: szpinak
>Darek wrote:
>[]
>> Rzucam wiec wezwanie : MROZCIE SZPINAK!!!
>a wlasnie, jak najlepiej go mrozic? Poszatkowany?
Świeży szpinak trzeba bardzo dokładnie opłukać, żeby nie zostało ani trochę
piasku.
Zagotować wielki gar wody, wrzucać po trochu szpinak i wyjmować po 2
minutach na sitko do odsączenia.
Pokroić w dowolnej wielkości kawałki, jak kto lubi.
Wkładać do woreczków foliowych, raczej nie więcej niż ok. 1/2 kg do jednego.
Włożyć do zamrażarki - jeśli ma się osobną zamrażarkę to jeszcze dobrze jest
ustawić program szybkiego zamrażania.
Powodzenia w mrożeniu szpinaku - ja mam już 4 kg w zapasie :-)
Pozdrowienia
ISIA
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
Zobacz także
1. Data: 2000-05-28 07:22:03
Temat: Re: szpinakISIA wrote:
> >Darek wrote:
> >[]
> >> Rzucam wiec wezwanie : MROZCIE SZPINAK!!!
> >a wlasnie, jak najlepiej go mrozic? Poszatkowany?
>
> Świeży szpinak trzeba bardzo dokładnie opłukać, żeby nie zostało ani trochę
> piasku.
> Zagotować wielki gar wody, wrzucać po trochu szpinak i wyjmować po 2
> minutach na sitko do odsączenia.
> Pokroić w dowolnej wielkości kawałki, jak kto lubi.
> Wkładać do woreczków foliowych, raczej nie więcej niż ok. 1/2 kg do jednego.
> Włożyć do zamrażarki - jeśli ma się osobną zamrażarkę to jeszcze dobrze jest
> ustawić program szybkiego zamrażania.
>
> Powodzenia w mrożeniu szpinaku - ja mam już 4 kg w zapasie :-)
dzięki!
ja próbowałem mrozić surowy poszatkowany, tym razem spróbuję tak.
--
misiek
*** IRC: nbrasil ICQ UIN: 3620591 | Michal R. Hoffmann ***
*** <mailto:misiek@knm.org.pl> | PO Box 41 ***
*** http://www.kki.net.pl/mis | 71-119 Szczecin 35 ***
*** -= member of: KNM, ZUKiH, HCKU =- | POLAND ***
----------- Money sometimes oils the wheel of justice -------------
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2000-06-03 13:03:14
Temat: Re: szpinak> > To już po prostu brzmi jak herezja - zrobić papkę ze szpianku w liściach
> > A fe, kto to będzie jadł :)))
> > Lilly was here
> Przykro mi, że podrażniłam Twój zmysł estetyczno - kulinarny, ale przecież
> nie proponuję tej papy do bezpośredniego spożycia!
> Natalia
Kurcze... A ja lubie szpinak.... I to taki nie w lisciach i mrozony moze
byc...
Napisalam juz przepis na nalesniki ze szpinakiem, ale najpyszniejszy jest
szpinak
kiedy sie go ugotuje na papke doda duzo mleka zeby byla jasno-zielona,a
potem sie
doda do niego zasmazke, sol, maselka troszke, mozna tez wbic jedno, czy dwa
surowe jajka i dobrze wymieszac poczym zagotowac...
Raz poznalam na sieci takiego co mowil, ze szpinak jest niedobry...
zaprosilam do siebie na szpinak i zmienil zdanie.
Szpinak poprostu trzeba gotowac z mlekiem bo inaczej smakuje jak trawa i
czosnek tu nic nie pomoze...
Podawac taka cialamache nalezy z jajkami na twardo i ona jest pyszna
poprostu.
Niech zyje zielona cialamacha ze szpinaku! :))))
Smacznego
Ann
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
« poprzedni wątek | następny wątek » |