« poprzedni wątek | następny wątek » |
1. Data: 2002-01-24 08:59:26
Temat: Re: szukam przepisu na sosy do spaghetti...- puttanesca>
> Użytkownik "Rena" <r...@p...pl> napisał w wiadomości
> news:a2mua8$2qgh$1@pingwin.acn.pl...
> > > pewnie masz przegladarke , wpisz tam to slowo itd itd
> >
> > ojej, ale mi nie chodzi o bylejakie sosy. chcialabym, zebyscie mi polecili
> > swoje ulubione, sprawdzone, przetestowane, wysmakowane...
>
> Sos do spaghetti alla puttaneska
>
(ciach)
czy wieceie, co oznacza puttanesca (to taki językowy smaczek - warto wiedzeić,
co się gotuje i dlaczego tak się to nazywa) - otóż puttana po włosku oznacza
najbrzydsze i najbardziej wulgarmne określenie najstarszego zawodu świata. Więc
spaghetti alla puttanesca - to po polsku spaghetti po ku...ewsku. Nazwa potrawy
wywodzi się stąd, że jest ona bardz ostra.
Pozdrowienia
Agnieszka z Łodzi
--
Wysłano z serwisu OnetNiusy: http://niusy.onet.pl
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
Zobacz także
1. Data: 2002-01-24 09:13:31
Temat: Re: szukam przepisu na sosy do spaghetti...>
> > Jesli chciałabyś jakiś inne przepisy (z orzechami, warzywami, rybami,
> owocami
> > morza, grzybami itp. to daj znać - jestem do dyspozycji i dysponuję
> włoskimi
> > materiałami źródłowymi).
>
> To ja poproszę z rybami i frutti di mare - b. to lubię, a nie znam zbyt
> wielu przepisów.
>
> Pozdrawiam
>
> Beata
>
>
Na kluski (np. penne) z tuńczykiem znam dwa sposoby:
1. tuńczyk + sos pomidorowy
1. nieduża cebulka
3 ząbki czosnku
oliwa z oliwek
1 puszka pomidorów
1 puszka tuńczyka
sól, pieprz, bazylia, chili
1. Pokrojony czosnek i cebulę zeszklić na oliwie z oliwek.
2. Dołożyć pomidory, bazylię, sól, pieprz i chili.
I w tym momencie mamy sos pomidorowy podstawowy - też może być jako np.
spaghetti al pomodoro.
3. Wrzucić rozdrobnionego tuńczyka i wymieszać.
4.Dusić jakieś 20-30 minut, sprawdzić smak i doprawić.
2. Tuńczyk 2
1 puszka tuńczyka
2 filety anchois
1 łyżeczka kaparów
pół cebuli
nać pietruszki
chli (lepiej oryginalne peperoncino)
pół kieliszka białego wina
5 dag masła
sól, pieprz
1. Posiekać cebulkę i pietruszkę, zgnieść widelcem opłukane kapary, rozdrobnić
anchois i tuńczyka
2. Zeszlić cebulę, dołożyć chili i achois.
3. Wrzucić tuńczyka i kapary, posolić i dusić przez 5 minut, wlać wino.
4. Do sosu wrzucić ugotowane penne i pietruszkę i wymieszać.
Spaghetti ai frutti di mare
1 kg owoców morza (mogą być mrożone: krewetki, małże i co tam uda się wyszperać
w hipermarkecie).
1 puszka pomidorów
3 ząbki czosnku
oliwa z oliwek
sól, pieprz, nać pietruszki
1. Owoce morza opłukać i gotować na dużym ogniu w nieiwlekiej ilości wody.
2. Przygotować podstawowy sos pomidorowy.
3. Wrzucic obgotowane owoce morza i dusić przez jakieś 20 minut - spróbować,
czy są miękkie.
4. Posypać posiekaną pietruszką.
Bardzo dobre, przypominam - bez sera.
Pozdrowienia
Agnieszka z Łodzi
>
--
Wysłano z serwisu OnetNiusy: http://niusy.onet.pl
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2002-01-24 09:38:08
Temat: Re: szukam przepisu na sosy do spaghetti...
<a...@p...onet.pl> schrieb im Newsbeitrag
news:582b.00000b1a.3c4fd03a@newsgate.onet.pl...
> >
> > > Jesli chciałabyś jakiś inne przepisy (z orzechami, warzywami, rybami,
> > owocami
> > > morza, grzybami itp. to daj znać - jestem do dyspozycji i dysponuję
> > włoskimi
> > > materiałami źródłowymi).
Agnieszko z Lodzi,
ja juz sie kiedys pytalem ale moze Ciebie wowczas wcielo, szukam przepisu na
pierozki (ravioli?) z farszem z orzechow wloskich i gorgonzoli? Raz jadlem i
zapomniec nie moge. I podaj prosze, jak to w Twoim zwyczaju jest, z czym to
sie je i czym popija a z radosci bede sie pietami w zadek kopac.
Irek
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2002-01-24 18:45:45
Temat: Re: szukam przepisu na sosy do spaghetti...(P)> ...tylko nie takie tradycyjne: pomidor+bazylia, tylko jakies inne.
------------------------------
Prosze bardzo:
Salsa di noci
20 dkg orzechow wloskich
5 dkg orzeszkow pinjowych (albo migdalow)
2 zabki czosnku
1 lyzeczka bazylii
2 lyzki bulki tartej
szklanka mleka
3 lyzki oliwy
1 lyzeczka soli
1 szczypta pieprzu
Zmiksowac wszystkie suche skladniki. Dodawac oliwe i mleka ciagle miksujac.
POdgrzac bardzo ostroznie. Polac sosem swiezo ugotowany makaron.
PENNE BIGOLI AL LIMONE (zamiast penne mozna uzyc spagetti)
2 duze cytryny
duzo szczypiorku
2 lyzki posiekanej pietruszki
5 lyzek oliwy
sol i pieprz
500 g penne
Zetrzec skorke z cytryny. Posiekac szczypiorek i pietruszke. Zmiksowac
szczypiorek i pietruszke razem z sokiem z cytryn i 1 lyzka oliwy. Ugotowac
paste. Wymieszac z reszta oliwy i pietruszkowo-szczypiorkowym sosem. Podawac
natychmiast.
Makaron z szynka i papryka
1 zolta papryka
1 czerwona papryka
3 pomidory
3 zabki czosnku
3 lyzki oliwy
4 plasterki ananasa we wlasnym soku
10 dkg wedzonej szynki
5-8 zielonych oliwek
0,5 szklanki siekanej pietruszki
osiekac pomidory, papryke i oliwki. Pokroic szynke na kawalki ½ cm. Pomidory i
papryke podsmazyc w oliwie. Pokroic ananas na male kawalki. Dodac ananas,
szynke, pietruszke, oliwki i czosnek do pomidorow. Swiezo ugotowany makaron
polac sosem z szynki, posypac ew. parmezanem i podawac.
Makaron calypso
50 dkg wieprzowiny
2 posiekane cebule
2 pokrojone w paseczki czerwone papryki
1 pokrojona w slupki marchewka
1 lyzeczka proszku chili
szklanka soku ananasowego
szklanka smietany
sol i pieprz
2 zabki czosnku
makaron
Pokroic mieso na slupki. Podsmazyc. Dodac proszek chili, papryke i marchewke.
Smazyc z miesem kilka minut. Dodac sok i smietane. Gotowac na malym ogniu okolo
10 minut. Posolic i popieprzyc. Ugotowac makaron z czosnkiem. Zmieszac z sosem.
smacznego
baska
--
Wysłano z serwisu OnetNiusy: http://niusy.onet.pl
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2002-01-28 19:50:03
Temat: Re: szukam przepisu na sosy/3 przepisy
Magdo - uwielbiam cie!!!:)
rena
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2002-01-28 21:56:50
Temat: Re: szukam przepisu na sosy/3 przepisy
Rena wrote:
>
> Magdo - uwielbiam cie!!!:)
>
> rena
Spoko spoko, tylko bez personalnych wycieczek :))))
A za co?
MB
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2002-01-29 05:53:57
Temat: Re: szukam przepisu na sosy/3 przepisy> A za co?
za w/w wymienione przepisy na sosy do makaronu - wlasnie tego szukalam!!!!:)
zreszta kazdy podany przez ciebie przepis jest wspanialy!
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2002-01-29 09:06:07
Temat: Re: szukam przepisu na sosy do spaghetti...>
> <a...@p...onet.pl> schrieb im Newsbeitrag
> news:582b.00000b1a.3c4fd03a@newsgate.onet.pl...
> > >
> > > > Jesli chciałabyś jakiś inne przepisy (z orzechami, warzywami, rybami,
> > > owocami
> > > > morza, grzybami itp. to daj znać - jestem do dyspozycji i dysponuję
> > > włoskimi
> > > > materiałami źródłowymi).
>
> Agnieszko z Lodzi,
>
> ja juz sie kiedys pytalem ale moze Ciebie wowczas wcielo, szukam przepisu na
> pierozki (ravioli?) z farszem z orzechow wloskich i gorgonzoli? Raz jadlem i
> zapomniec nie moge. I podaj prosze, jak to w Twoim zwyczaju jest, z czym to
> sie je i czym popija a z radosci bede sie pietami w zadek kopac.
>
> Irek
>
No istotnie mnie chyba wcięło, bo dopiero dzisiaj przeczytałam Twój post.
Nie, nie znalazłam przepisu na farsz z orzechów i gorgonzoli, ale podam Ci dwa
alterantywne (a może w miarę pisania przyjdzie mi do głowy jakaś wariacja na
to, czego szukasz).
Więc:
Ravioli z sosem z orzechów włoskich
18 orzechów
50 gr pinoli (nasienie z szyszek pinii - nie wiem, czy u nas osiągalne, może w
hipermarkecie?)
25 dag śmietany
pietruszka
pół ząbka czosnku
4 dag masła
sól, pieprz
1. obrać orzechy
2. zmielić orzechy, pinoli, czosneki pietruszkę i wrzucić wszystko do rondla
3. Dusić na wolnym ogniu, wlać powoli smietanę, wymieszać, posolić i popieprzyć.
4. Rozpuścić masło.
5. Ugotowane ravioli polać sosem, masłem i posypać parmezanem
Podałabym do tego Valpolicellę albo jak ktoś woli bardziej cierpkie wina to
Chianti, ale koniecznie czerwone.
Taglatelle ai quattro formaggi
5 dag gorgonzoli (lub innego serka na niebiesko)
5 dag camemberta lub brie
5 dag startego parmezanu
5 dag mozzarelli
25 dag śmietany
pieprz
1. Serki pokruszyć do rondla i rozpuszczać na wolnym ogniu.
2. Wlać powolutku śmietanę (polecam znowu Szefa Kuchni Danona 22%);
3. Mieszać na gładko, popieprzyć.
4. Polać ugotowane kluski.
Z kolei podawać z białym winem : Pinot Griggio lub Frascati (po przystępnej
cenie w MAKRO).
I moja wariacja na ravioli z nadzieniem z orzechów i gorgonzoli:
20 orzechów
pół ząbka czosnku
nać pietruszki
10 dag gorgonzoli
25 dag śmietany
pieprz, sól
Orzechy, pietruszkę i czosnek zmielić, wrzucic do rondla, powoli dusić, później
dodać gorgonzoli i śmietany.
Ciasto:
30 dag mąki, trzy jajka. Wyrobić i posolić. Rozwałkować na stolnicy. Kroić w
kółka, nadziewać farszem i lepić jak nasze pierogi. Gotować przez około 20
minut. Podawać z rozpuszczonym masełkiem lub śmietaną, posypane parmezanem.
Wino raczej czerwone - może Pinot Nero? Nie widziałam u nas, ale w sklepach
winiarskich powinno być.
Pozdrowienia
Agnieszka
--
Wysłano z serwisu OnetNiusy: http://niusy.onet.pl
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
« poprzedni wątek | następny wątek » |