« poprzedni wątek | następny wątek » |
1. Data: 2002-09-19 18:47:41
Temat: szybkie przyjecie na 20 osobszanowni Grupowicze:)
zmagam sie z bolacym problemem, otoz juz w najblizsza sobote organizuje
przyjecie dla znajomych osob (w liczbie 20 hehe), ktore zaprosilem z okazji
moich urodzin, ale kompletnie nie mam pojecia jakimi daniami ich ugoscic?!?
chcialbym, zeby bylo cos na goraco, cos co moze przez cala impreze stac na
stole w postaci zimnych zakasek, cos co mozna w kazdej chwili odgrzac i
zaserwowac na goraco
z gory dziekuje za wszelkie podpowiedzi. zycze wszystkim milego wieczoru
Tomek czasowo korzystajacy ze skrzynki swojej żony Monisi:))
---
Outgoing mail is certified Virus Free.
Checked by AVG anti-virus system (http://www.grisoft.com).
Version: 6.0.384 / Virus Database: 216 - Release Date: 2002-08-21
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
Zobacz także
1. Data: 2002-09-20 11:48:43
Temat: Re: szybkie przyjecie na 20 osob PMonika wrote:
>szanowni Grupowicze:)
>zmagam sie z bolacym problemem, otoz juz w najblizsza sobote organizuje
>przyjecie dla znajomych osob (w liczbie 20 hehe), ktore zaprosilem z okazji
>moich urodzin, ale kompletnie nie mam pojecia jakimi daniami ich ugoscic?!?
>chcialbym, zeby bylo cos na goraco, cos co moze przez cala impreze stac na
>stole w postaci zimnych zakasek, cos co mozna w kazdej chwili odgrzac i
>zaserwowac na goraco
hmm hmm
to moze tarty, quiche etc?
bo to i na cieplo i na zimno i odgrzac tez mozna...
i niezbyt dlugo sie robi....
Przepisy z grupy...
Tarta cebulowa
To jest kuchnia belgijska (chyba) (danie podstawowe dla 4-6 osób):
§ 800 g cebuli
§ 200 g szynki gotowanej lub surowej wędzonej
§ 4 jajka
§ 1/4 l gęstej śmietany
§ pęczek pietruszki i szczypiorku (właściwie: ciboulette, zwana chyba
"dzikim czosnkiem"
§ sól, pieprz, gałka muszkatołowa
§ paczka (400 g) kruchego ciasta gotowego (lub zrobić samemu: 250 g
maki, 125 g margaryny, sól, trochę wody: wszystko zasiekach, szybko
wyrobić i schłodzić w lodowce przez 30 min.
Posiekać cebulę i szynkę. Cebulę lekko przesmażyć (nie złocic).
Wymieszać przemażoną cebulę z szynka, jajkami rozmąconymi ze śmietaną,
dodać sól, pieprz, gałkę i posiekana zieleninę. Ciasto rozwałkować i
wylepić nim formę z podniesionymi brzegami. Wlać przygotowana masę i
piec 25-30 min. w średnio gorącym piekarniku. Osobiście podaje tą
tartę z sałatką z pomidorów.
Tarta z boczkiem
kruche ciasto
cebula 1
czosnek 3 ząbek
boczek wędzony 20 dkg
mąka 1 łyżka
śmietana 300 g - kwaśna, gęsta
musztarda 2 łyżeczka - ostra
jaja 3
żółtko 1
sól pieprz gałka muszkatołowa majeranek
Do maki dodać żółtko, posolić, obłożyć kawałkami zimnego masła,
posiekać całość nożem, szybko zagnieść ciasto dodając zimna wodę.
Uformować kule, zawinąć w folie i na 45 min. do lodówki. Obrać cebule
i czosnek. Cebule w plasterki (ja robiłam w polplasterki - wygodniej
się kroi), czosnek posiekać. Pokrojony w kostkę boczek przesmażyć na
patelni, lekko rumieniąc. Dolać olej, rozgrzać go i dodać cebule i
przesmażyć na szklisto (patelnia ma być większa, aby ten kilogram moc
mieszać swobodnie). Na koniec dać posiekany czosnek, posypać mąką i
chwile smażyć, mieszając i uważając, by mąka się nie zrumieniła.
Odstawić z ognia i wystudzić. Śmietanę wymieszać z jajami, żółtkiem
surowym, musztarda i przyprawami, zalać jeszcze ciepłą cebule.
Przyprawić do smaku. Ciasto rozwałkować na okrągły placek o średnicy
ok. 30 cm. i wyłożyć spod i boki tortownicy (średnicy 28 cm). Moja ma
26 i zrobiłam rant wys. 3-4 cm. Spód ponakłówać widelcem. Nałożyć masę
cebulowa i wstawić do piekarnika. Piec 45 min w 200 st. Podawać na
ciepło. Ja piekłam ok. godziny, bo po 45 min ani ciasto, ani wierzch
farszu nie był lekko zloty. Jak się zezłoci to farsz trzyma się kupy i
można to kroić jak kawałki tortu.
Placek mexykanski z ksiazeczki Anne Wilson o plackach
na ciasto
szklanka maki
1/4 szklanki maki kukurydzianej
90 g masla
~ 3 lyzki lodowatej wody
przesiewamy make do miski, dodajemy zimne poszatkowane maslo i
rozcieramy w palcach, potem trzeba zagniesc dodac wode (czasami trzeba
jej wiecej) i wyrobic na gladkie i lsniace
rozwalkowac na okragly placek - teoretycznie srednica 23 cm, ale tak
naprawde to zalezy troche od formy, ktorej uzyjesz, ja pieke w
pokrywce od naczynia zaroodpornego :))) ktora ma jakies 20 cm
ukladamy placek na posmarowanym olejem naczyniu, troszke ugniatamy
i wsadzamy do lodowki na 20 min
nadzienie
puszka kukurydzy
puszka czerwonej fasoli
- opcjonlanie jak lubisz ostre bardzo - to mozna marynowanej papryczki
peperoncini dodac
ok 20 dkg sera zoltego cheddar
wg przepisu 1/2 szklanki sosu taco.... ja uzywam mieszanki z soku
pomidorowego, koncentratu pom. i tabasco....
odsaczamy warzywka, przelewamy woda, szatkujemy i wrzucamy do miski
do tego starty zolty ser i sosik
mieszamy
placek wsadzamy do piekarnika - 180o - na 10 minut - przykrywamy go
uprzednio papierem na ktory sypiemy groch, ryz, etc. co by nie urosl
potem wyciagamy, wyrzucamy papier i wsadzamy do piekarnika na kolejne
10 min.
wyciagamy smarujemy masa
na wierzchu polewamy sosem dodatkowo ciut ciut i scieramy na wierzch
jeszcze troche sera
wsadzamy do piekarnika na ok. 25 minut....
po wyjeciu dekorujemy smietana i avocado
mniam
--
oshin
--
z nienacka
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
« poprzedni wątek | następny wątek » |