« poprzedni wątek | następny wątek » |
21. Data: 2018-01-30 10:25:55
Temat: Re: szynkaJa mam taki:
http://swip-ftp.pl/img/szynkowar_aluminium_1,5kg_1.j
pg
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
Zobacz także
22. Data: 2018-01-30 10:27:16
Temat: Re: szynkaPlastikowy na bank straci fason i/lub gwint się ,,rozgwintuje" po paru sesjach.
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
23. Data: 2018-01-30 13:57:27
Temat: Re: szynkaW dniu 30.01.2018 o 09:32, stefan pisze:
> W dniu 2018-01-30 o 08:58, Marcin Debowski pisze:
>>
>>
>>>> A mam taki klasyczny:
>>>> https://image.ceneo.pl/data/products/38245935/i-4hom
e-szynkowar-ze-stali-nierdzewnej-z-termometrem.jpg
>>>>
>>>
>>
> Ja mam obecnie taki
> https://image.ceneo.pl/data/products/33227108/i-biow
in-szynkowar-1-5kg.jpg
>
Dzięki! Chyba sobie coś podobnego sprawię w najbliższym czasie.
> Używany na moje potrzeby dawniej raz na dwa trzy tygodnie, teraz
> przynajmniej raz w tygodniu (produkcja na zlecenia przyjaciół :)
A co najczęściej produkujesz? Korzystasz z jakiegoś konkretnego
przepisu, czy jako doświadczony weteran robisz na oko? ;)
Ewa
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
24. Data: 2018-01-30 17:52:16
Temat: Re: szynkaW dniu 2018-01-30 o 13:57, FEniks pisze:
> W dniu 30.01.2018 o 09:32, stefan pisze:
>> W dniu 2018-01-30 o 08:58, Marcin Debowski pisze:
>>>
>>>
>>>>> A mam taki klasyczny:
>>>>> https://image.ceneo.pl/data/products/38245935/i-4hom
e-szynkowar-ze-stali-nierdzewnej-z-termometrem.jpg
>>>>>
>>>>
>>>
>> Ja mam obecnie taki
>> https://image.ceneo.pl/data/products/33227108/i-biow
in-szynkowar-1-5kg.jpg
>>
>
> Dzięki! Chyba sobie coś podobnego sprawię w najbliższym czasie.
>
>> Używany na moje potrzeby dawniej raz na dwa trzy tygodnie, teraz
>> przynajmniej raz w tygodniu (produkcja na zlecenia przyjaciół :)
>
> A co najczęściej produkujesz? Korzystasz z jakiegoś konkretnego
> przepisu, czy jako doświadczony weteran robisz na oko? ;)
>
> Ewa
>
Ostatnio? Przyjaciele rozkoszują się moim boczusiem niby faszerowanym :)
ładny (koło 1 kg) kawałek boczku nacieram moja mieszanka przypraw z
dodatkiem cukru i soli peklowej. I leży (obracany dwa razy na dzień) tak
koło tygodnia. W tzw. miedzyczasie z ładnej wieprzowinki robię 0,5 kilo
mielonego na oczku 8 mm. Troszkę soli peklowej, główka czosnku
zmiażdżona na dwie części - jedna wtarta w boczek, druga zmieszana z
mielonym. i tak se 2-3 dni odpoczywają. No a potem zawijamy w roladę, to
do wora i i tak dalej...
Nieźle im też smakuje z mielonym wędzonym chudym boczkiem :)
pozdr
Stefan
---
Ta wiadomość została sprawdzona na obecność wirusów przez oprogramowanie antywirusowe
Avast.
https://www.avast.com/antivirus
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
25. Data: 2018-01-30 17:57:39
Temat: Re: szynkaW dniu 2018-01-30 o 10:25, i...@g...pl pisze:
> Ja mam taki:
> http://swip-ftp.pl/img/szynkowar_aluminium_1,5kg_1.j
pg
>
ciekawy, ma fajne zamknięcie, a ma otworek na termometr? Gdzie kupujesz
woreczki?
pozdr
Stefan
---
Ta wiadomość została sprawdzona na obecność wirusów przez oprogramowanie antywirusowe
Avast.
https://www.avast.com/antivirus
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
26. Data: 2018-01-30 20:27:19
Temat: Re: szynkaWiesz co - nie pamiętam, czy ma otworek, bo nie używam termometru. Gotuję ,,na oko".
Sprawdzę, gdy go odszukam w czeluściach spiżarnianych, bo dawno nie używałam -
ostatnio częściej wędzimy lub robię mięsne konserwy słoikowe do chleba.
Woreczki kupuję w Allegro.
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
27. Data: 2018-01-30 23:03:46
Temat: Re: szynkaW dniu 30.01.2018 o 17:52, stefan pisze:
> Ostatnio? Przyjaciele rozkoszują się moim boczusiem niby faszerowanym :)
> ładny (koło 1 kg) kawałek boczku nacieram moja mieszanka przypraw z
> dodatkiem cukru i soli peklowej. I leży (obracany dwa razy na dzień)
> tak koło tygodnia. W tzw. miedzyczasie z ładnej wieprzowinki robię 0,5
> kilo mielonego na oczku 8 mm. Troszkę soli peklowej, główka czosnku
> zmiażdżona na dwie części - jedna wtarta w boczek, druga zmieszana z
> mielonym. i tak se 2-3 dni odpoczywają. No a potem zawijamy w roladę,
> to do wora i i tak dalej...
> Nieźle im też smakuje z mielonym wędzonym chudym boczkiem :)
Czy sól peklowa jest konieczna do przyrządzania mięs w szynkowarze, czy
wystarczy po prostu mięso po swojemu przyprawić? Głównie chodzi mi o to,
czy przygotowanie takiego mięsa każdorazowo musi trwać tyle czasu
(tydzień peklowania).
Ewa
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
28. Data: 2018-01-31 00:53:48
Temat: Re: szynkaW dniu 2018-01-30 o 23:03, FEniks pisze:
> W dniu 30.01.2018 o 17:52, stefan pisze:
>> Ostatnio? Przyjaciele rozkoszują się moim boczusiem niby faszerowanym :)
>> ładny (koło 1 kg) kawałek boczku nacieram moja mieszanka przypraw z
>> dodatkiem cukru i soli peklowej. I leży (obracany dwa razy na dzień)
>> tak koło tygodnia. W tzw. miedzyczasie z ładnej wieprzowinki robię 0,5
>> kilo mielonego na oczku 8 mm. Troszkę soli peklowej, główka czosnku
>> zmiażdżona na dwie części - jedna wtarta w boczek, druga zmieszana z
>> mielonym. i tak se 2-3 dni odpoczywają. No a potem zawijamy w roladę,
>> to do wora i i tak dalej...
>> Nieźle im też smakuje z mielonym wędzonym chudym boczkiem :)
>
> Czy sól peklowa jest konieczna do przyrządzania mięs w szynkowarze, czy
> wystarczy po prostu mięso po swojemu przyprawić? Głównie chodzi mi o to,
> czy przygotowanie takiego mięsa każdorazowo musi trwać tyle czasu
> (tydzień peklowania).
>
> Ewa
>
Mięso peklowane ma ładny kolorek, ja daję tylko minimalną ilość soli
peklowej i może dlatego pekluję długo, aby smak dawała głównie mieszanka
przypraw. Niektóre przepisy są bez pektosoli, po stabilizacji w lodówce
2 godzinnej - próbowałem ale mi nie smakowało, jakieś takie łykowate :(
Czasem robię peklowanie tylko w winie, przyprawach, warzywach i zwykłej
soli (naturalnie z dodatkiem cukru), ale np. przy peklowaniu mięsa
wołowego "na dziko" to i dwa tygodnie trwa.
Dawniej, gdy jeszcze pracowałem i miałem sporo czasu, na urlopie bawiłem
sie z wędlinami długo dojrzewającymi i długowędzonymi w zimnym dymie - w
sam raz miesiąc letniego urlopu wystarczał na przygotowanie wędlin na
Boże Narodzenie... :) Teraz jestem na emeryturze i nie mam aż tyle czasu :)
pozdr
Stefan
---
Ta wiadomość została sprawdzona na obecność wirusów przez oprogramowanie antywirusowe
Avast.
https://www.avast.com/antivirus
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
29. Data: 2018-01-31 01:45:52
Temat: Re: szynkaOn 2018-01-30, stefan <s...@w...pl> wrote:
> Mięso peklowane ma ładny kolorek, ja daję tylko minimalną ilość soli
> peklowej i może dlatego pekluję długo, aby smak dawała głównie mieszanka
Kolorek, prawda, ale trzeba pamietac, że ta sól peklowa robi tez to, że
ubija bakterie (hamuje ich rozwój) - jad kiełbasiany to hasło związane
własnie z tym tematem. Dawanie mniej a trzymanie dłużej to tak chyba nie
do końca najbezpieczniejszy pomysł. Normalnie pekluje się 1-3 dni w
8-12C.
--
Marcin
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
30. Data: 2018-01-31 08:36:38
Temat: Re: szynkaW dniu 31.01.2018 o 01:45, Marcin Debowski pisze:
> On 2018-01-30, stefan <s...@w...pl> wrote:
>> Mięso peklowane ma ładny kolorek, ja daję tylko minimalną ilość soli
>> peklowej i może dlatego pekluję długo, aby smak dawała głównie mieszanka
> Kolorek, prawda, ale trzeba pamietac, że ta sól peklowa robi tez to, że
> ubija bakterie (hamuje ich rozwój) - jad kiełbasiany to hasło związane
> własnie z tym tematem. Dawanie mniej a trzymanie dłużej to tak chyba nie
> do końca najbezpieczniejszy pomysł.
Właśnie mnie przeraziło w Stefanowym przepisie, że surowe mięso leży w
sumie około 10 dni.
> Normalnie pekluje się 1-3 dni w
> 8-12C.
Czyli nie w lodówce? Gdzie uzyskujesz taką temperaturę? Ja mam w lodówce
5st.C - czy to będzie za niska temp?
Ewa
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
« poprzedni wątek | następny wątek » |