« poprzedni wątek | następny wątek » |
41. Data: 2018-02-10 21:54:24
Temat: Re: szynkaW dniu 31.01.2018 o 08:58, Marcin Debowski pisze:
> Różnie rózni podaja, widziałem też 4-8C. 5oC od 8oC w każdym razie to
> żadna istotna różnica :) Zresztą jak Stefan pekluje w bardzo niskiej
> temperaturze to pewnie z małą ilością saletry tez nie jest jakoś
> ryzykowne, ale lepiej usciślić aby sie coś nie nakisiło.
Czy mięso do szynkowara musi być zapeklowane? Czy wystarczy je po prostu
przyprawić po swojemu, zamarynować?
Ewa
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
Zobacz także
42. Data: 2018-02-11 10:52:08
Temat: Re: szynkaDo gotowania miesa na obiad masz rondle.
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
43. Data: 2018-02-11 12:04:50
Temat: Re: szynkaW dniu 2018-02-10 o 21:54, FEniks pisze:
> W dniu 31.01.2018 o 08:58, Marcin Debowski pisze:
>> Różnie rózni podaja, widziałem też 4-8C. 5oC od 8oC w każdym razie to
>> żadna istotna różnica :) Zresztą jak Stefan pekluje w bardzo niskiej
>> temperaturze to pewnie z małą ilością saletry tez nie jest jakoś
>> ryzykowne, ale lepiej usciślić aby sie coś nie nakisiło.
>
> Czy mięso do szynkowara musi być zapeklowane? Czy wystarczy je po prostu
> przyprawić po swojemu, zamarynować?
>
> Ewa
>
Nie, nie musi być używana sól peklowa. można je po prostu przyprawić po
swojemu. Marynowanie w przyprawach, ziołach tez jest fajne.
pozdr
Stefan
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
44. Data: 2018-02-11 12:06:40
Temat: Re: szynkaW dniu 2018-02-11 o 10:52, i...@g...pl pisze:
> Do gotowania miesa na obiad masz rondle.
>
Przyznam się, że jeszcze nigdy nie próbowałem mięsa z szynkowara na
gorąco. :)
Ale wszystko przed nami, tylko czasem trzeba się pośpieszyć.... :(
pozdr
Stefan
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
45. Data: 2018-02-11 12:08:01
Temat: Re: szynkaOwszem, przymusu peklowania nie ma, jeśli się lubi szare, twarde wędliny. Kwestia
gustu.
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
46. Data: 2018-02-11 14:26:27
Temat: Re: szynkaW dniu 11.02.2018 o 12:06, stefan pisze:
> W dniu 2018-02-11 o 10:52, i...@g...pl pisze:
>> Do gotowania miesa na obiad masz rondle.
>>
> Przyznam się, że jeszcze nigdy nie próbowałem mięsa z szynkowara na
> gorąco. :)
A bez peklowania nie da się na zimno?
Zastanawiam się w takim razie, jaka jest idea szynkowara. Bo skoro mam
sobie sama zrobić domową "wędlinę", to po co mam ją szpikować azotynami?
Z azotynami kupię w sklepie. Jeśli bez wcześniejszego peklowania mięsa
szynkowar nie zdaje egzaminu, to przestaję widzieć sens w jego używaniu.
Rzeczywiście mogę sobie przygotować mięso do chleba w zwykłym garnku,
piekarniku itd.
> Ale wszystko przed nami, tylko czasem trzeba się pośpieszyć.... :(
Niestety. A w pośpiechu mniej smakuje. :(
Ewa
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
47. Data: 2018-02-11 22:10:52
Temat: Re: szynka> Bo skoro mam
sobie sama zrobić domową "wędlinę", to po co > mam ją szpikować azotynami?
1) Aby mieć kontrolę nad ich ilością (konieczne minimum, a nie w cały świat).
2) Aby prócz nich nie zjadać karagenu, fosforu, soi itd. - zamiast mięsa.
3) Aby W OGÓLE wiedzieć, co jesz.
Peklowanie to metoda konserwowania sprawdzona od wieków i nie jest szkodliwe, jeśli
ilość substancji peklujących jest optymalna.
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
48. Data: 2018-02-13 09:09:06
Temat: Re: szynkaA przede wszystkim - peklowane mięso ma miękką konsystencję i lepszy smak oraz kolor.
Kto się boi peklowania, niech po prostu nie zawraca gitary swoimi obawami tym, co
peklują.
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
49. Data: 2019-03-17 15:31:43
Temat: Re: szynkaW dniu 16.01.2018 o 04:41, Marcin Debowski pisze:
> Czy mógłby ktos polecić jakiś niezbyt skomplikowany przepis na szynkę
> drobiową? Szynkowar mam.
> Próbowałem ze 2ch "z sieci" i wyszło zbyt kruche (rozpada się) i mało
> soczyste. Generalnie co mi wychodzi zbyt dużo nie różni się od sytuacji
> jabym mięso po prostu sprasował i podgotował.
>
Szynka to nie żywność. To trup zamordowanej żywej czującej istoty.
Człowiek który je mięso to drań albo idiota.
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
50. Data: 2019-03-27 09:19:52
Temat: Re: szynkaJivanmukta <j...@p...onet.pl> wrote:
> W dniu 16.01.2018 o 04:41, Marcin Debowski pisze:
>> Czy mógłby ktos polecić jakiś niezbyt skomplikowany przepis na szynkę
>> drobiową? Szynkowar mam.
>> Próbowałem ze 2ch "z sieci" i wyszło zbyt kruche (rozpada się) i mało
>> soczyste. Generalnie co mi wychodzi zbyt dużo nie różni się od sytuacji
>> jabym mięso po prostu sprasował i podgotował.
>>
> Szynka to nie żywność. To trup zamordowanej żywej czującej istoty.
> Człowiek który je mięso to drań albo idiota.
>
STOP HOLOCAUSTOWI ROŚLIN!
--
XL Homoseksualizm NIE JEST wrodzony:
https://www.homoseksualizm.edu.pl/terapia/faq/337-mi
t-1-homoseksualizm-jest-wrodzony?fbclid=IwAR3bkm3Vwz
J2sQ5ctFV6BfG52bOppwjyFLf5H2fEqMH9VdsD-t4X9Aea8eE
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
« poprzedni wątek | następny wątek » |