« poprzedni wątek | następny wątek » |
1. Data: 2007-12-03 12:44:33
Temat: tosty+gofry+grillWitam
Stary opiekacz do gorących kanapek już swoje przeżył.
Przyszedł czas na zakup nowego.
Chciałabym, żeby:
1. dzielił tosty na 2 trójkąty, a nie robił jednej dużej kanapki.
2. dało się myć płytki grzejne w zmywarce.
Troszkę popatrzyłam i chyba najbardziej pasuje mi takie urządzenie philipsa,
które ma też wkłady do gofrów (może kiedyś zrobię) oraz do grilowania.
http://tinyurl.com/28w94u
I tu się pojawia pytanie, czy ktoś ma takie urządzenie do grilowania i czy w
nim da się ugrilować mięso? Na obrazkach na pudełku były tylko warzywa i tu
mogę domniemywać, że te warzywa, będą jadalne, ale czy można by na tym
ugrilować taką np. karkówkę, tudzież wołowinę?
Z góry dziękuję za wyrażone opinie.
--
Pozdrawiam
Joanna
http://www.jduszczynska.republika.pl/
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
Zobacz także
2. Data: 2007-12-03 14:48:30
Temat: Re: tosty+gofry+grillWitam serdecznie,
mam ten opiekacz Philipsa i bardzo sobie chwalę. Tosty robiłam i sprawdza
się doskonale, do gofrów też super, do mięska na grillu też używałam i może
być (wiadomo na prawdziwym grillu o niebo lepsze ). Dla mnie plusem jest na
pewno to, że tym pokrętłem można regulować temperaturę co w przypadku gofrów
jest ważne. Co do mycia w zmywarce, hmmm... myłam ale robiły się jakies
białe kropelki na teflonie. Wolę myć ręcznie delikatną szczoteczką.
Pozdrawiam
Vanilia
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
3. Data: 2007-12-03 22:09:29
Temat: Re: tosty+gofry+grillUżytkownik redvanilia napisał:
> Witam serdecznie,
> mam ten opiekacz Philipsa i bardzo sobie chwalę. Tosty robiłam i
> sprawdza się doskonale, do gofrów też super, do mięska na grillu też
> używałam i może być (wiadomo na prawdziwym grillu o niebo lepsze ). Dla
> mnie plusem jest na pewno to, że tym pokrętłem można regulować
> temperaturę co w przypadku gofrów jest ważne. Co do mycia w zmywarce,
> hmmm... myłam ale robiły się jakies białe kropelki na teflonie. Wolę myć
> ręcznie delikatną szczoteczką.
> Pozdrawiam
> Vanilia
jak nie masz malaxera to tak jak byś nie gotovał
--
! GENERÓŁ ! ITALJA ! ÓÓÓ !
! SZÓRÓF ! ADMIN ! PÓLESKIGO ! INTERNETÓ !
! MAGJISTER ! INRZYNIER ! DÓKTÓR ! GENERÓŁ ! ITALJA ! ÓÓÓ !
! POZDRAWIAM ! CIE ! GENERÓLE ! ITALJA ! ÓÓÓ !
! GEN.ITALJA !
!FeÓer Ónd Wasser kommt nie zÓsammen !
!Kann man nicht binden, sind nicht verwandt !
!In FÓnken versÓnken steh ich in Flammen !
!Ónd bin im Wasser verbrannt !
!Im Wasser verbrannt !
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
4. Data: 2007-12-04 07:36:28
Temat: Re: tosty+gofry+grill
Użytkownik "redvanilia" <r...@w...pl> napisał w wiadomości
news:fj15b0$3s0$1@nemesis.news.tpi.pl...
> Witam serdecznie,
> mam ten opiekacz Philipsa i bardzo sobie chwalę. Tosty robiłam i sprawdza
> się doskonale, do gofrów też super,
Korzystałaś z przepisu na ciasto do gofrów z instrukcji obsługi opiekacza,
czy z jakiegoś innego?
> do mięska na grillu też używałam i może być (wiadomo na prawdziwym grillu
> o niebo lepsze ).
Ile kawałków mięsa można grilować na raz?
Dwa tak jak kanapki? W instrukcji obsługi - pobrałam sobie ze strony jest
napisane, że kawałek mięsa kładziemy na środku, jakby tylko jeden można było
wsadzić....
Wykonalne jest zrobienie mięsa na obiad na 4 osoby?
> Dla mnie plusem jest na pewno to, że tym pokrętłem można regulować
> temperaturę co w przypadku gofrów jest ważne.
Porównywałam moc opiekacza z mocą urządzeń , które są tylko grillami i
grille mają tak 1,5 raza większą moc...
To budzi moje wątpliwości, czy to faktycznie wystarczająco dobrze się
rozgrzewa i utrzymuje temperaturę.
> Co do mycia w zmywarce, hmmm... myłam ale robiły się jakies białe kropelki
> na teflonie. Wolę myć ręcznie delikatną szczoteczką.
Znaczy, że to jest tak jak z patelniami - niby można myć w zmywarce, ale jak
się myje ręcznie to efekt jest lepszy - patelnia nie niszczy się.
> Pozdrawiam
Dzięki za opinie.
--
Pozdrawiam
Joanna
http://www.jduszczynska.republika.pl/
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
5. Data: 2007-12-10 16:05:33
Temat: Re: tosty+gofry+grill
> Korzystałaś z przepisu na ciasto do gofrów z instrukcji obsługi opiekacza,
> czy z jakiegoś innego?
Mam swój sprawdzony przepis na gofry, takie jak to kiedyś z dzieciństwa
pamiętam.
Jedna uwaga to trzeba dobrze posmarować foremki na gofry tłuszczem i trzeba
nauczyć się dozować ilość wlewanego ciasta- lubi wykipieć. Ale praktyka
czyni mistrza:)
>
> Ile kawałków mięsa można grilować na raz?
> Dwa tak jak kanapki? W instrukcji obsługi - pobrałam sobie ze strony jest
> napisane, że kawałek mięsa kładziemy na środku, jakby tylko jeden można
> było wsadzić....
> Wykonalne jest zrobienie mięsa na obiad na 4 osoby?
Ta płyta do grilla ma wymiar 27x15 cm. Na pewno zmieszczą się na niej dwa
filety, no jeszcze zależy jakiej wielkości, bo ostatno straszne giganty
widziałam;)
> Porównywałam moc opiekacza z mocą urządzeń , które są tylko grillami i
> grille mają tak 1,5 raza większą moc...
> To budzi moje wątpliwości, czy to faktycznie wystarczająco dobrze się
> rozgrzewa i utrzymuje temperaturę.
Na pewno nie jest to urządzenie profesjonalne i z tym utrzymywaniem
temperatury różnie bywa. Nagrzewa się potem troszkę stygnie i znowu łapie
temperaturę (lampka zapala się lub gaśnie- jak w żelazku).
A i jeszcze jedna uwaga, po kilku użyciach biała farba na opiekaczu zmieniła
troszkę kolor, mi to nie przeszkadza ale dziwne, że nie wymyślili czegoś
bardziej odpornego na temperaturę.
Generalnie jestem zadowolona z tego opiekacza 3 w 1:)
Mam nadzieję, że troszeczkę pomogłam.
Pozdrawiam
Vanilia
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
6. Data: 2007-12-11 06:36:22
Temat: Re: tosty+gofry+grill
Użytkownik "vanilia" <r...@w...pl> napisał w wiadomości
news:fjjo6l$3n5$1@atlantis.news.tpi.pl...
>
>> Korzystałaś z przepisu na ciasto do gofrów z instrukcji obsługi
>> opiekacza, czy z jakiegoś innego?
> Mam swój sprawdzony przepis na gofry, takie jak to kiedyś z dzieciństwa
> pamiętam.
> Jedna uwaga to trzeba dobrze posmarować foremki na gofry tłuszczem i
> trzeba nauczyć się dozować ilość wlewanego ciasta- lubi wykipieć. Ale
> praktyka czyni mistrza:)
Kusi mnie żeby zapytać o ten przepis, ale jak sobie przypomnę jak tu od
zawsze gonią za takie pytanie, to strach trochę...
> A i jeszcze jedna uwaga, po kilku użyciach biała farba na opiekaczu
> zmieniła troszkę kolor, mi to nie przeszkadza ale dziwne, że nie wymyślili
> czegoś bardziej odpornego na temperaturę.
To co? Lepiej wziąc taki kremowy (formalnie pastelowy żółty) jak będzie?
Zasadniczo mama już sprzęty philipsa w tym właśnie kolorze...
> Generalnie jestem zadowolona z tego opiekacza 3 w 1:)
Zanosi się na to, że też będę zadowolona - powoli dojrzewam do decyzji.
> Mam nadzieję, że troszeczkę pomogłam.
Więcej niż troszkę.
--
Pozdrawiam
Joanna
http://www.jduszczynska.republika.pl/
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
7. Data: 2007-12-13 10:46:57
Temat: Re: tosty+gofry+grill
> Kusi mnie żeby zapytać o ten przepis, ale jak sobie przypomnę jak tu od
> zawsze gonią za takie pytanie, to strach trochę...
Bardzo chętnie podam przepis na gofry:)
1/2 kg mąki
1 łyżka cukru
1/2 proszku do pieczenia
szczypta soli
0,75 litra kwaśnego mleka lub maślanki lub kefiru ( w zależności co akurat
mam w domu)
reszta wody- tak na oko do właściwej konsystencji.
Wszystko zmiksować i wylewać na gofrownicę wcześniej wysmarowaną tłuszczem.
Mocno rosną.
Piec na ciemno złoty kolor. Zjadać ze smakiem:)
Ja uwielbiam z bitą śmietaną i jagodami a poza sezonem z musem truskawkowym.
Mmmm...pycha.
Przepis ten dostałam od pani, która w dawnych czasach kiedy nie było
gotowych "mieszanek gofrowych", prowadziła budkę z goframi.
Ja osobiście bardzo je lubię bo nie są mocno słodkie i za tłuste.
> To co? Lepiej wziąc taki kremowy (formalnie pastelowy żółty) jak będzie?
> Zasadniczo mama już sprzęty philipsa w tym właśnie kolorze...
Kremowy pewnie też się trochę odbarwi ale na pewno będzie to mniej widoczne.
Pozdrawiam
Vanilia
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
« poprzedni wątek | następny wątek » |