« poprzedni wątek | następny wątek » |
1. Data: 2004-01-07 21:41:08
Temat: wieprzowina w sosie słodko kwaśnymw zeszłym roku był chwalony przepis "wieprzowina w sosie słodko kwasnym",
gdziś go zapodziałam a jutro moja rodzinka uparła się żeby jutro zrobić
pamiętyam tylko, że mięso najpier było w zalewie z wódki, sos robiło sie z
pomarańczy, dodawało się pędy bambusa lub ogórek konserwoy, może ktos mi go
przypomni, lub poda link gdzie go moge znaleźć
z goy serdeczne dzięki
Megi
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
Zobacz także
1. Data: 2004-01-07 23:26:25
Temat: Re: wieprzowina w sosie słodko kwaśnym> w zeszłym roku był chwalony przepis "wieprzowina w sosie słodko kwasnym",
> gdziś go zapodziałam a jutro moja rodzinka uparła się żeby jutro zrobić
> pamiętyam tylko, że mięso najpier było w zalewie z wódki, sos robiło sie z
> pomarańczy, dodawało się pędy bambusa lub ogórek konserwoy, może ktos mi go
> przypomni, lub poda link gdzie go moge znaleźć
> z goy serdeczne dzięki
> Megi
>
>
.
--
Wysłano z serwisu OnetNiusy: http://niusy.onet.pl
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2004-01-07 23:32:29
Temat: Re: wieprzowina w sosie słodko kwaśnym> > w zeszłym roku był chwalony przepis "wieprzowina w sosie słodko kwasnym",
> > gdziś go zapodziałam a jutro moja rodzinka uparła się żeby jutro zrobić
> > pamiętyam tylko, że mięso najpier było w zalewie z wódki, sos robiło sie z
> > pomarańczy, dodawało się pędy bambusa lub ogórek konserwoy, może ktos mi go
> > przypomni, lub poda link gdzie go moge znaleźć
> > z goy serdeczne dzięki
> > Megi
> >
> >
> .
>
> --
> Wysłano z serwisu OnetNiusy: http://niusy.onet.pl
Wybacz, ale mimo dwukrotngo napisania przepisu /długiego/ nie udało mi się go
wysłać, czasm coś mi się zacina. Mam przepi o który Ci chodzi z książki
Katarzyny Pospieszyńkiej "Kuchnia chińska". Może pdam Ci go priv ? Podaj adres
--
Wysłano z serwisu OnetNiusy: http://niusy.onet.pl
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2004-01-08 07:31:37
Temat: Re: wieprzowina w sosie słodko kwaśnymserdecznie dziękuję za odpowiedź, ale udało mi się już znaleźć przepis
Megi
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2004-01-08 09:51:04
Temat: Re: wieprzowina w sosie słodko kwaśnym Czy można poprosić o ten przepis???
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2004-01-08 12:18:49
Temat: Re: wieprzowina w sosie słodko kwaśnymPodaję przepis
Ja tak jak było zalecane na grupie do ryżu dodaję groszek konserwowy i
kukurydzę
Pozdrowienia Megi
" Wieprzowina słodko-kwaśna
Składniki Przepis
25 dkg chudej karkówki bez kości (z powodzeniem można użyć około 40 dag
mięsa)
1 lyżeczka soli
1 lyżka wódki wyborowej lub innej bialej
1 jajo
1 lyżka mąki ziemniaczanej
1 swieża słodka papryka
1 por (biala część)
1/2 średniej cebuli
1/2 szklanki pędow bambusa lub ogorka konserwowego lub dyni w occie
pokrojonej w plasterki lub kostkę
6-8 lyżek oleju
sos:
6 łyżek cukru
3 łyżki octu (10%)
1 łyżka świeżego soku z pomaranczy
1 łyżka przecieru pomidorowego
1 łyżka sosu sojowego (lub 1/2 maggi i 1 łyżka wody)
1 łyżeczka mąki ziemniaczanej
Mięso pokroić w grubszą kostkę, wrzucić do miseczki, dodać sól i wódkę.
Wymieszać i odstawić na 30 min.
W tym czasie wstwić ryż do gotowania.
Jajo roztrzepac z mąką ziemniaczaną, odstawić.
Paprykę pokrajać w cienkie paski a pora na 1 cm kawalki, cebulę posiekać w
kostkę, pedy bambusa pokroic w plasterki (lub ogorek albo dynie).
Przygotować sos: do rondelka albo kubka wlać ocet, sos sojowy, sok
pomaranczowy, cukier, dodać przecier, wymieszać i ewentualnie podgrzać na
malym ogniu, aby cukier się rozpuścił, odstawić.
Jajo z maką ziemniaczaną wlać do mięsa i dokładnie wymieszać.
Na patelni rozgrzac mocno olej, na goracy tluszcz wrzucić mięso z jajem,
lekko mieszając smażyć około 2 i pół min, dodać pędy bambusa(jeśli używamy
dyni lub ogorka, to nie teraz , tylko pod koniec smażenia z resztą warzyw),
posmażyć jeszcze ok. 30 sek., wyjąć mięso i bambus.
Olej zlać, zostawiajac 1-2 lyżki, rozgrzać na sporym ogniu, wlożyć paprykę,
pory i cebulę i, mieszając smażyć 1 min.
Łyżeczkę mąki ziemniaczanej wymieszac z przygotowanym sosem słodko-kwaśnym,
wlać do jarzyn na patelnię, mieszajac podgrzewać do zgęstnienia(w tym
momencie dodać ogorka lub dynię, jeśli nie chcieliśmy bambusa), włozyć
mięso, lekko mieszajac smażyć 15 sek i już gotowe.
Przepis pochodzi z książki K. Pospieszyńskiej "Kuchnia chinska", wyd. w 1988
roku (stąd wymienniki bambusa), a podany został przez Jolę L-L na liście
dyskusyjnej pl.rec.kuchnia
Uwagi Joli L-L dotyczące przyrządzania tej potrawy:
- papryki daję pół czerwonej, pół zielonej, bo kolorowo jest wtedy na
patelni
- pora kroję jeszcze wzdłuż, aby nie mieć kółek
- przepis jest teoretycznie na 4-6 osób ale ja dla 4 osob zrobiłam z 45 dag
karkówki, a całą resztę dodatkowo ilościowo bez zmian
- zamiast sosu sojowego dalam sos sojowo-grzybowy
Moje uwagi:
Ponieważ obydwoje z mężem zdecydowanie wolimy dania słodko-kwaśno-ostre oraz
z dużą ilością sosu, zmodyfikowałam nieco ten przepis. A ukryłam go tutaj:
wieprzowina słodko-kwaśno-ostra "
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2004-01-08 13:00:40
Temat: Re: wieprzowina w sosie słodko kwaśnym
Pozdrowienia Megi
>
> " Wieprzowina słodko-kwaśna
> Składniki Przepis
(ciach)
to ja jeszcze dodam, ze to przepis ze strony WKN - Doroty znaczy. Jest tam
więcej ciekawych przepisow na chinszczyzne i w ogole mnostwo swietnych
innych przepisow.
pozdrawiam
Basia
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2004-01-08 15:08:06
Temat: Re: wieprzowina w sosie słodko kwaśnymTzn jakiej strony?
Użytkownik "Basia" <b...@o...pl> napisał w wiadomości
news:btjjv6$duo$1@atlantis.news.tpi.pl...
>
> Pozdrowienia Megi
> >
> > " Wieprzowina słodko-kwaśna
> > Składniki Przepis
>
> (ciach)
>
> to ja jeszcze dodam, ze to przepis ze strony WKN - Doroty znaczy. Jest tam
> więcej ciekawych przepisow na chinszczyzne i w ogole mnostwo swietnych
> innych przepisow.
>
> pozdrawiam
> Basia
>
>
>
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2004-01-08 17:34:49
Temat: Re: wieprzowina w sosie słodko kwaśnym> w zeszłym roku był chwalony przepis "wieprzowina w sosie słodko kwasnym",
> gdziś go zapodziałam a jutro moja rodzinka uparła się żeby jutro zrobić
> pamiętyam tylko, że mięso najpier było w zalewie z wódki, sos robiło sie z
> pomarańczy, dodawało się pędy bambusa lub ogórek konserwoy, może ktos mi go
> przypomni, lub poda link gdzie go moge znaleźć
> z goy serdeczne dzięki
> Megi
>
>
To jest własnie ten przepis , który podała Megi. pzdr.
--
Wysłano z serwisu OnetNiusy: http://niusy.onet.pl
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2004-01-08 21:34:29
Temat: Re: wieprzowina w sosie słodko kwaśnymUżytkownik "Lamia" <w...@w...pl> napisał w wiadomości
news:btjrn1$guu$1@korweta.task.gda.pl...
> Tzn jakiej strony?
Wielkie Zarcie
http://www.gotowanie.wkl.pl/przepisy.php
I mala, ale bardzo wazna prosba - odpowiadaj, prosze, pod postami, wycinajac
niepotrzebne kawalki z postu poprzednika...
Bozenka z Wilna :-)
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
« poprzedni wątek | następny wątek » |