« poprzedni wątek | następny wątek » |
11. Data: 2017-03-15 18:44:54
Temat: Re: wieprzowina z AldiXL <i...@g...pl> wrote:
> Jarosław Sokołowski <j...@l...waw.pl>
>> Nasi praojce też solili surowe mięso celem dłuższego przechowania.
>> Ale już jakiś czas temu odeszliśmy od tej tradycji. W Ameryce może
>> ona trwać dłużej.
>>
>
> Złudzenia. Bardzo często jest praktykowane nastrzykiwanie mięsa solanką,
> zwłaszcza tego pakowanego hermetycznie i próżniowo. Tylko kwestia ilości
> soli jest różna - wyczuwalna lub nie. Ta sól zatrzymuje w mięsie wodę,
> przez co porcja mięsa nastrzykniętego waży więcej, niż identyczna porcja
> nienastrzyknięta. W ten sposób nie tylko przedłuża się handlową trwałość
> (bo nie powiem, że świeżość) mięsa, ale i robi dodatkowy interes sprzedając
> wodę w cenie mięsa.
>
>
Analogicznie dzieje się z pieczywem i wędlunami, które są obecnie
tragicznie słone - dla utrzymania w nich jak najwięcej wody sprzedawanej w
cenie chleba i szynki.
--
XL "Ogródek, figi, trochę sera - a do tego trzech lub czterech
przyjaciół. Oto luksus według Epikura." F. Nietzsche.
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
Zobacz także
« poprzedni wątek | następny wątek » |