Strona główna Grupy pl.rec.kuchnia wieprzowina z Aldi

Grupy

Szukaj w grupach

 

wieprzowina z Aldi

Liczba wypowiedzi w tym wątku: 11


« poprzedni wątek następny wątek »

11. Data: 2017-03-15 18:44:54

Temat: Re: wieprzowina z Aldi
Od: XL <i...@g...pl> szukaj wiadomości tego autora

XL <i...@g...pl> wrote:
> Jarosław Sokołowski <j...@l...waw.pl>
>> Nasi praojce też solili surowe mięso celem dłuższego przechowania.
>> Ale już jakiś czas temu odeszliśmy od tej tradycji. W Ameryce może
>> ona trwać dłużej.
>>
>
> Złudzenia. Bardzo często jest praktykowane nastrzykiwanie mięsa solanką,
> zwłaszcza tego pakowanego hermetycznie i próżniowo. Tylko kwestia ilości
> soli jest różna - wyczuwalna lub nie. Ta sól zatrzymuje w mięsie wodę,
> przez co porcja mięsa nastrzykniętego waży więcej, niż identyczna porcja
> nienastrzyknięta. W ten sposób nie tylko przedłuża się handlową trwałość
> (bo nie powiem, że świeżość) mięsa, ale i robi dodatkowy interes sprzedając
> wodę w cenie mięsa.
>
>

Analogicznie dzieje się z pieczywem i wędlunami, które są obecnie
tragicznie słone - dla utrzymania w nich jak najwięcej wody sprzedawanej w
cenie chleba i szynki.

--
XL "Ogródek, figi, trochę sera - a do tego trzech lub czterech
przyjaciół. Oto luksus według Epikura." F. Nietzsche.

› Pokaż wiadomość z nagłówkami


Zobacz także


 

strony : 1 . [ 2 ]


« poprzedni wątek następny wątek »


Wyszukiwanie zaawansowane »

Starsze wątki

Czubryca zielona
Pojemniki do mikrofali?
Smażenie w mikrofali
Nowa wersja programu dietetycznego Ananas2_50
Nareszcie

zobacz wszyskie »

Najnowsze wątki

"Schabowe"
www.kingtrust.to Cloned Cards With Pin Shop Dumps Vaild Sell Good Cashapp Paypal Transfer Wu Money gram payonee
Jak zrobić lody, nie zamarzające na kamień w zamrażarce?
Olej rzepakowy
BEST DUMPS CLONING(www.kingtrust.to ) TRACK 1&2 SITE SEARCH 2023 Go to any ATM and make your cashout

zobacz wszyskie »