« poprzedni wątek | następny wątek » |
11. Data: 2010-10-13 10:50:04
Temat: Re: wywar z miesa wolowego
Użytkownik "Misiek" <p...@o...pl> napisał w wiadomości
news:4cb587f7$0$22811$65785112@news.neostrada.pl...
>
> Użytkownik "Panslavista" <p...@i...pl> napisał w wiadomości
> news:4cb56ae6$0$22796$65785112@news.neostrada.pl...
>>
>> "misiczka" <i...@g...com> wrote in message
>> news:i93oqq$pga$1@news.onet.pl...
>>>
>>> Użytkownik "flower" <f...@w...pl> napisał w wiadomości
>>> news:4cb55861$0$21010$65785112@news.neostrada.pl...
>>>
>>>>
>>>> Papryka jest teraz tania, więc może zupę gulaszową, nazywaną bogracz, z
>>>> węgierskiego bogracsgulyas. Czy jakoś tak.
>>>> Przepisów bez liku, sam sobie wybierzesz taki najbardziej pasujący.
>>>
>>> Też glosuję za gulaszową :)
>>>
>>> --
>>> misiczka
>>
>> Gulasz to zupa mięsna, a nie rosół... I nie ma nic wspólnego z polskim
>> gulaszem tak jak leczo z polskim leczem.
>
> Leczo nie jest polskie - od tego zacznijmy
> Rosol jest jaknajbardziej zupa MIESNA (chyba ze bulion warzywny, ale jak
> sama nazwa wskazuje wtedy to bulon a nie rosul... choc czesto mylony)
upssss rosół oczywiscie mialo byc hehehe
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
Zobacz także
12. Data: 2010-10-13 11:26:17
Temat: Re: wywar z miesa wolowego
"Misiek" <p...@o...pl> wrote in message
news:4cb587f7$0$22811$65785112@news.neostrada.pl...
>
> Użytkownik "Panslavista" <p...@i...pl> napisał w wiadomości
> news:4cb56ae6$0$22796$65785112@news.neostrada.pl...
>>
>> "misiczka" <i...@g...com> wrote in message
>> news:i93oqq$pga$1@news.onet.pl...
>>>
>>> Użytkownik "flower" <f...@w...pl> napisał w wiadomości
>>> news:4cb55861$0$21010$65785112@news.neostrada.pl...
>>>
>>>>
>>>> Papryka jest teraz tania, więc może zupę gulaszową, nazywaną bogracz, z
>>>> węgierskiego bogracsgulyas. Czy jakoś tak.
>>>> Przepisów bez liku, sam sobie wybierzesz taki najbardziej pasujący.
>>>
>>> Też glosuję za gulaszową :)
>>>
>>> --
>>> misiczka
>>
>> Gulasz to zupa mięsna, a nie rosół... I nie ma nic wspólnego z polskim
>> gulaszem tak jak leczo z polskim leczem.
>
> Leczo nie jest polskie - od tego zacznijmy
Juz polskie - po adaptacji.
> Rosol jest jaknajbardziej zupa MIESNA (chyba ze bulion warzywny, ale jak
> sama nazwa wskazuje wtedy to bulon a nie rosul... choc czesto mylony)
Widać, że razi smak rosołu wołowego po wieloletnim łykaniu "rosołu" z
brojlerów...
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
13. Data: 2010-10-13 11:29:33
Temat: Re: wywar z miesa wolowego
"Misiek" <p...@o...pl> wrote in message
news:4cb58ed3$0$27046$65785112@news.neostrada.pl...
> Leczo nie jest polskie - od tego zacznijmy
Juz polskie - po adaptacji.
> Rosol jest jaknajbardziej zupa MIESNA (chyba ze bulion warzywny, ale jak
> sama nazwa wskazuje wtedy to bulon a nie rosul... choc czesto mylony)
Widać, że razi smak rosołu wołowego po wieloletnim łykaniu "rosołu" z
brojlerów...
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
14. Data: 2010-10-13 11:38:31
Temat: Re: wywar z miesa wolowego
Użytkownik "Panslavista" <p...@i...pl> napisał w wiadomości
news:4cb59832$0$21006$65785112@news.neostrada.pl...
>
> "Misiek" <p...@o...pl> wrote in message
> news:4cb58ed3$0$27046$65785112@news.neostrada.pl...
>
>> Leczo nie jest polskie - od tego zacznijmy
>
> Juz polskie - po adaptacji.
NIe wywodzi sie z "Kuchni Polskiej" - to mialem na mysli :-)
>> Rosol jest jaknajbardziej zupa MIESNA (chyba ze bulion warzywny, ale jak
>> sama nazwa wskazuje wtedy to bulon a nie rosul... choc czesto mylony)
>
> Widać, że razi smak rosołu wołowego po wieloletnim łykaniu "rosołu" z
> brojlerów...
>
guzik tam a nie razi :-)
A propos - we czwartek w PoloMarkecie widzialem:
kurczak swiezy (cena 5,99 / kr)
kura swieza (cena 4,99 / kg) - po przekrojeniu na pol... piekny tluszczyk
sie pojawil :-)
Mniemam ze byla to kura typowo na rosol... az mi slinka pociekla na sama
mysl o takim wlasnie drobiowym rosole z kury...
echhh wspomnienia kiedy taka kure (jeszcze gdakajaca hehehe) mozna bylo na
targu kupic...
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
15. Data: 2010-10-13 12:08:15
Temat: Re: wywar z miesa wolowegoZa ta cene to nie byla kura a zjeb genetyczny o smaku papieru toaletowego.
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
16. Data: 2010-10-14 02:42:12
Temat: Re: wywar z miesa wolowegoUżytkownik Misiek napisał:
> 1. Starczy to jest wygląd w trumnie, albo uwiąd
> 2. Polowa z nich nie nadaje sie do tak esencjonalnego wywaru z prostej
> przyczyny - smak wolowy zabije reszte smakow - przerabialem to w
> przybadku wlasnie grochgowki. Niby dorzucilem miesa wedzomnego (zeberek
> - pycha), czosnku, majeranku ale i8 tak przebilaj za mocno smak wolowiny
> I tak nie nadaja sie:
> Pomidorowa (ta raczej na wywarze jarzynowym, ewentualnie bulionie
> drobiowym. Dobra tez jest na wywarze mieszanym, ale mniej esencjonalnym)
> Ogorkowa (jak powyzej)
> Kapusniak (toz samo) - moze z kiszonej by byl dobry...
> Dyniowa (absolutnie nie)
> szczawiowa - za delikatna smakowo(poza tym nie wolno mojej zonie )
> Barszcz czerwony (nie taki wywar)
>
> Coz, wydaje mi sie ze zjem "w postaci czystej" z makaronikiem :-)
I chyba najlepsze rozwiązanie. Chociaż mogłoby być jeszcze lepsze -
wywar nie z wołowiny a z krowiny - krowa emerytka, piętnaście lat na
łące, dwanaście cieląt, parę cystern mleka - po ugotowaniu mięso ma
charakter wiązki sznurków i tylko na zmielenie na farsz do pierogów się
nadaje ale wywar jest lepszy niż z młodej mięciutkiej wołowiny (czyli z
połtorarocznych wolców oraz jałówek zdyskwalifikowanych reprodukcyjnie).
Byle się nie naciąć na buhaja - emeryta, czasem i pies nie chce.
--
Darek
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
17. Data: 2010-10-14 06:53:00
Temat: Re: wywar z miesa wolowego
Użytkownik "konieczko" <t...@o...pl> napisał w wiadomości
news:i947f4$ue1$2@news.onet.pl...
> Za ta cene to nie byla kura a zjeb genetyczny o smaku papieru toaletowego.
Jak bardzo sie mylisz...
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
18. Data: 2010-10-15 10:59:36
Temat: Re: wywar z miesa wolowegoIkselka pisze:
>> Gulasz to zupa mięsna, a nie rosół... I nie ma nic wspólnego z polskim
>> gulaszem tak jak leczo z polskim leczem.
>
> Dokładnie.
> Bogracsgulyas rzecz pyszna, ale robi sie go na podsmazonym i duszonym
> mięsie, nie na rosole.
>
Ale można się "oszukać" i ugotować gulaszową na wywarze z wołowiny a
zamiast mięsa dać kostkę sojową - smakuje wtedy jak cielęcina.
Do tego warzywka, papryka, czosnek, pomidory, kluseczki lane i ogórek
kiszony - zupka jak marzenie.
E.
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
19. Data: 2010-10-15 17:23:05
Temat: Re: wywar z miesa wolowegoDnia Fri, 15 Oct 2010 12:59:36 +0200, E. napisał(a):
> zamiast mięsa dać kostkę sojową - smakuje wtedy jak cielęcina.
Soja? - juz wolę wcale nie jeść mięsa, byle nie soja.
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
20. Data: 2010-10-15 17:56:34
Temat: Re: wywar z miesa wolowegoW dniu 2010-10-15 19:23, Ikselka pisze:
>> zamiast mięsa dać kostkę sojową - smakuje wtedy jak cielęcina.
> Soja? - juz wolę wcale nie jeść mięsa, byle nie soja.
Nieeeeee luuuuubisz sooooi? A powinnaś, na zdrowie ;)
Soja w sosie pomidorowym jest przepyszna.
--
Pozdrawiam - Aicha
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
« poprzedni wątek | następny wątek » |