« poprzedni wątek | następny wątek » |
1. Data: 2001-10-17 06:01:32
Temat: ziemniaki po polskuOd pewnego czasu intersuja mnie przepisy obcych kuchni nazywajace sie
"po polsku" lub uwazane w swiecie za pochodzace z Polski. Nie, nic tak
banalnego jak szparagi z zasmazana bulka tarta i jajkiem, ale np. czeski
knedlik "po polsku" (bez maki) czy francuskie "cromesqui" (nasze
krokiety zawijane w nalesnikach). Drecza mnie tez takie problemy jak:
skad sie wziela polska kielbasa w przepisach na cajunska jambalaje?
Wlasnie sprawdzajac metody smazenia frytek pont neuf zajrzalem do
znakomitej ksiazki "Les recettes de Marie Louise-Cordillot" i trafilem
na przepis na "Pommes de terre a la polonaise". W skrocie wyglada to
tak:
1,2 kg ziemniakow
3 cebule
galazka tymianku
2 listki wawrzynu
8 gozdzikow
1 lyzeczka do kawy pieprzu w ziarnach
30 g masla
1/2 lyzki soli
Ziemniaki gotujemy w mundurkach ze wszystkimi dodatkami. Cebule nalezy
pokroic na duze kawalki. Odcedzic, ziemniaki zalac na moment zimna
woda, by je latwiej obrac. Jezeli sa duze krajemy je na 2 - 3 czesci.
Dodajemy do bialego sosu zrobionego z zasmazki na masle i wody
przyprawionego sola i pieprzem, z dodatkiem kaparow. Podajemy w
polmisku pod przykryciem, by nie ostygly.
Co Wy na to? Czy moze ktos z was zna jeszcze jakies przepisy "po
polsku"?
Kiedys, jezeli moze doczekam emerytury, napisze moze ksiazke z
przepisami obcych kuchni wywodzacymi sie z Polski.
Wladyslaw
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
Zobacz także
1. Data: 2001-10-17 07:41:04
Temat: Re: ziemniaki po polsku
Użytkownik Wladyslaw Los <w...@t...com.pl> w wiadomości do grup
dyskusyjnych napisał:1f1evj0.1uvts8m10c4818N%w...@t...com.pl...
> Co Wy na to? Czy moze ktos z was zna jeszcze jakies przepisy "po
> polsku"?
>
Dawno temu (jeszcze w poprzednim ustroju) piłam w Moskwie "kawę po
warszawsku" - była to czarna kawa z wciśniętym sokiem z cytryny.
Pozdrawiam - Agnieszka.
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2001-10-17 08:04:53
Temat: Re: ziemniaki po polsku
Użytkownik batory <a...@a...poczta.pl> w wiadomości do grup
dyskusyjnych napisał:9qjcte$j7r$...@n...tpi.pl...
>
> >
> Dawno temu (jeszcze w poprzednim ustroju) piłam w Moskwie "kawę po
> warszawsku" - była to czarna kawa z wciśniętym sokiem z cytryny.
> Pozdrawiam - Agnieszka.
>
o matko, i to się dalo pić??
Wkn_pełna_zgrozy
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2001-10-17 08:39:37
Temat: Re: ziemniaki po polskuin article 1f1evj0.1uvts8m10c4818N%w...@t...com.pl, Wladyslaw Los at
w...@t...com.pl wrote on 17-10-2001 8:01:
> Kiedys, jezeli moze doczekam emerytury, napisze moze ksiazke z
> przepisami obcych kuchni wywodzacymi sie z Polski.
>
> Wladyslaw
>
Tez sie kiedys zastanawialem nad ta kwestia. Pewnie czesto bywa z przepisami
"po polsku" tak jak z nasza ryba po grecku o ktorej nikt w Helledzie nie
slyszal. Bywa tez tak, ze przepisy znane u na nas jako pochodzace z innych
kuchni, gdzie indziej znane sa jako po polsku. Klasycznym tego pryzkladem
jest danie znane u nas jako ryba po zydowsku, ktora wedlug moich znajomych z
Niemiec jest ryba po polsku. Mysle, ze tym przypadku moglo byc tak jak ze
slawna francuska choroba czyli syfilisem, ktora w Rosji jest znana jako
polska choroba zas we Francji podobno jako angielska.
Na koniec dwa przepisy na polskie dania wyszperane w sieci. Niestety po
francusku
Czarek
SAUCE POLONAISE
3 oeufs durs, 150 g de beurre fondu, persil haché, moutarde, citron, poivre
et sel.
Écrasez finement (ou passez ą la moulinette) 3 oeufs durs. Dans une cocotte,
vous mettez le beurre et vous y maniez les oeufs durs. Cette opération doit
źtre conduite sur feu trŹs doux et vous devez ą la fois tourner et manier
les oeufs de bas en haut. DŹs que la sauce est homogŹne, vous retirez du
feu, vous ajoutez le persil haché, la moutarde et le jus de citron.
Incorporez ces ingrédients hors du feu
SALADE POLONAISE
Pour 6 personnes:
300 g de pommes de terre cuites ą l'eau
200 g de moules au naturel
100 g de crevettes décortiquées
50 g d'olives noires dénoyautées
200 g de mayonnaise aux fines herbes
quelques anchois
50 g d'olives vertes dénoyautées.
Épluchez les pommes de terre. Coupez-les en gros dés. Hachez grossiŹrement
les olives noires et vertes. Dans un joli saladier, mettez les pommes de
terre, les moules, les anchois coupés en morceaux, les crevettes et les
olives. Incorporez, en tournant délicatement, la mayonnaise.
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2001-10-17 08:41:21
Temat: Re: ziemniaki po polsku
Użytkownik "Wkn" <w...@w...pl> napisał w wiadomości
news:9qje4e$rrv$1@news.tpi.pl...
>
> Użytkownik batory <a...@a...poczta.pl> w wiadomości do grup
> dyskusyjnych napisał:9qjcte$j7r$...@n...tpi.pl...
> >
> > >
> > Dawno temu (jeszcze w poprzednim ustroju) piłam w Moskwie "kawę po
> > warszawsku" - była to czarna kawa z wciśniętym sokiem z cytryny.
> > Pozdrawiam - Agnieszka.
> >
> o matko, i to się dalo pić??
miałam w swoim życiorysie krótką karierę barmanki w pubie i tam na kaca
panowie serwowali sobie taka kawę, ponoć skutecznie leczy z bólu głowy po
wesołym wieczorze ;-)
pozdrawiam
Basia
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2001-10-17 08:50:00
Temat: Re: ziemniaki po polsku"Wkn" <w...@w...pl> napisal(a) nam tak:
>> była to czarna kawa z wciśniętym sokiem z cytryny.
>>
>o matko, i to się dalo pić??
zbyt dobre -wg mnie- nie jest, ale za to zarowno na kaca, jak i na
stawianie na nogi, rewelacyjne :)))))
oshin
http://szanty.art.pl/~bydnorz
kliknij i nakarm glodne dzieci! http://www.pajacyk.pl
--
George Eliot
Nie twierdze, ze kobiety sa glupie: zostaly stworzone
na podobienstwo mezczyzn.
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2001-10-17 08:54:36
Temat: Re: ziemniaki po polskuUżytkownik "Cezary Gmyz" <c...@z...media.pl> napisał w wiadomości
news:B7F31069.E4C%cezary.gmyz@zycie.media.pl...
...parle, parle...
I tu sie poczulem jak ta swinia ktora na pytanie czy umie po francusku
odpowiedziala: "Uiii! Uiii!".
Jader
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2001-10-17 09:18:01
Temat: Re: ziemniaki po polsku> > Dawno temu (jeszcze w poprzednim ustroju) piłam w Moskwie "kawę po
> > warszawsku" - była to czarna kawa z wciśniętym sokiem z cytryny.
> > Pozdrawiam - Agnieszka.
> >
> o matko, i to się dalo pić??
>
> Wkn_pełna_zgrozy
dlaczego? doskonale lekarstwo na bol glowy.
nie wiem, dlaczego* dziala, ale dziala
--
* - podobno witamina C z czyms w tej kawie sie laczy i takie efekty...
--
Anna
-- http://mitica.w.interia.pl
'uroczyscie zapewniam, ze zrodzilam sie z powietrza
mozna mi palic swieczki zezwalam uprzejmie
ale niech nikt nie mówi: spoczywaj w pokoju'
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2001-10-17 09:31:12
Temat: Re: ziemniaki po polsku> Od pewnego czasu intersuja mnie przepisy obcych kuchni nazywajace sie
> "po polsku" lub uwazane w swiecie za pochodzace z Polski.
Znalezione na:
http://www.recipesource.com/ethnic/europe/polish/00/
rec0003.html
POLISH PIEROGI
Categories: Pasta, Pastas, Polish
Yield: 12 servings
---------------------------DOUGH--------------------
-------
4 c All-purpose flour
2 Eggs
1/2 c Sour cream
1 ts Salt
2/3 c Warm water
----------------------POTATO FILLING----------------------
3 md Potatoes, cooked, drained
-and mashed
1/2 md Onion
1/4 c Butter
Salt and pepper; to taste
----------------------CHEESE FILLING----------------------
1 lb Dry cottage cheese
2 Eggs; beaten
1/2 ts Salt
1/4 c Butter
---------------------------SAUCE--------------------
-------
1 lg Onion; chopped
1/2 c Butter
I sam już nie wiem jakie to pierogi? ;-)))
pozdr. Jerzy
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2001-10-17 09:45:08
Temat: Re: ziemniaki po polskuUżytkownik "Jader" <j...@p...com.pl> napisał w wiadomości
news:9qjgp2> ...parle, parle...
> I tu sie poczulem jak ta swinia ktora na pytanie czy umie po francusku
> odpowiedziala: "Uiii! Uiii!".
Autor przepisu/nazwy mial zapewne na mysli typowo poskie skladniki:
krewetki, mule, oliwki...
:-) Monika
P.S. Ale skad skojarzenie ziemniaki i Polska??? ;-)))
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
« poprzedni wątek | następny wątek » |