« poprzedni wątek | następny wątek » |
1. Data: 2006-01-23 15:40:16
Temat: złote dukatyMufinki upieczone ale znowu podparty przepisem Yfci ruszam do boju.Przepis
brzmi apetycznie.
Złote dukaty:
400 g mąki
125 ml mleka
paczuszka drożdży instant
40 g cukru pudru
cukier waniliowy
szczypta soli
jajko
3 żółtka
100 g masła
skórka cytrynowa
100 g rodzynek
3 łyżki rumu
DO OBTOCZENIA:
100 g masła
150 g mielonych migdałów
100 g cukru
Drożdże wymieszać z mąką. Dosypać cukier, cukier waniliowy, sól. Wlać
stopione masło, jajko, żółtka. Dorzucić skórkę i rodzynki namoczone w rumie.
Wlać ciepłe mleko, wyrobić ciasto. Odstawić do podrośnięcia. Foremkę o
wymiarach 10x30 cm wysmarować masłem i wysypać bułką. Stopić masło.
Wymieszać migdały z cukrem. Ciasto ponownie zagnieść, uformować wałek,
podzielić na 24 kawałki. Powstałe "dukaty" moczyć kolejno w maśle i
panierować w migdałach z cukrem. Układać w foremce w dwóch rzędach. Odstawić
do podrośnięcia.Piec ok. 30 min. w temp 180*C.
Po upieczeniu ciasto fajnie samo się rozdziela na pojedyńcze dukaciki.
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
Zobacz także
« poprzedni wątek | następny wątek » |