Strona główna Grupy pl.rec.kuchnia zrecenzuj paryskie restauracje - otrzymasz przewodnik

Grupy

Szukaj w grupach

 

zrecenzuj paryskie restauracje - otrzymasz przewodnik

Liczba wypowiedzi w tym wątku: 1


« poprzedni wątek następny wątek »

1. Data: 2005-09-19 08:31:40

Temat: zrecenzuj paryskie restauracje - otrzymasz przewodnik
Od: "ZAGAT SURVEY" <z...@g...pl> szukaj wiadomości tego autora

Jadałeś/Jadałaś ostatnio w paryskich restauracjach? Masz swoje ulubione lokale
gastronomiczne w Paryżu, warte polecenia innym?
Możesz mieć swój wkład w renomowy przewodnik powstający wyłącznie w oparciu o oceny
konsumentów.
Pomysł tego typu przewodnika narodził się w Stanach Zjednoczonych, gdzie
małżeństwo prawników z Nowego Jorku, Nina i Tim
Zagat, wpadło na pomysł opracowania przewodnika opartego na ankietach częstych
bywalców restauracji - bardziej obiektywnego i
wiarygodnego niż recenzji jednego lub garstki krytyków gastronomicznych. Pierwszy
przewodnik wydany w 1979 r. oparty został na
opiniach 200 przyjaciół i znajomych Zagatów i miał formę niewielkiej broszurki,
jednak spotkał się z ogromnym sukcesem i szybko
rozrósł do obszernej książki, zdobywając niekwestionowaną pozycję lidera. Obecnie
wydawnictwo corocznie publikuje blisko 50
przewodników obejmujących ponad 70 metropolii, na całym świecie ma ponad 250 tysięcy
aktywnych respondentów-wolontariuszy, a Zagat
Survey jest jednym z największych bestsellerów, jaki kiedykolwiek pojawił się w
amerykańskich księgarniach. Za Oceanem, ale i we
Francji czy Wielkiej Brytanii marka Zagat Survey znana jest tak dobrze, jak słynne
"Le Guide Rouge" wydawnictwa Michelin czy "Gault
Millau". Corocznie ukazuje się również edycja "Paris Restaurants".
Recenzent kulinarny rzadko odwiedza więcej niż jedną-dwie restauracje
tygodniowo, tym bardziej trudno mu spróbować
wszystkich potraw z dodatkowo ulegającego częstym zmianom menu. W dodatku osoba taka
jest najczęściej postacią rozpoznawalną, co
nierzadko kwestionuje wiarygodność późniejszych recenzji. Recenzent może też nie
przepadać za określoną kuchnią, co również nie
pozostanie bez wpływu na obiektywizm tekstów. Dlatego najbardziej rzetelne,
wiarygodne i aktualne opinie o lokalach pochodzą od
większej liczby przeciętnych klientów, jadających w nich za swoje własne pieniądze,
choć profesjonalni krytycy kulinarni również
chętnie uczestniczą w tworzeniu przewodników Zagat Survey.
Podstawą przewodnika Zagat Survey jest ankieta on-line, w której restauracje
podlegają ocenie punktowej w czterech
kategoriach: jakości serwowanych dań, wystroju wnętrza, obsługi oraz wymaganej
zasobności portfela. Obok skali punktowej jest
również miejsce na krótki komentarz opisowy. Na podstawie ankiety w listopadzie
zostanie wydana kolejna edycja przewodnika z
rankingiem najwyżej ocenionych lokali, ich alfabetycznym wykazem dla każdej
metropolii oraz indeksem wszystkich opisanych
restauracji. Podstawę punktacji stanowi średnia wyciągana z ocen respondentów,
towarzyszy jej również krótki opis skompilowany z
nadesłanych komentarzy.
Aby wziąć udział w ankiecie, wystarczy wejść na stronę www.zagat.com/survey/,
wybrać opcję 'Vote', zarejestrować się
(bezpłatnie) i zrecenzować swoje ulubione restauracje stolicy. Zbieranie opinii
potrwa do 9 października. Każda osoba biorąca udział
w ankiecie otrzyma po weryfikacji egzemplarz najnowszego wydania przewodnika "ZAGAT
SURVEY Paris Restaurants 2006" bezpłatnie po
jego publikacji.

Media o przewodnikach Zagat:
"A necessity second only to a valid credit card." New York Times
"The gastronomic bible." Wall Street Journal
"The people's choice empire." Chicago Tribune
"Obliterates the need for any other guide." Daily Telegraph
"Accurate and fair. What more can you ask from a guide?" The Independent
"Fabulously reliable." Vogue
"As good as Michelin." Le Figaro
"For once the customer is king." Le Monde
"The ultimate in good taste." Paris Match
"The gurus of gourmet." CNN
"The most up-to-date, comprehensive and reliable guides ever published." Newhouse
Syndicate
"Najkompetentniejszy przewodnik po nowojorskiej gastronomii." Piotr Bikont (GW
16/01/98)

Jeśli znasz osobę, która jada w warszawskich restauracjach i może być zainteresowana
wzięciem udziału w ankiecie, podziel się tą
wiadomością!

Z serdecznymi pozdrowieniami

Michał Paradowski
local coordinator
ZAGAT SURVEY Restaurant Guides


› Pokaż wiadomość z nagłówkami


Zobacz także


 

strony : [ 1 ]


« poprzedni wątek następny wątek »


Wyszukiwanie zaawansowane »

Starsze wątki

Ciasto biszkoptowe z owocami
Kulinarny.Net Newsletter
Kulinarny.Net Newsletter
Sos do spaghetti
Lasagna?

zobacz wszyskie »

Najnowsze wątki

"Schabowe"
www.kingtrust.to Cloned Cards With Pin Shop Dumps Vaild Sell Good Cashapp Paypal Transfer Wu Money gram payonee
Jak zrobić lody, nie zamarzające na kamień w zamrażarce?
Olej rzepakowy
BEST DUMPS CLONING(www.kingtrust.to ) TRACK 1&2 SITE SEARCH 2023 Go to any ATM and make your cashout

zobacz wszyskie »