Strona główna Grupy pl.rec.kuchnia A to moja szarlotka :)

Grupy

Szukaj w grupach

 

A to moja szarlotka :)

Liczba wypowiedzi w tym wątku: 1


« poprzedni wątek następny wątek »

1. Data: 2000-12-06 21:10:52

Temat: A to moja szarlotka :)
Od: "Małgorzata Prożogo" <p...@a...net> szukaj wiadomości tego autora

A oto moja szarlotka, też bardzo lubiana przez wszystkich domowników i nie
tylko. Jest troche inna od szarlotki Joanny, ale też warto spróbować. Można
zrobić troche mniej ciasta, ale ja bardzo lubie takie kruche ciast,
szczególnie jak jest nasiąknięte sokiem z jadłek.

Szarlotka na kruchym spodzie - porcja na dwie tortownice lub jedną dużą
blachę.

Ciasto:

1 kg mąki

10 żółtek

0,3 kg cukru pudru

0,6 kg masła mocno schłodzonego (3 kostki)

szczypta soli

Jabłka:

3 kg szarej lub złotek renety bądź też antonówek

0,5 kg cukru

wanilia, cynamon w laskach (do wyboru lub do smaku)

Przygotowanie:

Ciasto:

- Mąkę i cukier przesiać na stolnicę, dodać żółtka i szczyptę soli;
masło pokrojone w plasterki (lub paseczki) powtykać w mąkę. Wszystko drobno
poszatkować nożem, potem szybko zagnieść (można partiami, bo tak łatwiej),
ulepić kostkę i schłodzić około 1 godziny (może być dłużej).

- Tortownicę wyłożyć ciastem ugniatając mocno na grubość około 2 -
3 cm, wyrobić rancik i gęsto ponakłuwać widelcem.

- Piec w temperaturze 2000 ok. 5 minut, potem w temperaturze 1800
, aż się ładnie, lekko zarumieni (ok. 25 minut)

Jabłka:

Jabłka obrać i pokroić w ćwiartki. Dusić bez dodatku wody około 1 godziny
często mieszając. Pod koniec dodać cukier, wanilię lub/i cynamon. Trochę
ostudzić.

Jabłka wyłożyć na ciasto w tortownicach, wyrównać powierzchnię i zapiec w
temperaturze 1800 około 20 minut, żeby uzyskać delikatną skorupkę na
powierzchni.

Szarlotka jest najsmaczniejsza następnego dnia po upieczenie. Pyszna jest
lekko podgrzana z lodami, najlepiej cynamonowymi (ale wtedy nie można
przesadzić z cynamonem w jabłkach).

Smacznego

Gosia


› Pokaż wiadomość z nagłówkami


Zobacz także


 

strony : [ 1 ]


« poprzedni wątek następny wątek »


Wyszukiwanie zaawansowane »

Starsze wątki

pyszna szarlotka Joanny
kalorie
Pan Tadeusz
pyt/prosba nie na temat- do grupowiczów zza wielkiej wody
RE: Wspomnienia i sernik

zobacz wszyskie »

Najnowsze wątki

Polska [masowo - przyp. JMJ] importuje paprykę, a polska gnije na polach
Saturator do wody gazowanej CO2.
Senet parts 1-3
Chess
Dendera Zodiac - parts 1-5

zobacz wszyskie »