« poprzedni wątek | następny wątek » |
1. Data: 2000-11-16 11:45:46
Temat: Re: Ale ryba - na świetaAdam Boczek wrote:
> O jejku, znam rodzine, ktora na Wigilie przygotowuje bigos z miesem i
> ziemniakami... i uwaza to za swoja Wielka Tradycje. Osobiscie nie pochwalam
> ale i nie gonie, a lubie miec w zwyczaju na Wigilie czyms zaskoczyc (a nie
> tylko barszcz - grzybowa -barszcz itd :-).
:-)) Tym bardziej ze sa tacy, co nie cierpia wiekszosci wigilijnych
potraw. Sorry, ale dla mnie karp w galarecie albo w szarym sosie to ...
fuj. I tak zajezdza mulem a w tej galarecie to jeszcze bardziej. Sledzia
przyrzadzanego tradycyjnie tez nie cierpie. I tak od dziecka. Nie moja
wina, ze tak mam. A ten karp w winie i troche na slodko i z serkiem
brzmi pysznie.
Pozdrawiam
--
GB
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
Zobacz także
1. Data: 2000-11-16 12:48:00
Temat: Re: Ale ryba - na świetaPoniewaz zalozeniem trzymania sie calosci w "kupie" :-) jest roztopiony ser
wiec sadze, ze mozna sprobowac. Jak zrobisz to rzuc na grupe wyniki.
--
Pozdrawiam
Adam
a...@k...pl
"Dorota" <d...@c...pl> wrote in message
news:8v0d7i$735$1@news.tpi.pl...
> czy jest szansa, że wyszłoby z filetami z morszczuka, mintaja lub dorsza?
> Przepis bardzo mi się podoba.
> Pozdrawiam
> Dorota
>
> Adam Boczek napisał(a) w wiadomości: <3a13b359$1@news.vogel.pl>...
> >Wiem ze autorka probowala z halibutem i linem. Z halibutem mowile ze nie
> >wyszlo (chyba za tlusty + ser = na pewno za tlusty). Z linem tez bylo
> super.
> >Podejrzewam, ze wyjdzie to z kazda niezbyt sucha ryba.
> >
> >--
> >Pozdrawiam
> >Adam
> >a...@k...pl
> >
> >
> >
> >"Jader" <j...@p...com.pl> wrote in message
> >news:8v07mr$435$1@sunflower.man.poznan.pl...
> >> Użytkownik "Adam Boczek" <adam.boczek@NO_SPAM.komako.pl> napisał w
> >> wiadomości news:3a12c475$1@news.vogel.pl...
> >> > "Formę wyłożyć plastrami masła, położyć płat karpia, posolić. Na
karpia
> >> > wyłożyć plastry jabłka i ananasa, zlać 1/2 szklanki wytrawnego wina,
> >> posypać
> >> > tartym, ostrym, żółtym serem i zapiec w gorącym piekarniku."
> >>
> >> A mozna tak z inna ryba?
> >>
> >> Jader
> >>
> >>
> >
> >
>
>
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2000-11-16 12:51:00
Temat: Re: Ale ryba - na świeta> Chyba przesadziłeś z tym bigosem!!! Nie wierzę!
No niestety znam tych ludzi osobiscie... Swoja droga sa to na tyle
"walnieci" ludzie, ze ich jamnik ma prawo sam wyjadac cukier z cukiernicy
dla gosci, tak wiec wszytko to pasuje do siebie (sa inni) :-)
--
Pozdrawiam
Adam
a...@k...pl
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2000-11-16 12:56:35
Temat: Re: Ale ryba - na świeta> Chyba przesadziłeś z tym bigosem!!! Nie wierzę!
Dlaczego nie - arabowie i żydzi pewnie nie uznają tego święta :)))
Poza tym - Wigilia jest w pewnym sensie również świętem świeckim. Ja nie
jadam mięsa w wigilię tylko ze względów tradycyjnych.
> A co do ryby, to są gusta i guściki... Ja tam uważam, że w wigilię
> obowiązują tradycyjne przepisy...
Ale jak byś zebrała tradycyjne przepisy wigilijne z całej polski to by się
zebrało :)
Tradycja to pojęcie względne, tradycje rwnież "się wyrabiają" :)
ostry
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2000-11-16 12:59:16
Temat: Re: Ale ryba - na świeta> A ten karp w winie i troche na slodko i z serkiem
> brzmi pysznie.
Jednak mimo wszystko proponowalbym lososia lub sandacza lub pstragi - mieso
karpia jest zbyt zróznicowane w zaleznosci od warunków chowu, wielu i
karmy - szkoda sobie smaku narobic a potem splukiwac w kiblu mul ?:)
ostry
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2000-11-16 17:23:48
Temat: Re: Ale ryba - na świetaAdam Boczek wrote:
> > Chyba przesadziłeś z tym bigosem!!! Nie wierzę!
>
> No niestety znam tych ludzi osobiscie... Swoja droga sa to na tyle
> "walnieci" ludzie, ze ich jamnik ma prawo sam wyjadac cukier z cukiernicy
> dla gosci, tak wiec wszytko to pasuje do siebie (sa inni) :-)
>
> Adam
Co do bigosu to racja, Ale moze byla to"zwykla" kapusta z grochem?
A wyjadac co sie chce to jamnicze prawo nr 3. Nie do podwazenia.
Postaraj sie o jamnika to zobaczysz.
Hej !Tomek
--
Archiwum grupy dyskusyjnej pl.rec.kuchnia
http://niusy.onet.pl/pl.rec.kuchnia
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2000-11-16 18:52:56
Temat: Re: Ale ryba - na świeta
ostry wrote in message <8v0hub$c8p$1@flis.man.torun.pl>...
>Poza tym - Wigilia jest w pewnym sensie również świętem świeckim. Ja nie
>jadam mięsa w wigilię tylko ze względów tradycyjnych.<
przepraszam za upierdliwosc, ale ryba to tez mieso, chociaz tradycyjnie za
takie nie uchodzi.
katarzyna
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2000-11-16 19:25:52
Temat: Re: Ale ryba - na świetaAt 12:52 PM 11/16/00 -0600, you wrote:
>ostry wrote in message <8v0hub$c8p$1@flis.man.torun.pl>...
>
> >Poza tym - Wigilia jest w pewnym sensie również świętem świeckim. Ja nie
> >jadam mięsa w wigilię tylko ze względów tradycyjnych.<
>
>przepraszam za upierdliwosc, ale ryba to tez mieso, chociaz tradycyjnie za
>takie nie uchodzi.
>katarzyna
w tradycji postno-wigilijne ryba miesem nie jest:-) Oczywiscie w punktu
widzenia biologicznego, jak najbardziej, miesnie...
Agnieszka
--
Archiwum grupy dyskusyjnej pl.rec.kuchnia
http://niusy.onet.pl/pl.rec.kuchnia
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2000-11-16 22:09:10
Temat: Re: Ale ryba - na swietaGB wystukała w wiadomości <3...@u...net>:
> :-)) Tym bardziej ze sa tacy, co nie cierpia wiekszosci wigilijnych
> potraw. Sorry, ale dla mnie karp w galarecie albo w szarym sosie to ...
> fuj. I tak zajezdza mulem a w tej galarecie to jeszcze bardziej.
Bo z tymi karpiami gotowanymi to jakaś pomyłka. Przepis na karpia
wigilijnego brzmi: karpi niedużych (tak kilogram do półtora) odpowiednią
ilość zamknąć w kuchni razem z solą, mąką, jajkiem, tartą bułką, patelnią
tłuszczem i wujkiem, odbierać wspaniałego smażonego karpia. :)
A śledzie marynje się w occie z dużą ilością cebuli (w zasadzie najlepsza
jest ta cebula, śledź dodawany jest do smaku) ;)
Jo'Asia
--
(\(\ Joanna Słupek (\_/) http://rassun.art.pl /)/)
=(';')= j...@h...pl =(';')= http://framzeta.art.pl =(';')=
~~(")~(")~~~~~~~~~~~~~~~~~~(")~(")~~~~~~~~~~~~~~~~~~
~~~~~~~~(")~(")~~
Australopitek - to nasz wujek z linii bocznej.
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2000-11-17 05:26:08
Temat: Re: Ale ryba - na swietaJo'Asia <J...@r...art.pl> wrote:
> GB wystuka"a w wiadomości <3...@u...net>:
>
> > :-)) Tym bardziej ze sa tacy, co nie cierpia wiekszosci wigilijnych
> > potraw. Sorry, ale dla mnie karp w galarecie albo w szarym sosie to ...
> > fuj. I tak zajezdza mulem a w tej galarecie to jeszcze bardziej.
>
> Bo z tymi karpiami gotowanymi to jakaś pomy"ka.
A to dlaczego?!
Wladyslaw
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
« poprzedni wątek | następny wątek » |