Strona główna Grupy pl.rec.kuchnia Ale ryba - na świeta

Grupy

Szukaj w grupach

 

Ale ryba - na świeta

Liczba wypowiedzi w tym wątku: 1


« poprzedni wątek następny wątek »

1. Data: 2000-11-17 09:14:31

Temat: Re: Ale ryba - na świeta
Od: "Dana" <d...@n...com.pl> szukaj wiadomości tego autora


Użytkownik Adam Boczek <adam.boczek@NO_SPAM.komako.pl> w wiadomości do grup
dyskusyjnych napisał:3a12c475$...@n...vogel.pl...
> Dostalem od znajomej:
>
> "Formę wyłożyć plastrami masła, położyć płat karpia, posolić. Na karpia
> wyłożyć plastry jabłka i ananasa, zlać 1/2 szklanki wytrawnego wina,
posypać
> tartym, ostrym, żółtym serem i zapiec w gorącym piekarniku."
>
> Wygląda nieźle. Można jeszcze dorzucić rodzynki. Muszę spróbować!
>
> --
> Pozdrawiam
> Adam
> a...@k...pl

Cała dyskusja utwierdzila mnie w przekonaniu, ze w tym roku na Wigilie
zrobie zapiekanego dorsza(?) i sandacza w galarecie! Mama i tak uszykuje
tradycyjny (w naszym domu) zestaw, a coreczki poprzynosza swoje "wynalazki"
i nikomu nie zaszkodzi sprobowanie. W ubieglym roku najstarsza siostra
przyniosla na wigilie pasztet z ryb w galarecie. A sledzi u nas w Wigilie
sie nie jada. Ani kapusty z grochem, tylko z grzybami i sliwkami. Dodatkiem
do maku sa malutkie kluseczki robione z resztek ciasta pierogowego na
wewnetrznej stronie tarki z drobnymi otworami. Czasami robie takie
"kociorubki" na malutkiej tarce do galki muszkatolowej.
--
DanaB
http://www.kuchnia.com.pl
Och, gdyby tak ktos chcial jesc to co ugotuje...


› Pokaż wiadomość z nagłówkami


Zobacz także


1. Data: 2000-11-17 09:31:25

Temat: Re: Ale ryba - na świeta
Od: "Joanna Duszczyńska" <j...@p...onet.pl> szukaj wiadomości tego autora


Uzytkownik "GB" <g...@u...net> napisal...
> ...sa tacy, co nie cierpia wiekszosci wigilijnych
> potraw.

Jakoś w to nie wierze... Może nie umieją ich tak przygotować, żeby im
smakowały... Nie dodają do nich duszy i magii Świat Bożego Narodzenia...

> Sorry, ale dla mnie karp w galarecie albo w szarym sosie to ... fuj.

Hmm... Ja nawet nie wiem, co to jest szary sos... A karp w galarecie może
być pyszny... Ja umiem takiego zrobić... Szczerze mówiąc smakuje mi tylko
ten, którego robię sama... Jadłam wiele razy karpia "łee...", wiec mam
porównanie...

> I tak zajezdza mulem a w tej galarecie to jeszcze bardziej.

Ale nie wszystko zależy od tego, jak go przyrządzisz... Zależy tez wiele od
tego, gdzie ten karpik sobie pływał...

> Sledzia
> przyrzadzanego tradycyjnie tez nie cierpie.

A co to jest twoim zdaniem śledź przyrządzany tradycyjnie... Tradycje są
różne... jak napisał ostry i ma racje...

> I tak od dziecka. Nie moja
> wina, ze tak mam.

A czy kiedykolwiek przygotowałaś cala Wieczerze Wigilijna od początku do
końca sama?

> A ten karp w winie i trochę na słodko i z serkiem
> brzmi pysznie.

Doradzam byś najpierw sprawdziła jak to smakuje, przed wigilia... Bo nigdy
nie zmienisz zdania na temat wigilijnych potraw...

Pozdruffka
--
Joanna
http://jduszczynska.republika.pl




› Pokaż wiadomość z nagłówkami


1. Data: 2000-11-17 09:54:40

Temat: Re: Ale ryba - na świeta
Od: "Joanna Duszczyńska" <j...@p...onet.pl> szukaj wiadomości tego autora


Użytkownik "Dana" <d...@n...com.pl> napisał...
> Cała dyskusja utwierdzila mnie w przekonaniu, ze w tym roku na Wigilie
> zrobie zapiekanego dorsza(?) i sandacza w galarecie! Mama i tak uszykuje
> tradycyjny (w naszym domu) zestaw, a coreczki poprzynosza swoje
"wynalazki"
> i nikomu nie zaszkodzi sprobowanie. W ubieglym roku najstarsza siostra
> przyniosla na wigilie pasztet z ryb w galarecie. A sledzi u nas w
Wigilie
> sie nie jada. Ani kapusty z grochem, tylko z grzybami i sliwkami.
Dodatkiem
> do maku sa malutkie kluseczki robione z resztek ciasta pierogowego na
> wewnetrznej stronie tarki z drobnymi otworami. Czasami robie takie
> "kociorubki" na malutkiej tarce do galki muszkatolowej.

Dana jakbyś tak mogła rozwinąć ten "?"....
A sandacz w galarecie to jest pyszne... Jadłam kiedyś u siostry
ciotecznej... Właśnie w Wigilię...
A co do takich wynalazków do spróbowania... zawsze można do tradycji
dołączyć jakieś wynalazki... Ale jakoś tak mi się wydaje, że te wszystkie
podstawowe potrawy "coroczne" powinny być...
A u mnie się jada kapustę z grochem... Tak dosłownie łyżeczkę na
spróbowanie... Zawsze gotuję jej tyle, żeby na pewno nic nie zostało... Jak
koszmar z dzieciństwa wspominam jedzenie kapusty z grochem codziennie, aż do
sylwestra... Ale w Wigilię muszę mieć...
A co do tych kluseczek z ciasta pierogowego... hmm... nie mam w wigilię
resztek ciasta pierogowego... Już od kilku lat pierogi robię przynajmniej na
tydzień przed Wigilią. Gotuję je. Ugotowane zamrażam - dobrze okraszone
masłem zostawiam do ostygnięcia, zamrażam rozłożone pojedynczo - tak by się
nie zlepiły, potem pakuję do woreczków, a w Wigilię wyjmuję, wsadzam do
rozgrzanego piekarnika i odgrzewam... Mają taką pyszną chrupiącą skórkę...
Dla tych, którzy lubią takie świeżutko ugotowane polecam kuchenkę
mikrofalową... Dlaczego tak robię? Trudno jest w wigilię samemu narobić
pierogów na 17 osób, które akurat pierogi uważają za danie podstawowe i
najsmaczniejsze i najbardziej oczekiwane...

--
Joanna
http://jduszczynska.republika.pl



› Pokaż wiadomość z nagłówkami


1. Data: 2000-11-17 11:37:52

Temat: Re: Ale ryba - na świeta
Od: GB <g...@u...net> szukaj wiadomości tego autora

Joanna Duszczyńska wrote:


> Jakoś w to nie wierze... Może nie umieją ich tak przygotować, żeby im
> smakowały... Nie dodają do nich duszy i magii Świat Bożego Narodzenia..

A co tu dusza i magia ma do rzeczy? Ja mowie o jedzeniu, a nie
atmosferze. Dyskusji na temat gustow kulinarnych tym razem nie bedzie.


> Hmm... Ja nawet nie wiem, co to jest szary sos... A karp w galarecie może

O, ktos tu mowil o tradycji... O ile wiem karp w szarym sosie to jedno z
najstarszych polskich wigilijnych dan (Wladyslaw, pomocy!)

> być pyszny... Ja umiem takiego zrobić... Szczerze mówiąc smakuje mi tylko
> ten, którego robię sama... Jadłam wiele razy karpia "łee...", wiec mam
> porównanie...

Co wcale nie znaczy, ze mi musi smakowac. Niektorym smakuje groch z
kapusta, ktorego inni nie sa w stanie w ogole przelknac.


> A co to jest twoim zdaniem śledź przyrządzany tradycyjnie...

w smietanie. W oleju z cebulka.

Tradycje są
> różne... jak napisał ostry i ma racje...

Idac tym tokiem myslenia wigilijna tradycja mozna rownie dobrze zrobic
karpia z ananasem.


> A czy kiedykolwiek przygotowałaś cala Wieczerze Wigilijna od początku do
> końca sama?

Tak, ale co to ma do rzeczy?


> Doradzam byś najpierw sprawdziła jak to smakuje, przed wigilia... Bo nigdy
> nie zmienisz zdania na temat wigilijnych potraw...

No chyba nie myslisz, ze zrobie ta potrawe na Wigilie 'w ciemno'.

Pozdrawiam

--
GB

› Pokaż wiadomość z nagłówkami


1. Data: 2000-11-17 12:12:07

Temat: Re: Ale ryba - na świeta
Od: "Dana" <d...@n...com.pl> szukaj wiadomości tego autora


Użytkownik Joanna Duszczyńska <j...@p...onet.pl> w wiadomości do
grup dyskusyjnych napisał:8v2vbp$8qm$...@n...tpi.pl...
>
> Użytkownik "Dana" <d...@n...com.pl> napisał...
> > w tym roku na Wigilie zrobie zapiekanego dorsza(?)[...]
>> Dodatkiem do maku sa malutkie kluseczki robione z resztek ciasta
pierogowego na
> > wewnetrznej stronie tarki z drobnymi otworami. Czasami robie takie
> > "kociorubki" na malutkiej tarce do galki muszkatolowej.

> Dana jakbyś tak mogła rozwinąć ten "?"....

Zastanawiam sie jaka rybe najlepiej zapiec, zeby smakowala mojemu "wrogowi
wszelkich ryb". Moj Monrz jada jedynie sledzie marynowane, a smazony moze
byc dorsz albo losos. Reszta nie istnieje.

> A co do takich wynalazków do spróbowania... zawsze można do tradycji
> dołączyć jakieś wynalazki...

Wynalazki sa zazwyczaj jednorazowym uzupelnieniem tradycji, scisle zreszta
przez wszystkie kobiety Checiow przestrzeganej.

> A co do tych kluseczek z ciasta pierogowego... hmm... nie mam w wigilię
> resztek ciasta pierogowego... [...]
> Dlaczego tak robię? Trudno jest w wigilię samemu narobić
> pierogów na 17 osób, które akurat pierogi uważają za danie podstawowe i
> najsmaczniejsze i najbardziej oczekiwane...
> Joanna
> http://jduszczynska.republika.pl
>
"wszystkie kobiety Checiow" zbieraja sie u Mamy ok. 15-18 grudnia. Mama robi
ogromny gar farszu z kapusty i grzybow, drugi, nieco mniejszy - same grzybki
do uszek. Basia robi ciasto z 2,5 - 3 kg maki. Stajemy wszystkie w duzej
kuchni, lepimy pierogi i uszka. Najmlodsza siostra, Irenka, i siostrzenica
Kasia gotuja te pierogi i uszka, studza, ukladaja na tekturowych tackach
wylozonych folia i pakuja do zamrazarki. Jezeli ktoras z siostr nie bedzie
mogla uczestniczyc w wieczerzy na Akacjowej, to bierze sobie potrzebna
porcje do swojej zamrazarki. Wtedy tez robi sie kluseczki do maku z resztek
ciasta pierogowego; pougotowaniu wedruja do zamrazarki, w wigilie sa
podsmazane na masle i mieszane z bakaliowym makiem.
Pierogi sie odsamza i podaje okraszone cebulka podsmazona na oleju. Uszka
grzeja sie w barszczu albo w rondlu w piekarniku.
Tak jest od ok. 15 lat
--
DanaB
http://www.kuchnia.com.pl
Och, gdyby tak ktos chcial jesc to co ugotuje...


› Pokaż wiadomość z nagłówkami


1. Data: 2000-11-17 12:51:02

Temat: Re: Ale ryba - na świeta
Od: "Joanna Duszczyńska" <j...@p...onet.pl> szukaj wiadomości tego autora


Gosiu!
Nie chciałam się kłócić i przepraszam, jeśli tak to odebrałaś!

> A co tu dusza i magia ma do rzeczy? Ja mowie o jedzeniu, a nie
> atmosferze.

A ja miałam na myśli, ze pewne smaki i zapach stwarzają atmosferę...

> O ile wiem karp w szarym sosie to jedno z
> najstarszych polskich wigilijnych dan (Wladyslaw, pomocy!)

Szczerze mówiąc może masz racje, ale ja słyszę o tym po raz pierwszy...

> >Tradycje są
> > różne... jak napisał ostry i ma racje...
>
> Idac tym tokiem myslenia wigilijna tradycja mozna rownie dobrze zrobic
> karpia z ananasem.

Można zrobić jako "wynalazek" (patrz list Dany)...
Ale na pewno nie bedzie to polska tradycja...

> No chyba nie myslisz, ze zrobie ta potrawe na Wigilie 'w ciemno'.

Przepraszam, faktycznie mogłaś to tak zrozumieć - oczywiście ze tak nie
myślę!

--
Joanna
http://jduszczynska.republika.pl




› Pokaż wiadomość z nagłówkami


1. Data: 2000-11-17 17:19:45

Temat: Re: Ale ryba - na świeta
Od: Magdalena Bassett <m...@w...net> szukaj wiadomości tego autora



Dana wrote:
> "wszystkie kobiety Checiow" zbieraja sie u Mamy ok. 15-18 grudnia. Mama robi
> ogromny gar farszu z kapusty i grzybow, drugi, nieco mniejszy - same grzybki
> do uszek. Basia robi ciasto z 2,5 - 3 kg maki. Stajemy wszystkie w duzej
> kuchni, lepimy pierogi i uszka. Najmlodsza siostra, Irenka, i siostrzenica
> Kasia gotuja te pierogi i uszka, studza, ukladaja na tekturowych tackach
> wylozonych folia i pakuja do zamrazarki. Jezeli ktoras z siostr nie bedzie
> mogla uczestniczyc w wieczerzy na Akacjowej, to bierze sobie potrzebna
> porcje do swojej zamrazarki. Wtedy tez robi sie kluseczki do maku z resztek
> ciasta pierogowego; pougotowaniu wedruja do zamrazarki, w wigilie sa
> podsmazane na masle i mieszane z bakaliowym makiem.
> Pierogi sie odsamza i podaje okraszone cebulka podsmazona na oleju. Uszka
> grzeja sie w barszczu albo w rondlu w piekarniku.
> Tak jest od ok. 15 lat
> --
> DanaB
> http://www.kuchnia.com.pl
> Och, gdyby tak ktos chcial jesc to co ugotuje...

Oh, Dana,
Czy ja moge sie z cala rodzina zwalic do was na Swieta?
MB

› Pokaż wiadomość z nagłówkami


1. Data: 2000-11-17 18:26:12

Temat: Re: Ale ryba - na świeta
Od: w...@t...com.pl (Wladyslaw Los) szukaj wiadomości tego autora

GB <g...@u...net> wrote:

> Joanna Duszczyńska wrote:
>
>
> > Jakoś w to nie wierze... Może nie umieją ich tak przygotować, żeby im
> > smakowa"y... Nie dodają do nich duszy i magii Świat Bożego Narodzenia..
>
> A co tu dusza i magia ma do rzeczy? Ja mowie o jedzeniu, a nie
> atmosferze. Dyskusji na temat gustow kulinarnych tym razem nie bedzie.
>
>
> > Hmm... Ja nawet nie wiem, co to jest szary sos... A karp w galarecie może
>
> O, ktos tu mowil o tradycji... O ile wiem karp w szarym sosie to jedno z
> najstarszych polskich wigilijnych dan (Wladyslaw, pomocy!)
>
Tez nazywa sie inaczej karpiem po polsku.

Szary sos to jeden z najstarszych, ciagle bedacych w obiegi
staropolskich przepisow. W skrocie jest to korzenny sos na rumianej
zasmazce o slodko-kwasno-gorzkawym smaku osiagam[nym dzieki dodatkowi
karmelu, octu, wina, cytryny, cukru etc. etc. Szczegoloych przepisow
jest mnostwo. Kilka ray rozne przpisy byly juz tutaj podawane.

Wladyslaw

› Pokaż wiadomość z nagłówkami


1. Data: 2000-11-17 23:20:37

Temat: Re: Ale ryba - na swieta
Od: Jo'Asia <J...@r...art.pl> szukaj wiadomości tego autora

Wladyslaw Los wystukał w wiadomości
<1ek89oo.2xiniqjqayi8N%wlos@tele.com.pl>:

> Jo'Asia <J...@r...art.pl> wrote:

>> Bo z tymi karpiami gotowanymi to jakaś pomyłka.

> A to dlaczego?!

Bo mi nie smakują, za to smażony - palce lizać! :)

Jo'Asia

--
(\(\ Joanna Słupek (\_/) http://rassun.art.pl /)/)
=(';')= j...@h...pl =(';')= http://framzeta.art.pl =(';')=
~~(")~(")~~~~~~~~~~~~~~~~~~(")~(")~~~~~~~~~~~~~~~~~~
~~~~~~~~(")~(")~~
Car idąc do celu opierał się na mordzie.

› Pokaż wiadomość z nagłówkami


1. Data: 2000-11-20 12:16:53

Temat: Re: Ale ryba - na świeta
Od: "Dana" <d...@n...com.pl> szukaj wiadomości tego autora


Użytkownik Magdalena Bassett <m...@w...net> w wiadomości do grup
dyskusyjnych napisał:3...@w...net...
>
>
> Dana wrote:
> > "wszystkie kobiety Checiow" zbieraja sie u Mamy ok. 15-18 grudnia.
> > Tak jest od ok. 15 lat
> > --
> > DanaB


> Oh, Dana,
> Czy ja moge sie z cala rodzina zwalic do was na Swieta?
> MB
Serdecznie zapraszam!
Od grudnia bedziemy mieli juz swoj kawwalek swiata (ok.2ha) i chatynke z
czynnym piecem kuchennym i studnia! Bedzie gdzie ppomieszkac, sasiad ma
stadnine, w potoku sa pstragi...
Zapraszam!!! Jak sie uda to przez Swieta bedzie tam umieszczona kamera!

--
DanaB
http://www.kuchnia.com.pl
Och, gdyby tak ktos chcial jesc to co ugotuje...



› Pokaż wiadomość z nagłówkami


 

strony : 1 . 2 . [ 3 ] . 4


« poprzedni wątek następny wątek »


Wyszukiwanie zaawansowane »

Starsze wątki

Co zrobić ze śmietaną ?
Pizza ciasto bez drożdży
molokheya
chleb
Thermomix

zobacz wszyskie »

Najnowsze wątki

Polska [masowo - przyp. JMJ] importuje paprykę, a polska gnije na polach
Saturator do wody gazowanej CO2.
Senet parts 1-3
Chess
Dendera Zodiac - parts 1-5

zobacz wszyskie »