From: "Dana" <d...@n...com.pl>
Newsgroups: pl.rec.kuchnia
References: <3a12c475$1@news.vogel.pl> <3a14f5b2$1@news.vogel.pl>
<8v2vbp$8qm$1@news.tpi.pl>
Subject: Re: Ale ryba - na świeta
Date: Fri, 17 Nov 2000 13:12:07 +0100
Lines: 50
X-Priority: 3
X-MSMail-Priority: Normal
X-Newsreader: Microsoft Outlook Express 5.00.2417.2000
X-MimeOLE: Produced By Microsoft MimeOLE V5.00.2314.1300
NNTP-Posting-Host: dana.netgate.com.pl
X-Original-NNTP-Posting-Host: dana.netgate.com.pl
Message-ID: <3a151f52$1@news.vogel.pl>
X-Trace: 17 Nov 2000 13:06:42 +0100, dana.netgate.com.pl
X-Complaints-To: U...@n...vogel.pl
Path: news-archive.icm.edu.pl!pingwin.icm.edu.pl!mat.uni.torun.pl!news.man.torun.pl!n
ews.icm.edu.pl!news.k.pl!news.vogel.pl!dana.netgate.com.pl
Xref: news-archive.icm.edu.pl pl.rec.kuchnia:37461
Ukryj nagłówki
Użytkownik Joanna Duszczyńska <j...@p...onet.pl> w wiadomości do
grup dyskusyjnych napisał:8v2vbp$8qm$...@n...tpi.pl...
>
> Użytkownik "Dana" <d...@n...com.pl> napisał...
> > w tym roku na Wigilie zrobie zapiekanego dorsza(?)[...]
>> Dodatkiem do maku sa malutkie kluseczki robione z resztek ciasta
pierogowego na
> > wewnetrznej stronie tarki z drobnymi otworami. Czasami robie takie
> > "kociorubki" na malutkiej tarce do galki muszkatolowej.
> Dana jakbyś tak mogła rozwinąć ten "?"....
Zastanawiam sie jaka rybe najlepiej zapiec, zeby smakowala mojemu "wrogowi
wszelkich ryb". Moj Monrz jada jedynie sledzie marynowane, a smazony moze
byc dorsz albo losos. Reszta nie istnieje.
> A co do takich wynalazków do spróbowania... zawsze można do tradycji
> dołączyć jakieś wynalazki...
Wynalazki sa zazwyczaj jednorazowym uzupelnieniem tradycji, scisle zreszta
przez wszystkie kobiety Checiow przestrzeganej.
> A co do tych kluseczek z ciasta pierogowego... hmm... nie mam w wigilię
> resztek ciasta pierogowego... [...]
> Dlaczego tak robię? Trudno jest w wigilię samemu narobić
> pierogów na 17 osób, które akurat pierogi uważają za danie podstawowe i
> najsmaczniejsze i najbardziej oczekiwane...
> Joanna
> http://jduszczynska.republika.pl
>
"wszystkie kobiety Checiow" zbieraja sie u Mamy ok. 15-18 grudnia. Mama robi
ogromny gar farszu z kapusty i grzybow, drugi, nieco mniejszy - same grzybki
do uszek. Basia robi ciasto z 2,5 - 3 kg maki. Stajemy wszystkie w duzej
kuchni, lepimy pierogi i uszka. Najmlodsza siostra, Irenka, i siostrzenica
Kasia gotuja te pierogi i uszka, studza, ukladaja na tekturowych tackach
wylozonych folia i pakuja do zamrazarki. Jezeli ktoras z siostr nie bedzie
mogla uczestniczyc w wieczerzy na Akacjowej, to bierze sobie potrzebna
porcje do swojej zamrazarki. Wtedy tez robi sie kluseczki do maku z resztek
ciasta pierogowego; pougotowaniu wedruja do zamrazarki, w wigilie sa
podsmazane na masle i mieszane z bakaliowym makiem.
Pierogi sie odsamza i podaje okraszone cebulka podsmazona na oleju. Uszka
grzeja sie w barszczu albo w rondlu w piekarniku.
Tak jest od ok. 15 lat
--
DanaB
http://www.kuchnia.com.pl
Och, gdyby tak ktos chcial jesc to co ugotuje...
|