Data: 2000-11-17 18:26:12
Temat: Re: Ale ryba - na świeta
Od: w...@t...com.pl (Wladyslaw Los)
Pokaż wszystkie nagłówki
GB <g...@u...net> wrote:
> Joanna Duszczyńska wrote:
>
>
> > Jakoś w to nie wierze... Może nie umieją ich tak przygotować, żeby im
> > smakowa"y... Nie dodają do nich duszy i magii Świat Bożego Narodzenia..
>
> A co tu dusza i magia ma do rzeczy? Ja mowie o jedzeniu, a nie
> atmosferze. Dyskusji na temat gustow kulinarnych tym razem nie bedzie.
>
>
> > Hmm... Ja nawet nie wiem, co to jest szary sos... A karp w galarecie może
>
> O, ktos tu mowil o tradycji... O ile wiem karp w szarym sosie to jedno z
> najstarszych polskich wigilijnych dan (Wladyslaw, pomocy!)
>
Tez nazywa sie inaczej karpiem po polsku.
Szary sos to jeden z najstarszych, ciagle bedacych w obiegi
staropolskich przepisow. W skrocie jest to korzenny sos na rumianej
zasmazce o slodko-kwasno-gorzkawym smaku osiagam[nym dzieki dodatkowi
karmelu, octu, wina, cytryny, cukru etc. etc. Szczegoloych przepisow
jest mnostwo. Kilka ray rozne przpisy byly juz tutaj podawane.
Wladyslaw
|