Path: news-archive.icm.edu.pl!pingwin.icm.edu.pl!warszawa.rmf.pl!news.rmf.pl!news.one
t.pl!lublin.pl!uw.edu.pl!mimuw.edu.pl!news.pse.pl!news.polcard.com.pl!not-for-m
ail
From: GB <g...@u...net>
Newsgroups: pl.rec.kuchnia
Subject: Re: Ale ryba - na świeta
Date: Fri, 17 Nov 2000 12:37:52 +0100
Organization: PolCard S.A.
Lines: 50
Message-ID: <3...@u...net>
References: <3a12c475$1@news.vogel.pl> <8uuht8$756$1@news.tpi.pl>
<3...@n...vogel.pl> <3...@u...net>
<8v2tuc$38g$1@news.tpi.pl>
Mime-Version: 1.0
Content-Type: text/plain; charset=ISO-8859-1; format=flowed
Content-Transfer-Encoding: 8bit
X-Trace: post.polcard.com.pl 974457538 17463 192.168.1.241 (17 Nov 2000 10:38:58 GMT)
X-Complaints-To: u...@n...polcard.com.pl
User-Agent: Mozilla/5.0 (X11; U; Linux 2.2.15-4mdk i686; en-US; m18) Gecko/20001107
Netscape6/6.0
X-Accept-Language: en
Xref: news-archive.icm.edu.pl pl.rec.kuchnia:37454
Ukryj nagłówki
Joanna Duszczyńska wrote:
> Jakoś w to nie wierze... Może nie umieją ich tak przygotować, żeby im
> smakowały... Nie dodają do nich duszy i magii Świat Bożego Narodzenia..
A co tu dusza i magia ma do rzeczy? Ja mowie o jedzeniu, a nie
atmosferze. Dyskusji na temat gustow kulinarnych tym razem nie bedzie.
> Hmm... Ja nawet nie wiem, co to jest szary sos... A karp w galarecie może
O, ktos tu mowil o tradycji... O ile wiem karp w szarym sosie to jedno z
najstarszych polskich wigilijnych dan (Wladyslaw, pomocy!)
> być pyszny... Ja umiem takiego zrobić... Szczerze mówiąc smakuje mi tylko
> ten, którego robię sama... Jadłam wiele razy karpia "łee...", wiec mam
> porównanie...
Co wcale nie znaczy, ze mi musi smakowac. Niektorym smakuje groch z
kapusta, ktorego inni nie sa w stanie w ogole przelknac.
> A co to jest twoim zdaniem śledź przyrządzany tradycyjnie...
w smietanie. W oleju z cebulka.
Tradycje są
> różne... jak napisał ostry i ma racje...
Idac tym tokiem myslenia wigilijna tradycja mozna rownie dobrze zrobic
karpia z ananasem.
> A czy kiedykolwiek przygotowałaś cala Wieczerze Wigilijna od początku do
> końca sama?
Tak, ale co to ma do rzeczy?
> Doradzam byś najpierw sprawdziła jak to smakuje, przed wigilia... Bo nigdy
> nie zmienisz zdania na temat wigilijnych potraw...
No chyba nie myslisz, ze zrobie ta potrawe na Wigilie 'w ciemno'.
Pozdrawiam
--
GB
|