Strona główna Grupy pl.rec.kuchnia Alkohol

Grupy

Szukaj w grupach

 

Alkohol

Liczba wypowiedzi w tym wątku: 1


« poprzedni wątek następny wątek »

1. Data: 2003-06-23 08:11:00

Temat: Alkohol
Od: "." <0...@z...punkt.pl> szukaj wiadomości tego autora


Czemu po spirytus po wymieszaniu z woda musi odstac jakis czas zeby
sie nadawal do picia? Co sie wtedy w nim dzieje?
Czemu po wypiciu bimbru, nawet "1410" z prymitywnego destylatora,
nigdy nie boli glowa a po "sklepowych" alkoholach bardzo czesto?

Piotr

› Pokaż wiadomość z nagłówkami


Zobacz także


1. Data: 2003-06-23 14:06:21

Temat: Re: Alkohol
Od: "Peter" <p...@p...pl> szukaj wiadomości tego autora

Drogi Piotrze!!!!

Mnie zdarzaly sie okrutne poranki po wypiciu bimbru a rowniez dosc lekkie po
"oficialnym" alkoholu
jestem przekonany ze chodzi tu o kondyje oraz predyspozycje wogule do tego
typu alkoholu

a jesli chodzi o to mieszanie to pewnie ze mozna wypic od razu ale to jak z
salatkami dopiero kiedy sie "przegryza" nabieraja najlepszych wlasciwosci
smakowych - tak wiec spiryt z woga sie "przegryzaja"

Pozdrawiam
Peter
* a jak cie rano boli glowa to zawsze miej przy sobie nurofen

--
Wytnij : no_spam z adresu
Użytkownik "." <0...@z...punkt.pl> napisał w wiadomości
news:3EF6B614.1030108@zwm.punkt.pl...
>
> Czemu po spirytus po wymieszaniu z woda musi odstac jakis czas zeby
> sie nadawal do picia? Co sie wtedy w nim dzieje?
> Czemu po wypiciu bimbru, nawet "1410" z prymitywnego destylatora,
> nigdy nie boli glowa a po "sklepowych" alkoholach bardzo czesto?
>
> Piotr
>


› Pokaż wiadomość z nagłówkami


1. Data: 2003-06-23 17:53:07

Temat: Re: Alkohol
Od: "." <0...@z...punkt.pl> szukaj wiadomości tego autora


> Mnie zdarzaly sie okrutne poranki po wypiciu bimbru a rowniez dosc lekkie po
> "oficialnym" alkoholu
> jestem przekonany ze chodzi tu o kondyje oraz predyspozycje wogule do tego
> typu alkoholu

Ja nie tylko na podstawie wlasnego doswiadczenia nabralem takiego
przekonania. Chyba kazdy bardziej doswiadczony pijak z ktorym na
ten temat rozmawialem to potwierdzil:)

> a jesli chodzi o to mieszanie to pewnie ze mozna wypic od razu ale to jak z
> salatkami dopiero kiedy sie "przegryza" nabieraja najlepszych wlasciwosci
> smakowych - tak wiec spiryt z woga sie "przegryzaja"

No wlasnie slyszalem o tym "przegryzaniu" ale chcial bym sie
dowiedziec na czym mniej wiecej to polega. Mowil mi znajomy
ktory ma duze doswiadczenie w robieniu trunkow ze spirytusu, ze
po zmieszaniu z woda nawet sie butelka troche nagrzewa. Co takiego
sie tam dzieje?

Piotr

› Pokaż wiadomość z nagłówkami


1. Data: 2003-06-23 23:22:19

Temat: Re: Alkohol
Od: maruda <m...@m...gdynia.mm.pl> szukaj wiadomości tego autora

2003-06-23 19:53, osoba przedstawiająca się, jako '.', zachciała zauważyć:
>

> No wlasnie slyszalem o tym "przegryzaniu" ale chcial bym sie
> dowiedziec na czym mniej wiecej to polega. Mowil mi znajomy
> ktory ma duze doswiadczenie w robieniu trunkow ze spirytusu, ze
> po zmieszaniu z woda nawet sie butelka troche nagrzewa. Co takiego
> sie tam dzieje?
>

M. in. zachodzi zjawisko kontrakcji. W skrócie: chodzi o inną objętość
mieszaniny, niż wynika to z ilości zmieszanych składników. 0,5l wody i
0,5l spirytusu 95 nie da w efekcie pełnego litra mieszanki. To tak,
jakbyś zmieszał 1l orzechów i 1l maku. Cząsteczki wodu i alkoholu mają
różną strukturę, stąd te zjawisko.

Ale nie mam odpowiedniej wiedzy, żeby określić czas tego zjawiska. Być
może nie o nie też chodzi.


Co do przegryzania, to termin ten odnosi się do mieszanin (spirytusu i
wodu)z użyciem składników trzecich (mogą być i czwarte, i piąte).
Syropu cukrowego - kilka dni. Jajek i wanilii (adwokat) - kilka tygodni.
Anyżu i innych dupereli (goldwasser) - sześć miesięcy. Tu chodzi o
uzyskanie homogenicznej konsystencji.

› Pokaż wiadomość z nagłówkami


1. Data: 2003-06-24 06:51:19

Temat: Re: Alkohol
Od: t...@p...onet.pl szukaj wiadomości tego autora

> 2003-06-23 19:53, osoba przedstawiająca się, jako '.', zachciała zauważyć:
> >
>
> > No wlasnie slyszalem o tym "przegryzaniu" ale chcial bym sie
> > dowiedziec na czym mniej wiecej to polega. Mowil mi znajomy
> > ktory ma duze doswiadczenie w robieniu trunkow ze spirytusu, ze
> > po zmieszaniu z woda nawet sie butelka troche nagrzewa. Co takiego
> > sie tam dzieje?
> >
>
> M. in. zachodzi zjawisko kontrakcji. W skrócie: chodzi o inną objętość
> mieszaniny, niż wynika to z ilości zmieszanych składników. 0,5l wody i
> 0,5l spirytusu 95 nie da w efekcie pełnego litra mieszanki. To tak,
> jakbyś zmieszał 1l orzechów i 1l maku. Cząsteczki wodu i alkoholu mają
> różną strukturę, stąd te zjawisko.
>
> Ale nie mam odpowiedniej wiedzy, żeby określić czas tego zjawiska. Być
> może nie o nie też chodzi.
>
>
> Co do przegryzania, to termin ten odnosi się do mieszanin (spirytusu i
> wodu)z użyciem składników trzecich (mogą być i czwarte, i piąte).
> Syropu cukrowego - kilka dni. Jajek i wanilii (adwokat) - kilka tygodni.
>  Anyżu i innych dupereli (goldwasser) - sześć miesięcy. Tu chodzi o
> uzyskanie homogenicznej konsystencji.


O tak właśnie! Spirytus ( wbrew pozorom ) żle miesza się z wodą. Powstaje taka
emulsja: małe kuleczki spirytusu zawieszone w wodzie. Im dłużej się miesza i
zmienia temperaturę, tym drobniejsze będą te kuleczki, ale będą. I wchłaniać
się też będą osobno. I głowa ma prawo tego nie lubić (nie wspominając o
wątrobie) Destylat jest homogeniczny i jeżeli tylko nie ma grubych błędow w
przygotowaniu to głowa nie boli.
Michał
>


--
Wysłano z serwisu OnetNiusy: http://niusy.onet.pl

› Pokaż wiadomość z nagłówkami


1. Data: 2003-06-24 10:45:33

Temat: Re: Alkohol
Od: "." <0...@z...punkt.pl> szukaj wiadomości tego autora


Dziekuje za wyjasnienia.

Piotr

› Pokaż wiadomość z nagłówkami


 

strony : [ 1 ]


« poprzedni wątek następny wątek »


Wyszukiwanie zaawansowane »

Starsze wątki

jak przyrządzic dziczyznę?
ciasto z wisniami?
racuszki z rumem
[P] ceviche
[OT] Już po wszystkim - kolejny wrocławianin

zobacz wszyskie »

Najnowsze wątki

Polska [masowo - przyp. JMJ] importuje paprykę, a polska gnije na polach
Saturator do wody gazowanej CO2.
Senet parts 1-3
Chess
Dendera Zodiac - parts 1-5

zobacz wszyskie »