« poprzedni wątek | następny wątek » |
1. Data: 2003-04-23 10:41:50
Temat: Ani - ku nauce :-)a ja malinowo :)))
są słodsze ;))
pozdr
Ania
Tak byłaś łaskawa napisać????
Nie chcąc z wrodzonej elegancji zakłócać wątku imieninowego tu lekcji
króciutkiej muszę Ci udzielić. :-))
Jest sporo słowa pisanego na ten temat. Gdybys była tak uprzejma i miała
chwilę czasu to weź do ręki np. taką książeczkę: "Pomologia -
odmianoznawstwo roślin sadowniczych" - praca zbiorowa pod reakcją prof. dr.
Aleksandra Rejmana.
Podane są tam m.in składy chemiczne owoców, a w tym zawartość cukrów. I cóż
tam czytamy?
maliny: (str 523) 5,5 -10,6% cukrów
winorośla (str. 555) do 21,41% cukrów
I proszę te dane powtarzać sobie przed snem, aż do zapamiętania :-))
Pozdrawiam :-)
Janusz
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
Zobacz także
2. Data: 2003-04-23 11:12:41
Temat: Re: Ani - ku nauce :-)
Użytkownik "Janusz Czapski" <j...@t...pl> napisał w wiadomości
news:b85qlu$j6h$1@atlantis.news.tpi.pl...
> a ja malinowo :)))
> są słodsze ;))
> Tak byłaś łaskawa napisać????
> Nie chcąc z wrodzonej elegancji zakłócać wątku imieninowego tu lekcji
> króciutkiej muszę Ci udzielić. :-))
> składy chemiczne owoców, a w tym zawartość cukrów. I cóż
> tam czytamy?
> maliny: (str 523) 5,5 -10,6% cukrów
> winorośla (str. 555) do 21,41% cukrów
> I proszę te dane powtarzać sobie przed snem, aż do zapamiętania :-))
Dobre szczególnie dla kogoś z zaawansowaną nadwagą, jak ja:-) Jeszcze się
dziwisz, że wycięłam winorośl?
Pozdrawiam, Basia.
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
3. Data: 2003-04-23 11:30:35
Temat: Odp: Ani - ku nauce :-)
Użytkownik Basia Kulesz <b...@p...gliwice.pl> w wiadomości do grup
dyskusyjnych napisał:b85shc$vs$...@z...polsl.gliwice.pl...
>
> Użytkownik "Janusz Czapski" <j...@t...pl> napisał w wiadomości
> news:b85qlu$j6h$1@atlantis.news.tpi.pl...
> > a ja malinowo :)))
> > są słodsze ;))
>
> > Tak byłaś łaskawa napisać????
> > Nie chcąc z wrodzonej elegancji zakłócać wątku imieninowego tu lekcji
> > króciutkiej muszę Ci udzielić. :-))
> > składy chemiczne owoców, a w tym zawartość cukrów. I cóż
> > tam czytamy?
> > maliny: (str 523) 5,5 -10,6% cukrów
> > winorośla (str. 555) do 21,41% cukrów
> > I proszę te dane powtarzać sobie przed snem, aż do zapamiętania :-))
>
> Dobre szczególnie dla kogoś z zaawansowaną nadwagą, jak ja:-)
Mówią, że dobrej kobiety nigdy nie ma za dużo :-)))
Poza tym te cukry zawarte w winoroślach nie tuczą. Wręcz odwrotnie....
Bliżej Ci to zapewne mogą wyjasnić grupowi lekarzo-chemicy :-))
Jeszcze się > dziwisz, że wycięłam winorośl?
Nieustannie :-))
Pozdrawiam :-)
Janusz
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
4. Data: 2003-04-23 11:36:54
Temat: Odp: Ani - ku nauce :-)
Użytkownik Janusz Czapski <j...@t...pl> w wiadomości do grup
dyskusyjnych napisał:b85qlu$j6h$...@a...news.tpi.pl...
> maliny: (str 523) 5,5 -10,6% cukrów
> winorośla (str. 555) do 21,41% cukrów
Januszu, nie każdy cukier jest słodki:-) A od smaku glukozy do fruktozy
przez allozy, altrozy, mannozy, gulozy, galaktozy. talozy itp. droga
daleka:-).
Jak już naukowo, to sprzedam dowcip.
Przychodzi hipochondryk do lekarza:
-Panie doktorze, żona mnie zdradza a rogi mi nie rosną...
-No wie pan! przecież to tylko takie powiedzenie!!!
-Ufff, to dobrze, bo już myślałem, że mam niedobór wapnia...
:-)Pozdrawiam
p...@r...pl
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
5. Data: 2003-04-23 11:42:10
Temat: Re: Ani - ku nauce :-)>
> Użytkownik Basia Kulesz <b...@p...gliwice.pl> w wiadomości do grup
> dyskusyjnych napisał:b85shc$vs$...@z...polsl.gliwice.pl...
> >
> > Użytkownik "Janusz Czapski" <j...@t...pl> napisał w wiadomości
> > news:b85qlu$j6h$1@atlantis.news.tpi.pl...
> > > a ja malinowo :)))
> > > są słodsze ;))
> >
> > > Tak byłaś łaskawa napisać????
> > > Nie chcąc z wrodzonej elegancji zakłócać wątku imieninowego tu lekcji
> > > króciutkiej muszę Ci udzielić. :-))
> > > składy chemiczne owoców, a w tym zawartość cukrów. I cóż
> > > tam czytamy?
> > > maliny: (str 523) 5,5 -10,6% cukrów
> > > winorośla (str. 555) do 21,41% cukrów
> > > I proszę te dane powtarzać sobie przed snem, aż do zapamiętania :-))
> >
> > Dobre szczególnie dla kogoś z zaawansowaną nadwagą, jak ja:-)
> Mówią, że dobrej kobiety nigdy nie ma za dużo :-)))
> Poza tym te cukry zawarte w winoroślach nie tuczą. Wręcz odwrotnie....
> Bliżej Ci to zapewne mogą wyjasnić grupowi lekarzo-chemicy :-))
>
> Jeszcze się > dziwisz, że wycięłam winorośl?
>
> Nieustannie :-))
>
> Pozdrawiam :-)
> Janusz
>
Cześć
Nie jestem lekarzem i tylko mężem chemiczki, ale z tymi cukrami to nie całkiem
tak. Winogrona zawierają głównie glukozę, która jest bardzo cenna, ale ...
szybko zamieniana w tłuszcz jako najprostszy cukier. Co innego taka fruktoza i
np do strawienia jabłek organizm musi "dołożyć". Nie wiem jakie typy cukrów
zawierają maliny. Co do winogron, to można robić z nich wino, które glukozy już
nie musi zawierać, za to zachowuje inne dobrodziejstwa winogron
dodatkowo "wzmocnione" przez drożdże.
Pozdrawiam
Leszek
--
Wysłano z serwisu OnetNiusy: http://niusy.onet.pl
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
6. Data: 2003-04-23 11:59:58
Temat: Odp: Ani - ku nauce :-)
Użytkownik Piotr Siciarski <p...@r...pl> w wiadomości do grup
dyskusyjnych napisał:b85u72$mi$...@n...news.tpi.pl...
>
> Użytkownik Janusz Czapski <j...@t...pl> w wiadomości do grup
> dyskusyjnych napisał:b85qlu$j6h$...@a...news.tpi.pl...
>
> > maliny: (str 523) 5,5 -10,6% cukrów
> > winorośla (str. 555) do 21,41% cukrów
>
> Januszu, nie każdy cukier jest słodki:-) A od smaku glukozy do fruktozy
> przez allozy, altrozy, mannozy, gulozy, galaktozy. talozy itp. droga
> daleka:-).
Nie mniej jednak... :-)))
Pozdrawiam :-)
Janusz
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
7. Data: 2003-04-23 15:48:04
Temat: Re: Ani - ku nauce :-)
Użytkownik "Piotr Siciarski" <p...@r...pl> napisał w wiadomości
news:b85u72$mi$3@nemesis.news.tpi.pl...
>
>>
> Januszu, nie każdy cukier jest słodki:-) A od smaku glukozy do fruktozy
> przez allozy, altrozy, mannozy, gulozy, galaktozy. talozy itp. droga
> daleka:-).
>
>
To prawda, testując kiedyś różne cukru proste stwierdziłam, że najmniej
słodka jest glukoza !
zdecydowanie bardziej słodsza jest fruktoza i maltoza.
A badania nad zawartością cukru w cukrze ma długą tradycję ;)
Maliny nie miewają lisiego posmaku i soki z nich są dobre bez fermentowania.
pozdr
Ania szukająca dokładniejszych danych nt cukru w malinach
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
8. Data: 2003-04-23 16:03:27
Temat: Odp: Ani - ku nauce :-)
Użytkownik Ania Onet <a...@n...spam.poczta.onet.pl> w wiadomości do grup
dyskusyjnych napisał:b86c3c$kvm$...@n...news.tpi.pl...
> Maliny nie miewają lisiego posmaku
winogrona też ;-)
i soki z nich są dobre bez fermentowania.
z winogron też :-)
Pozdrawiam :-)
Janusz
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
9. Data: 2003-04-24 11:43:13
Temat: Odp: Ani - ku nauce :-)
Użytkownik Wojtek <t...@b...pl> w wiadomości do grup dyskusyjnych
napisał:b88ii0$otj$...@n...news.tpi.pl...
>
> Użytkownik "Janusz Czapski" <j...@t...pl> napisał w wiadomości
news:b86dgu$qkf$1@nemesis.news.tpi.pl...
> >
> > Użytkownik Ania Onet <a...@n...spam.poczta.onet.pl> w wiadomości do
grup
> > dyskusyjnych napisał:b86c3c$kvm$...@n...news.tpi.pl...
> >
> Ależ te winogrona po fermentacji są dobre.
> Utwierdzam się w tym przekonaniu nieraz
> kilkaktotnie jednego wieczoru schodząc
> chwiejnym krokiem do składziku. W
> przyszłym roku jak tylko się nieco ogarnę
> to założę winniczkę. To znacznie obniży
> moje koszty życia. Nie będę musiał tyle
> pracować...
Bo nie będziesz w stanie? :-))
--
Pozdrawiam, Kaśka
>
>
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
10. Data: 2003-04-24 11:45:33
Temat: Re: Ani - ku nauce :-)
Użytkownik "Janusz Czapski" <j...@t...pl> napisał w wiadomości
news:b86dgu$qkf$1@nemesis.news.tpi.pl...
>
> Użytkownik Ania Onet <a...@n...spam.poczta.onet.pl> w wiadomości do grup
> dyskusyjnych napisał:b86c3c$kvm$...@n...news.tpi.pl...
>
> > Maliny nie miewają lisiego posmaku
> winogrona też ;-)
>
> i soki z nich są dobre bez fermentowania.
> z winogron też :-)
Ależ te winogrona po fermentacji są dobre.
Utwierdzam się w tym przekonaniu nieraz
kilkaktotnie jednego wieczoru schodząc
chwiejnym krokiem do składziku. W
przyszłym roku jak tylko się nieco ogarnę
to założę winniczkę. To znacznie obniży
moje koszty życia. Nie będę musiał tyle
pracować...
Wojtek
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
« poprzedni wątek | następny wątek » |