| « poprzedni wątek | następny wątek » |
1. Data: 2006-09-17 05:57:38
Temat: !!!BARSZCZ UKRAIŃSKI NA OGNISKOBarszcz ukraiński "KOZACKI" atamana z Hałyczyny - Eugeniusza Mikulskiego
hr. Sasa.
Barszcz ten do gotowania w obozach w przerwie między kozackimi pochodami.
Garnek (kocioł) 35 litrów
Patelnia żeliwna głęboka lub rondel fi=40cm
Wołowina - min 20 dag na osobę, ewentualnie dodatkowo - wieprzowina, drób
Buraki - wielkości pięści 1 szt (25 dag) na osobę
Kapusta - 30 dag na osobę (1 duża główka - na 6 osób).
Ziemniaki - 40 dag na osobę
Korzeń marchwi, pietruszki, pasternaku po 1 na dwie osoby, selera 1 na 4-6
osób.
Koncentrat pomidorowy - 5 dag na osobę lub połowa porcji - gdy będą świeże
pomidory - te po jednym na osobę.
Papryka słodka - 1 strąk na dwie osoby (najlepsza kolorowa - po 1/3
czerwona, żółta, zielona)
Cebula - po jednej niewielkiej na osobę.
Por - średni na dwie osoby
Mąka - pół łyżki na osobę
Przyprawy: papryka mielona słodka i ostra, ziele angielskie ziarnem, pieprz
czarny ziarnem, liść laurowy, zieleń selera i pietruszki, czosnek w ząbkach.
Olej słonecznikowy
Sało.
Sól.
Śmietana.
Technologia:
Z samego mięsa gotujemy bulion, gdy mięso miękkie, wyjmujeny na
deseczkę. Do bulionu wrzucamy posiekaną w słomkę lub kostkę kapustę, a po
zagotowaniu ziemniaki pokrojone w kostkę, gotujemy 15-20 min.
Osobno robimy na bardzo wolnym ogniu wyciąg na smalcu z papryki słodkiej i
ostrej (pilnować aby nie skarmelizowała, bo będzie gorzka), dodajemy
koncentrat pomidorowy i zasmażamy go.
Do rondla na olej wrzucamy buraki pokrojone w słomkę i spryskane octem
(nie za dużo octu - dokwasić będzie można na końcu) lub podlane kwasem z
kiszonych buraków. Dusimy je i podczas duszenia dodajemy zasmażony
koncentrat pomidorowy, dusimy prawie do gotowości.
Osobno dusimy cebulę i por drobno posiekane, dodajemy pokrojone w słomkę
korzenie - marchew, pietruszkę, pasternak, seler i dusimy prawie do
miękkości. Do tych warzyw wsypujemy mąkę i podsmażamy.
Do bulionu z kapustą i ziemniakami dodajemy: duszone buraki, duszone
korzenie i przyprawy. Gotujemy. W trakcie gotowania podduszamy pomidory
pokrojone w ćwiartki lub ósemki, oraz paprykę pokrojoną w paski, dodajemy do
kotła. Dosalamy i doprawiamy octem (kwasem z kiszonych buraków, a nawet
kwasem z kiszonych ogórków.
Pod koniec wrzucamy ponownie mięso.
Podajemy każdemu porcję mięsa, nalewamy barszcz, porcję zieleniny i łyżkę
gęstej dobrej kwaśnej śmietany oraz chleb.
Smacznego!!!
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
Zobacz także
2. Data: 2006-09-17 08:56:09
Temat: Re: !!!BARSZCZ UKRAIŃSKI NA OGNISKO
"Panslavista" <p...@w...pl> wrote in message
news:eeio5e$r50$1@atlantis.news.tpi.pl...
> Barszcz ukraiński "KOZACKI" atamana z Hałyczyny - Eugeniusza Mikulskiego
> hr. Sasa.
> Barszcz ten do gotowania w obozach w przerwie między kozackimi pochodami.
>
> Garnek (kocioł) 35 litrów
> Patelnia żeliwna głęboka lub rondel fi=40cm
>
> Wołowina - min 20 dag na osobę, ewentualnie dodatkowo - wieprzowina, drób
> Buraki - wielkości pięści 1 szt (25 dag) na osobę
> Kapusta - 30 dag na osobę (1 duża główka - na 6 osób).
> Ziemniaki - 40 dag na osobę
> Korzeń marchwi, pietruszki, pasternaku po 1 na dwie osoby, selera 1 na 4-6
> osób.
> Koncentrat pomidorowy - 5 dag na osobę lub połowa porcji - gdy będą świeże
> pomidory - te po jednym na osobę.
> Papryka słodka - 1 strąk na dwie osoby (najlepsza kolorowa - po 1/3
> czerwona, żółta, zielona)
> Cebula - po jednej niewielkiej na osobę.
> Por - średni na dwie osoby
> Mąka - pół łyżki na osobę
> Przyprawy: papryka mielona słodka i ostra, ziele angielskie ziarnem,
> pieprz czarny ziarnem, liść laurowy, zieleń selera i pietruszki, czosnek w
> ząbkach.
> Olej słonecznikowy
> Sało.
> Sól.
> Śmietana.
>
> Technologia:
>
> Z samego mięsa gotujemy bulion, gdy mięso miękkie, wyjmujeny na
> deseczkę. Do bulionu wrzucamy posiekaną w słomkę lub kostkę kapustę, a po
> zagotowaniu ziemniaki pokrojone w kostkę, gotujemy 15-20 min.
> Osobno robimy na bardzo wolnym ogniu wyciąg na smalcu z papryki słodkiej i
> ostrej (pilnować aby nie skarmelizowała, bo będzie gorzka), dodajemy
> koncentrat pomidorowy i zasmażamy go.
> Do rondla na olej wrzucamy buraki pokrojone w słomkę i spryskane octem
> (nie za dużo octu - dokwasić będzie można na końcu) lub podlane kwasem z
> kiszonych buraków. Dusimy je i podczas duszenia dodajemy zasmażony
> koncentrat pomidorowy, dusimy prawie do gotowości.
> Osobno dusimy cebulę i por drobno posiekane, dodajemy pokrojone w
> słomkę korzenie - marchew, pietruszkę, pasternak, seler i dusimy prawie do
> miękkości. Do tych warzyw wsypujemy mąkę i podsmażamy.
> Do bulionu z kapustą i ziemniakami dodajemy: duszone buraki, duszone
> korzenie i przyprawy. Gotujemy. W trakcie gotowania podduszamy pomidory
> pokrojone w ćwiartki lub ósemki, oraz paprykę pokrojoną w paski, dodajemy
> do kotła. Dosalamy i doprawiamy octem (kwasem z kiszonych buraków, a nawet
> kwasem z kiszonych ogórków.
> Pod koniec wrzucamy ponownie mięso.
>
> Podajemy każdemu porcję mięsa, nalewamy barszcz, porcję zieleniny i łyżkę
> gęstej dobrej kwaśnej śmietany oraz chleb.
>
> Smacznego!!!
Zapomniałemm o sale - sało - łyżka na osobę zagniata się z czosnkiem na
papkę i dodaje się do gara na sam koniec gotowania.
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
3. Data: 2006-09-17 09:03:11
Temat: Re: !!!BARSZCZ UKRAIŃSKI NA OGNISKO
Użytkownik "Panslavista" <p...@w...pl> napisał w wiadomości
news:eeio5e$r50$1@atlantis.news.tpi.pl...
> Barszcz ukraiński "KOZACKI" atamana z Hałyczyny - Eugeniusza Mikulskiego
> hr. Sasa.
> Barszcz ten do gotowania w obozach w przerwie między kozackimi pochodami.
>
> Garnek (kocioł) 35 litrów
> Patelnia żeliwna głęboka lub rondel fi=40cm
>
> Wołowina - min 20 dag na osobę, ewentualnie dodatkowo - wieprzowina, drób
> Buraki - wielkości pięści 1 szt (25 dag) na osobę
> Kapusta - 30 dag na osobę (1 duża główka - na 6 osób).
> Ziemniaki - 40 dag na osobę
> Korzeń marchwi, pietruszki, pasternaku po 1 na dwie osoby, selera 1 na 4-6
> osób.
> Koncentrat pomidorowy - 5 dag na osobę lub połowa porcji - gdy będą świeże
> pomidory - te po jednym na osobę.
> Papryka słodka - 1 strąk na dwie osoby (najlepsza kolorowa - po 1/3
> czerwona, żółta, zielona)
> Cebula - po jednej niewielkiej na osobę.
> Por - średni na dwie osoby
> Mąka - pół łyżki na osobę
> Przyprawy: papryka mielona słodka i ostra, ziele angielskie ziarnem,
pieprz
> czarny ziarnem, liść laurowy, zieleń selera i pietruszki, czosnek w
ząbkach.
> Olej słonecznikowy
> Sało.
> Sól.
> Śmietana.
>
> Technologia:
>
> Z samego mięsa gotujemy bulion, gdy mięso miękkie, wyjmujeny na
> deseczkę. Do bulionu wrzucamy posiekaną w słomkę lub kostkę kapustę, a po
> zagotowaniu ziemniaki pokrojone w kostkę, gotujemy 15-20 min.
> Osobno robimy na bardzo wolnym ogniu wyciąg na smalcu z papryki słodkiej i
> ostrej (pilnować aby nie skarmelizowała, bo będzie gorzka), dodajemy
> koncentrat pomidorowy i zasmażamy go.
> Do rondla na olej wrzucamy buraki pokrojone w słomkę i spryskane octem
> (nie za dużo octu - dokwasić będzie można na końcu) lub podlane kwasem z
> kiszonych buraków. Dusimy je i podczas duszenia dodajemy zasmażony
> koncentrat pomidorowy, dusimy prawie do gotowości.
> Osobno dusimy cebulę i por drobno posiekane, dodajemy pokrojone w
słomkę
> korzenie - marchew, pietruszkę, pasternak, seler i dusimy prawie do
> miękkości. Do tych warzyw wsypujemy mąkę i podsmażamy.
> Do bulionu z kapustą i ziemniakami dodajemy: duszone buraki, duszone
> korzenie i przyprawy. Gotujemy. W trakcie gotowania podduszamy pomidory
> pokrojone w ćwiartki lub ósemki, oraz paprykę pokrojoną w paski, dodajemy
do
> kotła. Dosalamy i doprawiamy octem (kwasem z kiszonych buraków, a nawet
> kwasem z kiszonych ogórków.
> Pod koniec wrzucamy ponownie mięso.
>
> Podajemy każdemu porcję mięsa, nalewamy barszcz, porcję zieleniny i łyżkę
> gęstej dobrej kwaśnej śmietany oraz chleb.
>
> Smacznego!!!
>
--------------------
A mnie babcia uczyła, że jarzyn nie zakwasza się na surowo, tylko jak trochę
zmiękną, bo inaczej będą głąbiaste (cokolwiek by to nie znaczyło). No i
KONIECZNIE (!!) muszę dodać fasolki białej i czerwonej (ostatecznie może być
z puszki, choć nie ma tyle smaku, co gotowana osobiście. Bez fasolki (dla
mnie) nie ma barszczyku. Ale reszta OK ;)
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
4. Data: 2006-09-17 11:03:14
Temat: Re: !!!BARSZCZ UKRAIŃSKI NA OGNISKO
"Miszka52" <m...@n...interia.pl> wrote in message
news:eej30r$1sr$1@nemesis.news.tpi.pl...
>
> Użytkownik "Panslavista" <p...@w...pl> napisał w wiadomości
> news:eeio5e$r50$1@atlantis.news.tpi.pl...
>> Barszcz ukraiński "KOZACKI" atamana z Hałyczyny - Eugeniusza Mikulskiego
>> hr. Sasa.
>> Barszcz ten do gotowania w obozach w przerwie między kozackimi pochodami.
>>
>> Garnek (kocioł) 35 litrów
>> Patelnia żeliwna głęboka lub rondel fi=40cm
>>
>> Wołowina - min 20 dag na osobę, ewentualnie dodatkowo - wieprzowina, drób
>> Buraki - wielkości pięści 1 szt (25 dag) na osobę
>> Kapusta - 30 dag na osobę (1 duża główka - na 6 osób).
>> Ziemniaki - 40 dag na osobę
>> Korzeń marchwi, pietruszki, pasternaku po 1 na dwie osoby, selera 1 na
>> 4-6
>> osób.
>> Koncentrat pomidorowy - 5 dag na osobę lub połowa porcji - gdy będą
>> świeże
>> pomidory - te po jednym na osobę.
>> Papryka słodka - 1 strąk na dwie osoby (najlepsza kolorowa - po 1/3
>> czerwona, żółta, zielona)
>> Cebula - po jednej niewielkiej na osobę.
>> Por - średni na dwie osoby
>> Mąka - pół łyżki na osobę
>> Przyprawy: papryka mielona słodka i ostra, ziele angielskie ziarnem,
> pieprz
>> czarny ziarnem, liść laurowy, zieleń selera i pietruszki, czosnek w
> ząbkach.
>> Olej słonecznikowy
>> Sało.
>> Sól.
>> Śmietana.
>>
>> Technologia:
>>
>> Z samego mięsa gotujemy bulion, gdy mięso miękkie, wyjmujeny na
>> deseczkę. Do bulionu wrzucamy posiekaną w słomkę lub kostkę kapustę, a po
>> zagotowaniu ziemniaki pokrojone w kostkę, gotujemy 15-20 min.
>> Osobno robimy na bardzo wolnym ogniu wyciąg na smalcu z papryki słodkiej
>> i
>> ostrej (pilnować aby nie skarmelizowała, bo będzie gorzka), dodajemy
>> koncentrat pomidorowy i zasmażamy go.
>> Do rondla na olej wrzucamy buraki pokrojone w słomkę i spryskane
>> octem
>> (nie za dużo octu - dokwasić będzie można na końcu) lub podlane kwasem z
>> kiszonych buraków. Dusimy je i podczas duszenia dodajemy zasmażony
>> koncentrat pomidorowy, dusimy prawie do gotowości.
>> Osobno dusimy cebulę i por drobno posiekane, dodajemy pokrojone w
> słomkę
>> korzenie - marchew, pietruszkę, pasternak, seler i dusimy prawie do
>> miękkości. Do tych warzyw wsypujemy mąkę i podsmażamy.
>> Do bulionu z kapustą i ziemniakami dodajemy: duszone buraki, duszone
>> korzenie i przyprawy. Gotujemy. W trakcie gotowania podduszamy pomidory
>> pokrojone w ćwiartki lub ósemki, oraz paprykę pokrojoną w paski, dodajemy
> do
>> kotła. Dosalamy i doprawiamy octem (kwasem z kiszonych buraków, a nawet
>> kwasem z kiszonych ogórków.
>> Pod koniec wrzucamy ponownie mięso.
>>
>> Podajemy każdemu porcję mięsa, nalewamy barszcz, porcję zieleniny i łyżkę
>> gęstej dobrej kwaśnej śmietany oraz chleb.
>>
>> Smacznego!!!
>>
> --------------------
> A mnie babcia uczyła, że jarzyn nie zakwasza się na surowo, tylko jak
> trochę
> zmiękną, bo inaczej będą głąbiaste (cokolwiek by to nie znaczyło). No i
> KONIECZNIE (!!) muszę dodać fasolki białej i czerwonej (ostatecznie może
> być
> z puszki, choć nie ma tyle smaku, co gotowana osobiście. Bez fasolki (dla
> mnie) nie ma barszczyku. Ale reszta OK ;)
To jest ukraiński ukraiński barszcz a nie polski ukraiński barszcz. Inna
sprawa - są barszcze z fasolą...
Ale nie KOZACKI...
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
5. Data: 2006-09-17 11:36:35
Temat: Re: !!!BARSZCZ UKRAIŃSKI NA OGNISKOwyjdzie ze znowu sie czepiam, ale proponuje wpisac w google haslo: CIECIE
POSTOW...
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
6. Data: 2006-09-17 12:29:38
Temat: Re: !!!BARSZCZ UKRAIŃSKI NA OGNISKO
darkblue napisał:
> wyjdzie ze znowu sie czepiam, ale proponuje wpisac w google haslo: CIECIE
> POSTOW...
Wyluzuj;-) (nic innego Ci nie zostało;p)
Przy całym swym uroku, Panslavista jest po prostu -- niereformowalny:|
--
Pozdrawiam :)
JM
http://www.bykom-stop.avx.pl/index.html ; http://ortografia.pl/
Bezpieczny wolontariat: http://www.fah.pooh.priv.pl/
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
7. Data: 2006-09-17 12:37:44
Temat: Re: !!!BARSZCZ UKRAIŃSKI NA OGNISKO
"JaMyszka" <j...@g...pl> wrote in message
news:1158496177.965088.73630@m73g2000cwd.googlegroup
s.com...
darkblue napisał:
> wyjdzie ze znowu sie czepiam, ale proponuje wpisac w google haslo: CIECIE
> POSTOW...
Wyluzuj;-) (nic innego Ci nie zostało;p)
Przy całym swym uroku, Panslavista jest po prostu -- niereformowalny:|
Nieprawda!
Ale oduczono mnie cięcia - wychodziły koszmarki, że jakoby sam głupoty
gadałem do siebie zamiast do takich granatowych milicjantek...
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
8. Data: 2006-09-17 18:06:58
Temat: Re: !!!BARSZCZ UKRAIŃSKI NA OGNISKO> Nieprawda!
> Ale oduczono mnie cięcia - wychodziły koszmarki, że jakoby sam głupoty
> gadałem do siebie zamiast do takich granatowych milicjantek...
na nauke nigdy nie jest za pozno.
lapaj pan linka i czytaj do upadlego az zakujesz pan na pamiec...
http://netykieta.prv.pl/
polecam szczegolnie ten fragment:
cyt.:
"Nie cytuj całej wiadomości, chyba że jest to niezbędne. Gdy cytujesz słowa
"przedmówcy" to odpowiadaj pod każdym akapitem z osobna - cytuj fragmenty,
do których się odnosisz (poniżej) i tak kolejno, jeśli email ma dłuższą
treść lub dotyczącą kilku tematów. Gdy cytujesz większą część wiadomości,
nie odnosząc się do jej konkretnych fragmentów - odpowiadaj powyżej cytatu,
oddzielając przy tym odpowiedź od oryginalnej wiadomości kilkoma liniami
odstępu. Jeśli nie jest to konieczne to nie cytuj nic z poprzedniego listu i
tylko ewentualnie w temacie do otrzymanego tematu wiadomości dodaj "RE: "
jeśli nie zrobi tego za Ciebie program obsługi poczty, co się chyba nie
zdarza. Dobrze widziane jest przytaczanie tylko tych słów adresata, które są
ważne w naszej wypowiedzi, a pozostałe usuwajmy, tak samo jak reklamy
(stopki) dodawane automatycznie do wszystkich wiadomości na wielu serwerach
z darmowymi kontami."
sa nawet przyklady ;p
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
9. Data: 2006-09-17 19:25:38
Temat: Re: !!!BARSZCZ UKRAIŃSKI NA OGNISKO
"darkblue" <n...@n...pl> wrote in message
news:eek30o$i2r$1@nemesis.news.tpi.pl...
> "Nie cytuj całej wiadomości, chyba że jest to niezbędne.
Zacznij uczyć kogoś innego.
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
10. Data: 2006-09-17 19:32:33
Temat: Re: !!!BARSZCZ UKRAIŃSKI NA OGNISKOUżytkownik "Panslavista" <p...@w...pl> napisał:
> Zacznij uczyć kogoś innego.
jednak nauka nie poszla w las. to wyglada znacznie lepiej. powodzenia w
dalszym kuciu ;p
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
| « poprzedni wątek | następny wątek » |