Strona główna Grupy pl.rec.kuchnia !!!BARSZCZ UKRAIŃSKI NA OGNISKO

Grupy

Szukaj w grupach

 

!!!BARSZCZ UKRAIŃSKI NA OGNISKO

Liczba wypowiedzi w tym wątku: 17


« poprzedni wątek następny wątek »

1. Data: 2006-09-17 05:57:38

Temat: !!!BARSZCZ UKRAIŃSKI NA OGNISKO
Od: "Panslavista" <p...@w...pl> szukaj wiadomości tego autora

Barszcz ukraiński "KOZACKI" atamana z Hałyczyny - Eugeniusza Mikulskiego
hr. Sasa.
Barszcz ten do gotowania w obozach w przerwie między kozackimi pochodami.

Garnek (kocioł) 35 litrów
Patelnia żeliwna głęboka lub rondel fi=40cm

Wołowina - min 20 dag na osobę, ewentualnie dodatkowo - wieprzowina, drób
Buraki - wielkości pięści 1 szt (25 dag) na osobę
Kapusta - 30 dag na osobę (1 duża główka - na 6 osób).
Ziemniaki - 40 dag na osobę
Korzeń marchwi, pietruszki, pasternaku po 1 na dwie osoby, selera 1 na 4-6
osób.
Koncentrat pomidorowy - 5 dag na osobę lub połowa porcji - gdy będą świeże
pomidory - te po jednym na osobę.
Papryka słodka - 1 strąk na dwie osoby (najlepsza kolorowa - po 1/3
czerwona, żółta, zielona)
Cebula - po jednej niewielkiej na osobę.
Por - średni na dwie osoby
Mąka - pół łyżki na osobę
Przyprawy: papryka mielona słodka i ostra, ziele angielskie ziarnem, pieprz
czarny ziarnem, liść laurowy, zieleń selera i pietruszki, czosnek w ząbkach.
Olej słonecznikowy
Sało.
Sól.
Śmietana.

Technologia:

Z samego mięsa gotujemy bulion, gdy mięso miękkie, wyjmujeny na
deseczkę. Do bulionu wrzucamy posiekaną w słomkę lub kostkę kapustę, a po
zagotowaniu ziemniaki pokrojone w kostkę, gotujemy 15-20 min.
Osobno robimy na bardzo wolnym ogniu wyciąg na smalcu z papryki słodkiej i
ostrej (pilnować aby nie skarmelizowała, bo będzie gorzka), dodajemy
koncentrat pomidorowy i zasmażamy go.
Do rondla na olej wrzucamy buraki pokrojone w słomkę i spryskane octem
(nie za dużo octu - dokwasić będzie można na końcu) lub podlane kwasem z
kiszonych buraków. Dusimy je i podczas duszenia dodajemy zasmażony
koncentrat pomidorowy, dusimy prawie do gotowości.
Osobno dusimy cebulę i por drobno posiekane, dodajemy pokrojone w słomkę
korzenie - marchew, pietruszkę, pasternak, seler i dusimy prawie do
miękkości. Do tych warzyw wsypujemy mąkę i podsmażamy.
Do bulionu z kapustą i ziemniakami dodajemy: duszone buraki, duszone
korzenie i przyprawy. Gotujemy. W trakcie gotowania podduszamy pomidory
pokrojone w ćwiartki lub ósemki, oraz paprykę pokrojoną w paski, dodajemy do
kotła. Dosalamy i doprawiamy octem (kwasem z kiszonych buraków, a nawet
kwasem z kiszonych ogórków.
Pod koniec wrzucamy ponownie mięso.

Podajemy każdemu porcję mięsa, nalewamy barszcz, porcję zieleniny i łyżkę
gęstej dobrej kwaśnej śmietany oraz chleb.

Smacznego!!!


› Pokaż wiadomość z nagłówkami


Zobacz także


2. Data: 2006-09-17 08:56:09

Temat: Re: !!!BARSZCZ UKRAIŃSKI NA OGNISKO
Od: "Panslavista" <p...@w...pl> szukaj wiadomości tego autora


"Panslavista" <p...@w...pl> wrote in message
news:eeio5e$r50$1@atlantis.news.tpi.pl...
> Barszcz ukraiński "KOZACKI" atamana z Hałyczyny - Eugeniusza Mikulskiego
> hr. Sasa.
> Barszcz ten do gotowania w obozach w przerwie między kozackimi pochodami.
>
> Garnek (kocioł) 35 litrów
> Patelnia żeliwna głęboka lub rondel fi=40cm
>
> Wołowina - min 20 dag na osobę, ewentualnie dodatkowo - wieprzowina, drób
> Buraki - wielkości pięści 1 szt (25 dag) na osobę
> Kapusta - 30 dag na osobę (1 duża główka - na 6 osób).
> Ziemniaki - 40 dag na osobę
> Korzeń marchwi, pietruszki, pasternaku po 1 na dwie osoby, selera 1 na 4-6
> osób.
> Koncentrat pomidorowy - 5 dag na osobę lub połowa porcji - gdy będą świeże
> pomidory - te po jednym na osobę.
> Papryka słodka - 1 strąk na dwie osoby (najlepsza kolorowa - po 1/3
> czerwona, żółta, zielona)
> Cebula - po jednej niewielkiej na osobę.
> Por - średni na dwie osoby
> Mąka - pół łyżki na osobę
> Przyprawy: papryka mielona słodka i ostra, ziele angielskie ziarnem,
> pieprz czarny ziarnem, liść laurowy, zieleń selera i pietruszki, czosnek w
> ząbkach.
> Olej słonecznikowy
> Sało.
> Sól.
> Śmietana.
>
> Technologia:
>
> Z samego mięsa gotujemy bulion, gdy mięso miękkie, wyjmujeny na
> deseczkę. Do bulionu wrzucamy posiekaną w słomkę lub kostkę kapustę, a po
> zagotowaniu ziemniaki pokrojone w kostkę, gotujemy 15-20 min.
> Osobno robimy na bardzo wolnym ogniu wyciąg na smalcu z papryki słodkiej i
> ostrej (pilnować aby nie skarmelizowała, bo będzie gorzka), dodajemy
> koncentrat pomidorowy i zasmażamy go.
> Do rondla na olej wrzucamy buraki pokrojone w słomkę i spryskane octem
> (nie za dużo octu - dokwasić będzie można na końcu) lub podlane kwasem z
> kiszonych buraków. Dusimy je i podczas duszenia dodajemy zasmażony
> koncentrat pomidorowy, dusimy prawie do gotowości.
> Osobno dusimy cebulę i por drobno posiekane, dodajemy pokrojone w
> słomkę korzenie - marchew, pietruszkę, pasternak, seler i dusimy prawie do
> miękkości. Do tych warzyw wsypujemy mąkę i podsmażamy.
> Do bulionu z kapustą i ziemniakami dodajemy: duszone buraki, duszone
> korzenie i przyprawy. Gotujemy. W trakcie gotowania podduszamy pomidory
> pokrojone w ćwiartki lub ósemki, oraz paprykę pokrojoną w paski, dodajemy
> do kotła. Dosalamy i doprawiamy octem (kwasem z kiszonych buraków, a nawet
> kwasem z kiszonych ogórków.
> Pod koniec wrzucamy ponownie mięso.
>
> Podajemy każdemu porcję mięsa, nalewamy barszcz, porcję zieleniny i łyżkę
> gęstej dobrej kwaśnej śmietany oraz chleb.
>
> Smacznego!!!

Zapomniałemm o sale - sało - łyżka na osobę zagniata się z czosnkiem na
papkę i dodaje się do gara na sam koniec gotowania.


› Pokaż wiadomość z nagłówkami


3. Data: 2006-09-17 09:03:11

Temat: Re: !!!BARSZCZ UKRAIŃSKI NA OGNISKO
Od: "Miszka52" <m...@n...interia.pl> szukaj wiadomości tego autora


Użytkownik "Panslavista" <p...@w...pl> napisał w wiadomości
news:eeio5e$r50$1@atlantis.news.tpi.pl...
> Barszcz ukraiński "KOZACKI" atamana z Hałyczyny - Eugeniusza Mikulskiego
> hr. Sasa.
> Barszcz ten do gotowania w obozach w przerwie między kozackimi pochodami.
>
> Garnek (kocioł) 35 litrów
> Patelnia żeliwna głęboka lub rondel fi=40cm
>
> Wołowina - min 20 dag na osobę, ewentualnie dodatkowo - wieprzowina, drób
> Buraki - wielkości pięści 1 szt (25 dag) na osobę
> Kapusta - 30 dag na osobę (1 duża główka - na 6 osób).
> Ziemniaki - 40 dag na osobę
> Korzeń marchwi, pietruszki, pasternaku po 1 na dwie osoby, selera 1 na 4-6
> osób.
> Koncentrat pomidorowy - 5 dag na osobę lub połowa porcji - gdy będą świeże
> pomidory - te po jednym na osobę.
> Papryka słodka - 1 strąk na dwie osoby (najlepsza kolorowa - po 1/3
> czerwona, żółta, zielona)
> Cebula - po jednej niewielkiej na osobę.
> Por - średni na dwie osoby
> Mąka - pół łyżki na osobę
> Przyprawy: papryka mielona słodka i ostra, ziele angielskie ziarnem,
pieprz
> czarny ziarnem, liść laurowy, zieleń selera i pietruszki, czosnek w
ząbkach.
> Olej słonecznikowy
> Sało.
> Sól.
> Śmietana.
>
> Technologia:
>
> Z samego mięsa gotujemy bulion, gdy mięso miękkie, wyjmujeny na
> deseczkę. Do bulionu wrzucamy posiekaną w słomkę lub kostkę kapustę, a po
> zagotowaniu ziemniaki pokrojone w kostkę, gotujemy 15-20 min.
> Osobno robimy na bardzo wolnym ogniu wyciąg na smalcu z papryki słodkiej i
> ostrej (pilnować aby nie skarmelizowała, bo będzie gorzka), dodajemy
> koncentrat pomidorowy i zasmażamy go.
> Do rondla na olej wrzucamy buraki pokrojone w słomkę i spryskane octem
> (nie za dużo octu - dokwasić będzie można na końcu) lub podlane kwasem z
> kiszonych buraków. Dusimy je i podczas duszenia dodajemy zasmażony
> koncentrat pomidorowy, dusimy prawie do gotowości.
> Osobno dusimy cebulę i por drobno posiekane, dodajemy pokrojone w
słomkę
> korzenie - marchew, pietruszkę, pasternak, seler i dusimy prawie do
> miękkości. Do tych warzyw wsypujemy mąkę i podsmażamy.
> Do bulionu z kapustą i ziemniakami dodajemy: duszone buraki, duszone
> korzenie i przyprawy. Gotujemy. W trakcie gotowania podduszamy pomidory
> pokrojone w ćwiartki lub ósemki, oraz paprykę pokrojoną w paski, dodajemy
do
> kotła. Dosalamy i doprawiamy octem (kwasem z kiszonych buraków, a nawet
> kwasem z kiszonych ogórków.
> Pod koniec wrzucamy ponownie mięso.
>
> Podajemy każdemu porcję mięsa, nalewamy barszcz, porcję zieleniny i łyżkę
> gęstej dobrej kwaśnej śmietany oraz chleb.
>
> Smacznego!!!
>
--------------------
A mnie babcia uczyła, że jarzyn nie zakwasza się na surowo, tylko jak trochę
zmiękną, bo inaczej będą głąbiaste (cokolwiek by to nie znaczyło). No i
KONIECZNIE (!!) muszę dodać fasolki białej i czerwonej (ostatecznie może być
z puszki, choć nie ma tyle smaku, co gotowana osobiście. Bez fasolki (dla
mnie) nie ma barszczyku. Ale reszta OK ;)


› Pokaż wiadomość z nagłówkami


4. Data: 2006-09-17 11:03:14

Temat: Re: !!!BARSZCZ UKRAIŃSKI NA OGNISKO
Od: "Panslavista" <p...@w...pl> szukaj wiadomości tego autora


"Miszka52" <m...@n...interia.pl> wrote in message
news:eej30r$1sr$1@nemesis.news.tpi.pl...
>
> Użytkownik "Panslavista" <p...@w...pl> napisał w wiadomości
> news:eeio5e$r50$1@atlantis.news.tpi.pl...
>> Barszcz ukraiński "KOZACKI" atamana z Hałyczyny - Eugeniusza Mikulskiego
>> hr. Sasa.
>> Barszcz ten do gotowania w obozach w przerwie między kozackimi pochodami.
>>
>> Garnek (kocioł) 35 litrów
>> Patelnia żeliwna głęboka lub rondel fi=40cm
>>
>> Wołowina - min 20 dag na osobę, ewentualnie dodatkowo - wieprzowina, drób
>> Buraki - wielkości pięści 1 szt (25 dag) na osobę
>> Kapusta - 30 dag na osobę (1 duża główka - na 6 osób).
>> Ziemniaki - 40 dag na osobę
>> Korzeń marchwi, pietruszki, pasternaku po 1 na dwie osoby, selera 1 na
>> 4-6
>> osób.
>> Koncentrat pomidorowy - 5 dag na osobę lub połowa porcji - gdy będą
>> świeże
>> pomidory - te po jednym na osobę.
>> Papryka słodka - 1 strąk na dwie osoby (najlepsza kolorowa - po 1/3
>> czerwona, żółta, zielona)
>> Cebula - po jednej niewielkiej na osobę.
>> Por - średni na dwie osoby
>> Mąka - pół łyżki na osobę
>> Przyprawy: papryka mielona słodka i ostra, ziele angielskie ziarnem,
> pieprz
>> czarny ziarnem, liść laurowy, zieleń selera i pietruszki, czosnek w
> ząbkach.
>> Olej słonecznikowy
>> Sało.
>> Sól.
>> Śmietana.
>>
>> Technologia:
>>
>> Z samego mięsa gotujemy bulion, gdy mięso miękkie, wyjmujeny na
>> deseczkę. Do bulionu wrzucamy posiekaną w słomkę lub kostkę kapustę, a po
>> zagotowaniu ziemniaki pokrojone w kostkę, gotujemy 15-20 min.
>> Osobno robimy na bardzo wolnym ogniu wyciąg na smalcu z papryki słodkiej
>> i
>> ostrej (pilnować aby nie skarmelizowała, bo będzie gorzka), dodajemy
>> koncentrat pomidorowy i zasmażamy go.
>> Do rondla na olej wrzucamy buraki pokrojone w słomkę i spryskane
>> octem
>> (nie za dużo octu - dokwasić będzie można na końcu) lub podlane kwasem z
>> kiszonych buraków. Dusimy je i podczas duszenia dodajemy zasmażony
>> koncentrat pomidorowy, dusimy prawie do gotowości.
>> Osobno dusimy cebulę i por drobno posiekane, dodajemy pokrojone w
> słomkę
>> korzenie - marchew, pietruszkę, pasternak, seler i dusimy prawie do
>> miękkości. Do tych warzyw wsypujemy mąkę i podsmażamy.
>> Do bulionu z kapustą i ziemniakami dodajemy: duszone buraki, duszone
>> korzenie i przyprawy. Gotujemy. W trakcie gotowania podduszamy pomidory
>> pokrojone w ćwiartki lub ósemki, oraz paprykę pokrojoną w paski, dodajemy
> do
>> kotła. Dosalamy i doprawiamy octem (kwasem z kiszonych buraków, a nawet
>> kwasem z kiszonych ogórków.
>> Pod koniec wrzucamy ponownie mięso.
>>
>> Podajemy każdemu porcję mięsa, nalewamy barszcz, porcję zieleniny i łyżkę
>> gęstej dobrej kwaśnej śmietany oraz chleb.
>>
>> Smacznego!!!
>>
> --------------------
> A mnie babcia uczyła, że jarzyn nie zakwasza się na surowo, tylko jak
> trochę
> zmiękną, bo inaczej będą głąbiaste (cokolwiek by to nie znaczyło). No i
> KONIECZNIE (!!) muszę dodać fasolki białej i czerwonej (ostatecznie może
> być
> z puszki, choć nie ma tyle smaku, co gotowana osobiście. Bez fasolki (dla
> mnie) nie ma barszczyku. Ale reszta OK ;)

To jest ukraiński ukraiński barszcz a nie polski ukraiński barszcz. Inna
sprawa - są barszcze z fasolą...
Ale nie KOZACKI...


› Pokaż wiadomość z nagłówkami


5. Data: 2006-09-17 11:36:35

Temat: Re: !!!BARSZCZ UKRAIŃSKI NA OGNISKO
Od: "darkblue" <n...@n...pl> szukaj wiadomości tego autora

wyjdzie ze znowu sie czepiam, ale proponuje wpisac w google haslo: CIECIE
POSTOW...


› Pokaż wiadomość z nagłówkami


6. Data: 2006-09-17 12:29:38

Temat: Re: !!!BARSZCZ UKRAIŃSKI NA OGNISKO
Od: "JaMyszka" <j...@g...pl> szukaj wiadomości tego autora


darkblue napisał:
> wyjdzie ze znowu sie czepiam, ale proponuje wpisac w google haslo: CIECIE
> POSTOW...

Wyluzuj;-) (nic innego Ci nie zostało;p)
Przy całym swym uroku, Panslavista jest po prostu -- niereformowalny:|

--
Pozdrawiam :)
JM
http://www.bykom-stop.avx.pl/index.html ; http://ortografia.pl/
Bezpieczny wolontariat: http://www.fah.pooh.priv.pl/

› Pokaż wiadomość z nagłówkami


7. Data: 2006-09-17 12:37:44

Temat: Re: !!!BARSZCZ UKRAIŃSKI NA OGNISKO
Od: "Panslavista" <p...@p...onet.pl> szukaj wiadomości tego autora


"JaMyszka" <j...@g...pl> wrote in message
news:1158496177.965088.73630@m73g2000cwd.googlegroup
s.com...

darkblue napisał:
> wyjdzie ze znowu sie czepiam, ale proponuje wpisac w google haslo: CIECIE
> POSTOW...

Wyluzuj;-) (nic innego Ci nie zostało;p)
Przy całym swym uroku, Panslavista jest po prostu -- niereformowalny:|

Nieprawda!
Ale oduczono mnie cięcia - wychodziły koszmarki, że jakoby sam głupoty
gadałem do siebie zamiast do takich granatowych milicjantek...


› Pokaż wiadomość z nagłówkami


8. Data: 2006-09-17 18:06:58

Temat: Re: !!!BARSZCZ UKRAIŃSKI NA OGNISKO
Od: "darkblue" <n...@n...pl> szukaj wiadomości tego autora

> Nieprawda!
> Ale oduczono mnie cięcia - wychodziły koszmarki, że jakoby sam głupoty
> gadałem do siebie zamiast do takich granatowych milicjantek...

na nauke nigdy nie jest za pozno.
lapaj pan linka i czytaj do upadlego az zakujesz pan na pamiec...
http://netykieta.prv.pl/

polecam szczegolnie ten fragment:
cyt.:
"Nie cytuj całej wiadomości, chyba że jest to niezbędne. Gdy cytujesz słowa
"przedmówcy" to odpowiadaj pod każdym akapitem z osobna - cytuj fragmenty,
do których się odnosisz (poniżej) i tak kolejno, jeśli email ma dłuższą
treść lub dotyczącą kilku tematów. Gdy cytujesz większą część wiadomości,
nie odnosząc się do jej konkretnych fragmentów - odpowiadaj powyżej cytatu,
oddzielając przy tym odpowiedź od oryginalnej wiadomości kilkoma liniami
odstępu. Jeśli nie jest to konieczne to nie cytuj nic z poprzedniego listu i
tylko ewentualnie w temacie do otrzymanego tematu wiadomości dodaj "RE: "
jeśli nie zrobi tego za Ciebie program obsługi poczty, co się chyba nie
zdarza. Dobrze widziane jest przytaczanie tylko tych słów adresata, które są
ważne w naszej wypowiedzi, a pozostałe usuwajmy, tak samo jak reklamy
(stopki) dodawane automatycznie do wszystkich wiadomości na wielu serwerach
z darmowymi kontami."

sa nawet przyklady ;p


› Pokaż wiadomość z nagłówkami


9. Data: 2006-09-17 19:25:38

Temat: Re: !!!BARSZCZ UKRAIŃSKI NA OGNISKO
Od: "Panslavista" <p...@w...pl> szukaj wiadomości tego autora


"darkblue" <n...@n...pl> wrote in message
news:eek30o$i2r$1@nemesis.news.tpi.pl...

> "Nie cytuj całej wiadomości, chyba że jest to niezbędne.

Zacznij uczyć kogoś innego.


› Pokaż wiadomość z nagłówkami


10. Data: 2006-09-17 19:32:33

Temat: Re: !!!BARSZCZ UKRAIŃSKI NA OGNISKO
Od: "darkblue" <n...@n...pl> szukaj wiadomości tego autora

Użytkownik "Panslavista" <p...@w...pl> napisał:
> Zacznij uczyć kogoś innego.

jednak nauka nie poszla w las. to wyglada znacznie lepiej. powodzenia w
dalszym kuciu ;p


› Pokaż wiadomość z nagłówkami


 

strony : [ 1 ] . 2


« poprzedni wątek następny wątek »


Wyszukiwanie zaawansowane »

Starsze wątki

Rozporzadzenie
papryka plus kalafior
moje metody na tort
Kopiec kreta - przepis poszukuję bez żelatyny
Fusion poszukiwane

zobacz wszyskie »

Najnowsze wątki

Polska [masowo - przyp. JMJ] importuje paprykę, a polska gnije na polach
Saturator do wody gazowanej CO2.
Senet parts 1-3
Chess
Dendera Zodiac - parts 1-5

zobacz wszyskie »