Strona główna Grupy pl.rec.kuchnia Banica - potrawa Bulgarska

Grupy

Szukaj w grupach

 

Banica - potrawa Bulgarska

Liczba wypowiedzi w tym wątku: 1


« poprzedni wątek następny wątek »

1. Data: 2001-09-05 10:18:59

Temat: Banica - potrawa Bulgarska
Od: kw <k...@a...wbc.lublin.pl> szukaj wiadomości tego autora

tydzien temu wrocilem z Bulgarii i
pragne sie podzielic przepisem na
Banice:
- ciasto ma postac duzego prostokata
/20*50 cm/ o grubosci ok. 1-1,5 mm
/niestety kupuje sie to w sklepie
zrolowane w ilosci ok. 16-20 szt. w
opakowaniu/
- do duzej patelni na placki wlewamy ok.
4 mm oleju i ukladamy scisle ciasto,
ktore wczesniej marszczymy /dosc
nierowno/ - pozostawiamy tak na ok.
10-12 godz.
- po tym czasie podpiekamy ciasto do
koloru ciemnozlotego
- pol litra kwasnego mleka mieszamy z 4
calymi jajkami, 1/4 lyzeczki soli, 1/4
szklanka oliwy i 1/4 szklanka wody
- podpieczone ciasto /gorace/ polewamy
w/w mikstura i pieczemy ok. 20 min. do
uzyskania koloru skurki chleba
- nastepnie wyjmujemy z piekarnika i po
ok. 1 min. przewracamy patelnie z
ciastem "do gory nogami" i stawiamy na 4
szklankach - tak ciasto troche stygnie
- w Bulgarii gospodarz podawal nam to
cos na sniadanie /lekko cieplawe/ ze
szklanka chlodnego kefiru - bylo pyszne

PS - zakupilem takie gotowe ciasto i po
przyjezdzie wykonalismy z zona dla
naszej rodziny /wyszlo pyszne/ - czy
ktos jadl cos takiego? - pozdrawiam
Krzysztof

› Pokaż wiadomość z nagłówkami


Zobacz także


1. Data: 2001-09-06 06:34:23

Temat: Re: Banica - potrawa Bulgarska
Od: "Barbara" <b...@p...onet.pl> szukaj wiadomości tego autora


Uzytkownik "kw" <k...@a...wbc.lublin.pl> napisal w wiadomosci
news:3B95FC13.3324D7D4@avalon.wbc.lublin.pl...
> tydzien temu wrocilem z Bulgarii i
> pragne sie podzielic przepisem na
> Banice:
> - ciasto ma postac duzego prostokata
> /20*50 cm/ o grubosci ok. 1-1,5 mm
> /niestety kupuje sie to w sklepie
> zrolowane w ilosci ok. 16-20 szt. w
> opakowaniu/

no to w Polsce raczej sie nie kupi...a jakie to ciasto - drozdzowe jak na
pizze, czy zupelnie inne?
Da sie to jakos po polsku zastapic?

pozdrawiam
Basia


› Pokaż wiadomość z nagłówkami


1. Data: 2001-09-06 07:33:39

Temat: Re: Banica - potrawa Bulgarska
Od: AgataW <a...@g...com.pl> szukaj wiadomości tego autora

"Barbara" <b...@p...onet.pl> wrote:

>Da sie to jakos po polsku zastapic?


Nie wchodzę z Krzysiow. w polemikę. Uważam, że przepis
przywieziony prosto do kro... Bułgara jest najwłaściwszy i najbardziej
autentyczny. Zacytuję jedynie przepis z artykułu poświęconego
kuchni bułgarskiej umieszczonego w specjalnym wydaniu Kuchni
"Świat na widelcu"

"Banica z fetą i ziołami"

1. Ciasto: Z 50dag mąki ppszennej, 10 łyżek letniej wody, 1
łyżeczki octu lub 1łyżki soku z cytryny i soli wyrobić gładkie
twarde ciasto. Podzielić je na 4 bułeczki, pposmarować olejem i
odstawić na 30minut w ciepłe miejsce.

2.Nadzienie: 40dag sera feta pokruszyć, połączyć z 4 jajkami
ze szklanką mleka, ziołami( pół łyżki cząbru, 1 łyżka bazylii,
1/4 łyżki ostrej papryki) i 2 ząbkami czosnku.

Okrągłą formę wysmarować masłem. 6 łyżek masła stopić.
PPierwszą bułeczkę rozwałkować najcieniej jak się da na przezroczyście.
Nałożyć na to 1/4 farszu i zrolować. Ułożyć spiralnie na
blasze (a może świetnie do tego nadać się prodiż) zaczynając od
środka. I tak kolejne 3 dokleić. Powstałego ślimaka ppolać
stopionym masłem i pieczemy w 200c nagrzanych uprzednio przez około 40min.


U nas gdzieniegdzie robi się Banicę. Pewnego dnia Makłowicz
prezentował goszcząc u pewnych podgraniczników. Taką banicę
przygotowuje też się z mięsa a Chorwaci dodają też jabłka ( na
słodko). Nazywają to Burek i odziedziczyli i zachowali przepis po
dawnych mieszkańcach Serbach.

› Pokaż wiadomość z nagłówkami


1. Data: 2001-09-06 08:43:58

Temat: Re: Banica - potrawa Bulgarska
Od: "Barbara" <b...@p...onet.pl> szukaj wiadomości tego autora

>
> "Banica z fetą i ziołami"
>
> 1. Ciasto: Z 50dag mąki ppszennej, 10 łyżek letniej wody, 1
> łyżeczki octu lub 1łyżki soku z cytryny i soli wyrobić gładkie
> twarde ciasto. Podzielić je na 4 bułeczki, pposmarować olejem i
> odstawić na 30minut w ciepłe miejsce.
>
> 2.Nadzienie: 40dag sera feta pokruszyć, połączyć z 4 jajkami
> ze szklanką mleka, ziołami( pół łyżki cząbru, 1 łyżka bazylii,
> 1/4 łyżki ostrej papryki) i 2 ząbkami czosnku.
>
> Okrągłą formę wysmarować masłem. 6 łyżek masła stopić.
> PPierwszą bułeczkę rozwałkować najcieniej jak się da na przezroczyście.
> Nałożyć na to 1/4 farszu i zrolować. Ułożyć spiralnie na
> blasze (a może świetnie do tego nadać się prodiż) zaczynając od
> środka. I tak kolejne 3 dokleić. Powstałego ślimaka ppolać
> stopionym masłem i pieczemy w 200c nagrzanych uprzednio przez około 40min.
>
>

Bardzo mi się ten przepis podoba:-)
Zrobie to w sobote albo niedziele i napisze co wyszło;-))

dzięki wielkie
Basia

› Pokaż wiadomość z nagłówkami


1. Data: 2001-09-06 08:44:21

Temat: Re: Banica - potrawa Bulgarska
Od: kw <k...@a...wbc.lublin.pl> szukaj wiadomości tego autora


mam jeszcze jedno opakowanie ciasta w lodowce i jak chcesz to moge przeslac
skan /pismo w j. bulgarskim/ lub foto

› Pokaż wiadomość z nagłówkami


1. Data: 2001-09-07 08:37:27

Temat: Re: Banica - potrawa Bulgarska
Od: "Dorota Bugla" <b...@a...krakow.pl> szukaj wiadomości tego autora

Barbara napisała ...
> > "Banica z fetą i ziołami"
> Bardzo mi się ten przepis podoba:-)

mnie tez sie spodobal....

> Zrobie to w sobote albo niedziele i napisze co wyszło;-))

przepis wyprobowalismy i ... :))))))
do ciasta trzeba dodac wiecej wody, inaczej nie ma mowy, zeby sie zwiazalo
ciasto jest z gatunku 'biedny bulgarski pasterz' ale to widac juz z przepisu
:)
natomiast nadzienie ... :)))))
wyszlo pyszne ale w konsystencji bardziej przypominalo wode niz nadzienie i
wskazowka 'nalozyc 1/4 i zrolowac' odpadla w przedbiegach
nie wiem czemu wyszlo takie plynne, ja sie obawiam, ze nie trzeba bylo
uzywac miksera do polaczenia skladnikow, ale moj maz, ktory jest o niebo
lepszym kucharzem, twierdzi, ze jest za duzo mleka i jajek (konsystencja
plynna) w stosunku do sera (i tak dalismy dwa opakowania fety, kazde po 270)
skutkiem czego mielismy kamienne ciasto (posmarowanie oliwa niewiele
pomoglo) i plynny farsz :))))
wybrnelismy z tego ukladajac ciasto a la quiche i po podpieczeniu wlewajac
mase serowa
masa sie sciela, i w smaku jest swietna ale ciasto sie rozmemlalo i
zakalczylo

sproboje jeszcze kiedys dac do farszu mniej mleka i zawijac, ale wiem na
pewno, ze taka masa na ciescie do quiche'ow bedzie doskonala, jeszcze bym
dodala do gotowego quiche'u skwarki z boczku, hmmm mniam :)))

oshin

› Pokaż wiadomość z nagłówkami


1. Data: 2001-09-07 08:40:58

Temat: Re: Banica - potrawa Bulgarska
Od: "Barbara" <b...@p...onet.pl> szukaj wiadomości tego autora


Użytkownik "Dorota Bugla" <b...@a...krakow.pl> napisał w wiadomości
news:9na133$oaj$1@info.cyf-kr.edu.pl...
> sproboje jeszcze kiedys dac do farszu mniej mleka i zawijac, ale wiem na
> pewno, ze taka masa na ciescie do quiche'ow bedzie doskonala, jeszcze bym
> dodala do gotowego quiche'u skwarki z boczku, hmmm mniam :)))

sorry za niewiedzę, ale jak się robi ciasto do quiche'a?

Basia


› Pokaż wiadomość z nagłówkami


1. Data: 2001-09-07 09:10:38

Temat: Re: Banica - potrawa Bulgarska
Od: "Dorota Bugla" <b...@a...krakow.pl> szukaj wiadomości tego autora

Barbara napisała ...
> sorry za niewiedzę, ale jak się robi ciasto do quiche'a?

wg mojej ksiazeczki o quiche'ach i tartach, to albo ciasto kruche, albo
pol-kruche, albo gotowiec (gotowcow w Polsce nie widzialam)
ale np moj maz zna przepis, w ktorym wystepuje maka, woda, smietana, maslo,
a jajka dodaje sie do masy, ktora sie wylewa.... w smaku wg mnie wyszloby
podobnie jak kruche spody (zamoklo nam przez przypadek :( )

oshin

› Pokaż wiadomość z nagłówkami


1. Data: 2001-09-07 09:20:53

Temat: Re: Banica - potrawa Bulgarska
Od: "Barbara" <b...@p...onet.pl> szukaj wiadomości tego autora



> wg mojej ksiazeczki o quiche'ach i tartach, to albo ciasto kruche, albo
> pol-kruche, albo gotowiec (gotowcow w Polsce nie widzialam)
> ale np moj maz zna przepis, w ktorym wystepuje maka, woda, smietana,
maslo,

dzięki, też mam sporo książek o kuchennej tematyce, muszę poszperać, może
coś takiego tam znajdę

pozdrawiam
Basia


› Pokaż wiadomość z nagłówkami


1. Data: 2001-09-07 18:06:22

Temat: Re: Banica - potrawa Bulgarska
Od: AgataW <a...@g...com.pl> szukaj wiadomości tego autora

"Dorota Bugla" <b...@a...krakow.pl> wrote:

>przepis wyprobowalismy i ... :))))))

tak sobie przeczytałam ten mail i refleksja mnie naszła, że
chyba jednak się nie udało. Tak optymistycznie opisałaś a mimo
wszystko wieje z tego smutek. Dobrze, że choć ton optymizmu zachowany.

..i nie udało się bo z Was miernoty tylko dlatego, że chyba
przepis nie na polską fetę i rzeczywistosć. (jak ponowicie probę
z nowymi pomysłami, koniecznie opiszcie efekt!)

AgataW.

› Pokaż wiadomość z nagłówkami


 

strony : [ 1 ] . 2


« poprzedni wątek następny wątek »


Wyszukiwanie zaawansowane »

Starsze wątki

nadzienie do pieczonych pierozkow
grochowka
Potrzebny przepis!
Kurki dlugodystansowe
kurczak na chrupko z kielkami

zobacz wszyskie »

Najnowsze wątki

Polska [masowo - przyp. JMJ] importuje paprykę, a polska gnije na polach
Saturator do wody gazowanej CO2.
Senet parts 1-3
Chess
Dendera Zodiac - parts 1-5

zobacz wszyskie »