« poprzedni wątek | następny wątek » |
21. Data: 2010-06-10 22:23:27
Temat: Re: Bazylia do mrożenia?Dnia Thu, 10 Jun 2010 15:18:13 -0700 (PDT), J-23 napisał(a):
> On 10 Cze, 17:21, Ikselka <i...@g...pl> wrote:
>> Dnia Wed, 9 Jun 2010 23:12:58 -0700 (PDT), J-23 napisał(a):
>>
>>
>>
>>> On 8 Cze, 21:08, Ikselka <i...@g...pl> wrote:
>>>> Mrozić bazylię? - suszona to zimą ledwie namiastka kiepska...
>>>> Obrodziła mi latoś bardzo, to co, zamrażać?
>>
>>> "mi sie wydaje" ze bazylia slabo sie nadaje do zamrazania, bo ani
>>> chybi straci swoj aromat.
>>> mozna zrobic dwie rzeczy, oliwa z bazylia, i dobry ocet z bazylia.
>>> ocet latwiej, wystarczy zalac liscie bazylii jakims octem winnym lub
>>> np. jablkowym
>>> po jakims czasie zlac, zostawiajac odcisniete liscie.
>>> taki ocet jest swietnym dodatkiem do roznych salatek
>>> z oliwa postepujemy podobnie, tyle ze ucieramy wszysko, lub miksujemy.
>>> po jakims czasie zlewamy delikatnie z wierzchu aromatyczna oliwe
>>> z pozostalej reszty mamy swietny dip do spaghetti
>>> fajne jest pappardelle z w/w dipem i jakims ostrym serem, startym lub
>>> w postaci kostek
>>> dodac mozna podrumienione na ruszcie plasterki cukinii
>>> w czasie upalow - bajka + delikatne wino
>>
>> Tak zrobiilam, dzięki. Tyle że powlewałam toto do woreczków na kulki lodu -
>> i mam porcjowaną oliwę z bazylią :-)
>
> Madrej glowie dosc po slowie. Gratuluje inwencji. milo miec do
> czynienia z kims tak inteligentnym kto nie dosc ze w lot "lapie" sens,
> ale potrafi jeszcze ten sens udoskonalic.
Oczywiście nie mówiłam o cukinii itp, lecz o zamrożonych porcjach oliwy z
rozdrobnioną w niej bazylią.
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
Zobacz także
« poprzedni wątek | następny wątek » |