Strona główna Grupy pl.rec.kuchnia Co do zawijańców?

Grupy

Szukaj w grupach

 

Co do zawijańców?

Liczba wypowiedzi w tym wątku: 113


« poprzedni wątek następny wątek »

1. Data: 2010-06-09 10:03:57

Temat: Co do zawijańców?
Od: medea <X...@p...fm> szukaj wiadomości tego autora

Co można by podać jako surówkę (ew. jarzynkę) do zrazów wołowych
zawijanych? Zależy mi, żeby było prawie tradycyjnie po polsku (nie musi
być ortodoksyjnie, ale bez oliwek i takich tam), a do tego elegancko, bo
dla ważnych gości z zagranicy.
Buraczki raczej odpadają, bo jako zupę podam chłodnik z botwinki, więc
byłoby zbyt buraczkowo. Kapusty modrej nie umiem robić, a zresztą teraz
chyba nie ma dobrej (nie widziałam). Sałata ze śmietaną wygląda w sumie
mało apetycznie. Myślałam o sałatce z brokułów na zimno. Może macie na
nią jakiś sposób?
A może podsuniecie jakieś inne pomysły?

Pozdrawiam
Ewa

› Pokaż wiadomość z nagłówkami


Zobacz także


2. Data: 2010-06-09 10:16:01

Temat: Re: Co do zawijańców?
Od: krys <k...@p...onet.pl> szukaj wiadomości tego autora

medea wrote:

> Myślałam o sałatce z brokułów na zimno. Może macie na
> nią jakiś sposób?

Mniam. Brokuły( różyczki i trochę startej reszty), por, starta marchewka,
posolic, pokropić sokiem z cytryny (nie żałować), odrobinkę (!) majonezu.
Połączyć.

> A może podsuniecie jakieś inne pomysły?

Surówka z kiszonej kapusty? Ogórek kiszony?
>
> Pozdrawiam
> Ewa

› Pokaż wiadomość z nagłówkami


3. Data: 2010-06-09 10:16:06

Temat: Re: Co do zawijańców?
Od: "flower" <f...@w...pl> szukaj wiadomości tego autora

Użytkownik "medea" <X...@p...fm> napisał w wiadomości
news:4c0f670d$0$19173$65785112@news.neostrada.pl...
> Co można by podać jako surówkę (ew. jarzynkę) do zrazów wołowych
> zawijanych? Zależy mi, żeby było prawie tradycyjnie po polsku (nie musi
> być ortodoksyjnie, ale bez oliwek i takich tam), a do tego elegancko, bo
> dla ważnych gości z zagranicy.
> Buraczki raczej odpadają, bo jako zupę podam chłodnik z botwinki, więc
> byłoby zbyt buraczkowo. Kapusty modrej nie umiem robić, a zresztą teraz
> chyba nie ma dobrej (nie widziałam). Sałata ze śmietaną wygląda w sumie
> mało apetycznie. Myślałam o sałatce z brokułów na zimno. Może macie na
> nią jakiś sposób?
> A może podsuniecie jakieś inne pomysły?

A nie ogórek kiszony?
Moją ulubioną surówką jest ogórek kiszony z pomidorem, drobno pokorojone, +
odrobina cebuli, + trochę musztardy, + ciut cukru, sól, pieprz, etc. I
łyżeczka oliwy.

--
"Żałuj za dowcipy, synu!"
Tytus, Romek i A'Tomek, ks. VIII

› Pokaż wiadomość z nagłówkami


4. Data: 2010-06-09 10:17:17

Temat: Re: Co do zawijańców?
Od: Bbjk <b...@q...pl> szukaj wiadomości tego autora

medea pisze:

> Buraczki raczej odpadają, bo jako zupę podam chłodnik z botwinki, więc
> byłoby zbyt buraczkowo. Kapusty modrej nie umiem robić, a zresztą teraz
> chyba nie ma dobrej (nie widziałam). Sałata ze śmietaną wygląda w sumie
> mało apetycznie. Myślałam o sałatce z brokułów na zimno. Może macie na
> nią jakiś sposób?
> A może podsuniecie jakieś inne pomysły?

Czy w tych zrazach jest ogórek kiszony?
Dałabym kilka surówek: chrupiące małosolne, surówkę z białej kapusty z
marchewką i cebulką, surówkę z marchwi, jabłka i pora.
Brokuły jakoś mi mało korespondują, ale to może subiektywne.
--
BBjk

› Pokaż wiadomość z nagłówkami


5. Data: 2010-06-09 11:27:30

Temat: Re: Co do zawijańców?
Od: "Panslavista" <p...@i...pl> szukaj wiadomości tego autora


"medea" <X...@p...fm> wrote in message
news:4c0f670d$0$19173$65785112@news.neostrada.pl...

Wystarczy bardzo drobno posiekana biała kapusta z majonezem.


› Pokaż wiadomość z nagłówkami


6. Data: 2010-06-09 11:38:56

Temat: Re: Co do zawijańców?
Od: medea <X...@p...fm> szukaj wiadomości tego autora

Bbjk pisze:
> medea pisze:
>
>> Buraczki raczej odpadają, bo jako zupę podam chłodnik z botwinki, więc
>> byłoby zbyt buraczkowo. Kapusty modrej nie umiem robić, a zresztą
>> teraz chyba nie ma dobrej (nie widziałam). Sałata ze śmietaną wygląda
>> w sumie mało apetycznie. Myślałam o sałatce z brokułów na zimno. Może
>> macie na nią jakiś sposób?
>> A może podsuniecie jakieś inne pomysły?
>
> Czy w tych zrazach jest ogórek kiszony?

No właśnie jest, dlatego dodatki w postaci ogórka kiszonego byłyby
niezbyt trafione.

> Dałabym kilka surówek: chrupiące małosolne, surówkę z białej kapusty z
> marchewką i cebulką, surówkę z marchwi, jabłka i pora.

Czy na taką surówkę młoda kapusta też jest dobra? Wystarczy ją trochę
zakwasić cytryną, żeby zmiękła? Może faktycznie kapusta to najlepszy pomysł.

> Brokuły jakoś mi mało korespondują, ale to może subiektywne.

Mnie brokuły korespondują z wszystkim. No, prawie z wszystkim. ;)

Ewa

› Pokaż wiadomość z nagłówkami


7. Data: 2010-06-09 11:40:01

Temat: Re: Co do zawijańców?
Od: medea <X...@p...fm> szukaj wiadomości tego autora

flower pisze:

> A nie ogórek kiszony?

Będzie zawinięty w zrazach.

> Moją ulubioną surówką jest ogórek kiszony z pomidorem, drobno pokorojone, +
> odrobina cebuli, + trochę musztardy, + ciut cukru, sól, pieprz, etc. I
> łyżeczka oliwy.

Pomidor z kiszonym ogórkiem jakoś mi nie współgra. Ale może kiedyś
wypróbuję.

Ewa

› Pokaż wiadomość z nagłówkami


8. Data: 2010-06-09 11:42:23

Temat: Re: Co do zawijańców?
Od: Bbjk <b...@q...pl> szukaj wiadomości tego autora

medea pisze:

> Czy na taką surówkę młoda kapusta też jest dobra? Wystarczy ją trochę
> zakwasić cytryną, żeby zmiękła?

Dobra młoda, posiekaną posolić, wymiętosić i po jakimś czasie odcisnąć,
będzie miękka, dodatki wg uznania.

>> Brokuły jakoś mi mało korespondują, ale to może subiektywne.

> Mnie brokuły korespondują z wszystkim. No, prawie z wszystkim. ;)

Mam tak z kaparami :)
--
BBjk

› Pokaż wiadomość z nagłówkami


9. Data: 2010-06-09 11:45:08

Temat: Re: Co do zawijańców?
Od: medea <X...@p...fm> szukaj wiadomości tego autora

medea pisze:
> Bbjk pisze:

>> Dałabym kilka surówek: chrupiące małosolne, surówkę z białej kapusty z
>> marchewką i cebulką, surówkę z marchwi, jabłka i pora.
>
> Czy na taką surówkę młoda kapusta też jest dobra? Wystarczy ją trochę
> zakwasić cytryną, żeby zmiękła?

Celem usprawiedliwienia dodam, że ja zazwyczaj surówki z kapusty innej
niż kiszona po prostu kupuję, bo zazwyczaj do robienia zniechęca mnie
fakt, że muszę kupić całą kapustę, żeby naszatkować surówki na 2 i pół
osoby. ;) W dodatku nigdy ta kapusta nie wychodzi mi taka miękka, jak w
tych kupnych, mimo że przyprawiona lepiej.

Ewa

› Pokaż wiadomość z nagłówkami


10. Data: 2010-06-09 11:49:34

Temat: Re: Co do zawijańców?
Od: Bbjk <b...@q...pl> szukaj wiadomości tego autora

medea pisze:

> Celem usprawiedliwienia dodam,

Ale wymyśliłaś! :)
Nikt nie pozjadał wszelkich rozumów (ani nawet surówek).
--
BBjk

› Pokaż wiadomość z nagłówkami


 

strony : [ 1 ] . 2 ... 10 ... 12


« poprzedni wątek następny wątek »


Wyszukiwanie zaawansowane »

Starsze wątki

Bazylia do mrożenia?
Kawa
pisklęta skowronka
Re: CRUISE PORT
PRACE

zobacz wszyskie »

Najnowsze wątki

Polska [masowo - przyp. JMJ] importuje paprykę, a polska gnije na polach
Saturator do wody gazowanej CO2.
Senet parts 1-3
Chess
Dendera Zodiac - parts 1-5

zobacz wszyskie »