| « poprzedni wątek | następny wątek » |
1. Data: 2010-06-09 10:03:57
Temat: Co do zawijańców?Co można by podać jako surówkę (ew. jarzynkę) do zrazów wołowych
zawijanych? Zależy mi, żeby było prawie tradycyjnie po polsku (nie musi
być ortodoksyjnie, ale bez oliwek i takich tam), a do tego elegancko, bo
dla ważnych gości z zagranicy.
Buraczki raczej odpadają, bo jako zupę podam chłodnik z botwinki, więc
byłoby zbyt buraczkowo. Kapusty modrej nie umiem robić, a zresztą teraz
chyba nie ma dobrej (nie widziałam). Sałata ze śmietaną wygląda w sumie
mało apetycznie. Myślałam o sałatce z brokułów na zimno. Może macie na
nią jakiś sposób?
A może podsuniecie jakieś inne pomysły?
Pozdrawiam
Ewa
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
Zobacz także
2. Data: 2010-06-09 10:16:01
Temat: Re: Co do zawijańców?medea wrote:
> Myślałam o sałatce z brokułów na zimno. Może macie na
> nią jakiś sposób?
Mniam. Brokuły( różyczki i trochę startej reszty), por, starta marchewka,
posolic, pokropić sokiem z cytryny (nie żałować), odrobinkę (!) majonezu.
Połączyć.
> A może podsuniecie jakieś inne pomysły?
Surówka z kiszonej kapusty? Ogórek kiszony?
>
> Pozdrawiam
> Ewa
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
3. Data: 2010-06-09 10:16:06
Temat: Re: Co do zawijańców?Użytkownik "medea" <X...@p...fm> napisał w wiadomości
news:4c0f670d$0$19173$65785112@news.neostrada.pl...
> Co można by podać jako surówkę (ew. jarzynkę) do zrazów wołowych
> zawijanych? Zależy mi, żeby było prawie tradycyjnie po polsku (nie musi
> być ortodoksyjnie, ale bez oliwek i takich tam), a do tego elegancko, bo
> dla ważnych gości z zagranicy.
> Buraczki raczej odpadają, bo jako zupę podam chłodnik z botwinki, więc
> byłoby zbyt buraczkowo. Kapusty modrej nie umiem robić, a zresztą teraz
> chyba nie ma dobrej (nie widziałam). Sałata ze śmietaną wygląda w sumie
> mało apetycznie. Myślałam o sałatce z brokułów na zimno. Może macie na
> nią jakiś sposób?
> A może podsuniecie jakieś inne pomysły?
A nie ogórek kiszony?
Moją ulubioną surówką jest ogórek kiszony z pomidorem, drobno pokorojone, +
odrobina cebuli, + trochę musztardy, + ciut cukru, sól, pieprz, etc. I
łyżeczka oliwy.
--
"Żałuj za dowcipy, synu!"
Tytus, Romek i A'Tomek, ks. VIII
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
4. Data: 2010-06-09 10:17:17
Temat: Re: Co do zawijańców?medea pisze:
> Buraczki raczej odpadają, bo jako zupę podam chłodnik z botwinki, więc
> byłoby zbyt buraczkowo. Kapusty modrej nie umiem robić, a zresztą teraz
> chyba nie ma dobrej (nie widziałam). Sałata ze śmietaną wygląda w sumie
> mało apetycznie. Myślałam o sałatce z brokułów na zimno. Może macie na
> nią jakiś sposób?
> A może podsuniecie jakieś inne pomysły?
Czy w tych zrazach jest ogórek kiszony?
Dałabym kilka surówek: chrupiące małosolne, surówkę z białej kapusty z
marchewką i cebulką, surówkę z marchwi, jabłka i pora.
Brokuły jakoś mi mało korespondują, ale to może subiektywne.
--
BBjk
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
5. Data: 2010-06-09 11:27:30
Temat: Re: Co do zawijańców?
"medea" <X...@p...fm> wrote in message
news:4c0f670d$0$19173$65785112@news.neostrada.pl...
Wystarczy bardzo drobno posiekana biała kapusta z majonezem.
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
6. Data: 2010-06-09 11:38:56
Temat: Re: Co do zawijańców?Bbjk pisze:
> medea pisze:
>
>> Buraczki raczej odpadają, bo jako zupę podam chłodnik z botwinki, więc
>> byłoby zbyt buraczkowo. Kapusty modrej nie umiem robić, a zresztą
>> teraz chyba nie ma dobrej (nie widziałam). Sałata ze śmietaną wygląda
>> w sumie mało apetycznie. Myślałam o sałatce z brokułów na zimno. Może
>> macie na nią jakiś sposób?
>> A może podsuniecie jakieś inne pomysły?
>
> Czy w tych zrazach jest ogórek kiszony?
No właśnie jest, dlatego dodatki w postaci ogórka kiszonego byłyby
niezbyt trafione.
> Dałabym kilka surówek: chrupiące małosolne, surówkę z białej kapusty z
> marchewką i cebulką, surówkę z marchwi, jabłka i pora.
Czy na taką surówkę młoda kapusta też jest dobra? Wystarczy ją trochę
zakwasić cytryną, żeby zmiękła? Może faktycznie kapusta to najlepszy pomysł.
> Brokuły jakoś mi mało korespondują, ale to może subiektywne.
Mnie brokuły korespondują z wszystkim. No, prawie z wszystkim. ;)
Ewa
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
7. Data: 2010-06-09 11:40:01
Temat: Re: Co do zawijańców?flower pisze:
> A nie ogórek kiszony?
Będzie zawinięty w zrazach.
> Moją ulubioną surówką jest ogórek kiszony z pomidorem, drobno pokorojone, +
> odrobina cebuli, + trochę musztardy, + ciut cukru, sól, pieprz, etc. I
> łyżeczka oliwy.
Pomidor z kiszonym ogórkiem jakoś mi nie współgra. Ale może kiedyś
wypróbuję.
Ewa
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
8. Data: 2010-06-09 11:42:23
Temat: Re: Co do zawijańców?medea pisze:
> Czy na taką surówkę młoda kapusta też jest dobra? Wystarczy ją trochę
> zakwasić cytryną, żeby zmiękła?
Dobra młoda, posiekaną posolić, wymiętosić i po jakimś czasie odcisnąć,
będzie miękka, dodatki wg uznania.
>> Brokuły jakoś mi mało korespondują, ale to może subiektywne.
> Mnie brokuły korespondują z wszystkim. No, prawie z wszystkim. ;)
Mam tak z kaparami :)
--
BBjk
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
9. Data: 2010-06-09 11:45:08
Temat: Re: Co do zawijańców?medea pisze:
> Bbjk pisze:
>> Dałabym kilka surówek: chrupiące małosolne, surówkę z białej kapusty z
>> marchewką i cebulką, surówkę z marchwi, jabłka i pora.
>
> Czy na taką surówkę młoda kapusta też jest dobra? Wystarczy ją trochę
> zakwasić cytryną, żeby zmiękła?
Celem usprawiedliwienia dodam, że ja zazwyczaj surówki z kapusty innej
niż kiszona po prostu kupuję, bo zazwyczaj do robienia zniechęca mnie
fakt, że muszę kupić całą kapustę, żeby naszatkować surówki na 2 i pół
osoby. ;) W dodatku nigdy ta kapusta nie wychodzi mi taka miękka, jak w
tych kupnych, mimo że przyprawiona lepiej.
Ewa
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
10. Data: 2010-06-09 11:49:34
Temat: Re: Co do zawijańców?medea pisze:
> Celem usprawiedliwienia dodam,
Ale wymyśliłaś! :)
Nikt nie pozjadał wszelkich rozumów (ani nawet surówek).
--
BBjk
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
| « poprzedni wątek | następny wątek » |