| « poprzedni wątek | następny wątek » |
1. Data: 2006-05-25 17:50:36
Temat: Blachy do pieczenia z piekarnikaMam klopot, bo nie moge sie doszorowac tychze, probuje specjalna pianka i
szorstka gabka, ale to na niewiele pomaga, druciaka nie chcem uzywac bo
ponoc zniszczy powierzchnie. Ratunku, co robic ??
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
Zobacz także
2. Data: 2006-05-25 17:57:20
Temat: Re: Blachy do pieczenia z piekarnika
"corona" <n...@g...pl> wrote in message
news:e54qpd$p95$1@inews.gazeta.pl...
> Mam klopot, bo nie moge sie doszorowac tychze, probuje specjalna pianka i
> szorstka gabka, ale to na niewiele pomaga, druciaka nie chcem uzywac bo
> ponoc zniszczy powierzchnie. Ratunku, co robic ??
Kupic rękawiczki odporne na zasady i pojemnik ze sodą kaustyczną (niedrogi)
łużke sody na litr wody i namoczyć tym roztworem blachy - zejdą nagary i
zjełczałe tłuszcze. Później wymyć płynem do naczyń i wypłukać, gdy czarne -
posmarować olejem zjadliwym...
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
3. Data: 2006-05-25 18:04:51
Temat: Re: Blachy do pieczenia z piekarnika
"Panslavista" <p...@w...pl> wrote in message
news:e54r9r$7k9$1@nemesis.news.tpi.pl...
>
> "corona" <n...@g...pl> wrote in message
> news:e54qpd$p95$1@inews.gazeta.pl...
>> Mam klopot, bo nie moge sie doszorowac tychze, probuje specjalna pianka i
>> szorstka gabka, ale to na niewiele pomaga, druciaka nie chcem uzywac bo
>> ponoc zniszczy powierzchnie. Ratunku, co robic ??
>
> Kupic rękawiczki odporne na zasady i pojemnik ze sodą kaustyczną
> (niedrogi) łużke sody na litr wody i namoczyć tym roztworem blachy - zejdą
> nagary i zjełczałe tłuszcze. Później wymyć płynem do naczyń i wypłukać,
> gdy czarne - posmarować olejem zjadliwym...
Przepraszam powinno być "łyżkę". Zamiast sody można użyć "Oven Cleaner" -
żel firmy Amway, lub dowolny inny płyn do czyszczenia rusztów i grilli...
http://www.amway.pl/
http://www.robin.com.pl/sklep/plyn-do-czyszczenia
http://www.jees.pl/index.php?str_id=6&grupa=3
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
4. Data: 2006-05-25 21:57:51
Temat: Re: Blachy do pieczenia z piekarnika
corona napisał(a):
> Mam klopot, bo nie moge sie doszorowac tychze, probuje specjalna pianka i
> szorstka gabka, ale to na niewiele pomaga, druciaka nie chcem uzywac bo
> ponoc zniszczy powierzchnie. Ratunku, co robic ??
Jak mam takie niemiłe sytuacje, to na normalny płyn lub proszek,
sypię łyżeczkę soli warzonej i cierpliwie szoruję;p
--
Pozdrawiam :)
JM
http://www.bykom-stop.avx.pl/index.html ; http://ortografia.pl/
Bezpieczny wolontariat: http://www.fah.pooh.priv.pl/
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
5. Data: 2006-05-25 22:07:14
Temat: Re: Blachy do pieczenia z piekarnika
"JaMyszka" <j...@g...pl> wrote in message
news:1148594271.357756.257100@i39g2000cwa.googlegrou
ps.com...
corona napisał(a):
> Mam klopot, bo nie moge sie doszorowac tychze, probuje specjalna pianka i
> szorstka gabka, ale to na niewiele pomaga, druciaka nie chcem uzywac bo
> ponoc zniszczy powierzchnie. Ratunku, co robic ??
Jak mam takie niemiłe sytuacje, to na normalny płyn lub proszek,
sypię łyżeczkę soli warzonej i cierpliwie szoruję;p
Witam!
Soda żrąca (uwaga na oczy) i rękawice - usuwa przypalenizny i nagary, nie
używać na aluminium...
Nieodzowna do czyszczenia garów stawianych na gazie...
Pozdrawiam!
Jerzy
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
6. Data: 2006-05-26 07:18:35
Temat: Re: Blachy do pieczenia z piekarnikaPolecam płyn o nazwie GREASECUTTER - płyn do czyszczenia silnie
zatłuszczonych i przypalonych powierzchni - firmy ECOLAB - rewelacja
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
7. Data: 2006-05-26 07:41:51
Temat: Re: Blachy do pieczenia z piekarnika
Panslavista napisał(a):
> [...]
> Soda żrąca (uwaga na oczy) i rękawice - usuwa przypalenizny i nagary, nie
> używać na aluminium...
> Nieodzowna do czyszczenia garów stawianych na gazie...
Eee... bez przesady;p
Staram się na bieżąco utrzymać je w czystości;p
Naczynia do pieczenia mogę postawić bezpośrednio z potrawą na
stół (nawet te szklane), blacha po każdym pieczeniu myta jest
dokładnie, a garnki ze strony zewnętrznej są bielsze (używam
białych) niż od wewnątrz (ach, te jarzyny i mięcho;p):)
--
Pozdrawiam :)
JM
http://www.bykom-stop.avx.pl/index.html ; http://ortografia.pl/
Bezpieczny wolontariat: http://www.fah.pooh.priv.pl/
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
8. Data: 2006-05-26 09:32:44
Temat: Re: Blachy do pieczenia z piekarnika
"JaMyszka" <j...@g...pl> wrote in message
news:1148629310.938009.62420@38g2000cwa.googlegroups
.com...
Panslavista napisał(a):
> [...]
> Soda żrąca (uwaga na oczy) i rękawice - usuwa przypalenizny i nagary, nie
> używać na aluminium...
> Nieodzowna do czyszczenia garów stawianych na gazie...
Eee... bez przesady;p
Staram się na bieżąco utrzymać je w czystości;p
Naczynia do pieczenia mogę postawić bezpośrednio z potrawą na
stół (nawet te szklane), blacha po każdym pieczeniu myta jest
dokładnie, a garnki ze strony zewnętrznej są bielsze (używam
białych) niż od wewnątrz (ach, te jarzyny i mięcho;p):)
--
Pozdrawiam :)
JM
Witaj miła Myszko!
Musisz mieć mało kopcący gaz. :-)
Pozdrawiam!
Jerzy
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
9. Data: 2006-05-26 11:51:56
Temat: Re: Blachy do pieczenia z piekarnika
Panslavista napisał(a):
> [...]
> Musisz mieć mało kopcący gaz. :-)
To kwestia ustawienia dysz.
Teraz jedna mi opadła i palnik bardzo smoli.
Czekam na speca, a póki co, to nie używam;/
--
Pozdrawiam :)
JM
http://www.bykom-stop.avx.pl/index.html ; http://ortografia.pl/
Bezpieczny wolontariat: http://www.fah.pooh.priv.pl/
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
10. Data: 2006-05-26 12:02:59
Temat: Re: Blachy do pieczenia z piekarnika
"JaMyszka" <j...@g...pl> wrote in message
news:1148644316.573290.66650@j73g2000cwa.googlegroup
s.com...
Panslavista napisał(a):
> [...]
> Musisz mieć mało kopcący gaz. :-)
To kwestia ustawienia dysz.
Teraz jedna mi opadła i palnik bardzo smoli.
Czekam na speca, a póki co, to nie używam;/
Sam czyszczę i ustawiam, ale gaz nieraz taki, że zapalić się nie daje...
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
| « poprzedni wątek | następny wątek » |