| « poprzedni wątek | następny wątek » |
1. Data: 2002-09-03 05:49:37
Temat: BlokWitam ;-)
Mam wielką prośbę może mi ktoś podać przepis na blok czekoladowy?
Pozdrawiam Jolka
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
Zobacz także
1. Data: 2002-09-03 09:16:05
Temat: Re: BlokTue, 3 Sep 2002 07:49:37 +0200, "jolka" <j...@w...com.pl>
napisala:
>Witam ;-)
>
>Mam wielką prośbę może mi ktoś podać przepis na blok czekoladowy?
I ja witam :-)
Przepis przepisany, ale 'wygląda' jadalnie:
kostka masła
szklanka cukru pudru
3 łyżki kakao
3 szklanki pełnotłustego mleka w proszku
1/2 szklanki mleka UHT 0,5%
10 dag rodzynek
5 dag migdałów
10 dag orzechów laskowych
paczka herbatników petit beurre (z ząbkami)
tabliczka białej czekolady
1. Masło rozpuść na parze z cukrem i kakao. Cały czas mieszaj, bo się
przypali (na parze się przypali, bzdura jakaś - przyp.aut.). Do tej
masy przesiej przez sito mleko w proszku. Dobrze wymieszaj.
2. Migdały sparz, wyjmij je z łupin. Migdały i orzechy posiekaj, ale
niezbyt drobno i razem z rodzynkami dodaj do masy kakaowej. Wlej
mleko.
3. Herbatniki włóż do torebki, pokrusz je starannie, wymieszaj z masą.
Dodaj połamaną na kawałki białą czekoladę, wymieszaj.
4. Formę (keksówkę) wyłóż folią aluminiową, łyżką nałóż masę. Wierzch
wyrównaj nożem. Wstaw do lodówki na noc. Pokrój na kawałki.
/"Moje gotowanie" 08/2000/
hmmm
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2002-09-03 09:43:32
Temat: Re: BlokUżytkownik "hmmm" <k...@i...com> napisała:
> kostka masła
> szklanka cukru pudru
[...]
> 1. Masło rozpuść na parze z cukrem i kakao.
Jak cukier ma sie rozpuscic, to mozna dac i zwykly; nie musi byc puder.
Nie znam tego przepisu na blok, ale juz bylo na grupie duzo innych,
wiec mozna poszperac w googlach.
Pozdrawiam
Lilla
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2002-09-03 18:09:21
Temat: Re: Blokja to robie prosciej:
1/3 szklanki wody
szklanka cukru zwyklego
kostka margaryny "Kasi"
2 szklanki mleka w proszku
3 lyzeczki kakao
herbatniki, orzechy (i co kto chce)
do gara dac wode i cukier, podgrzewac az do rozpuszczenia cukru. dac kostke
margarayny i rozpuscic. dosypac mleko, w wiekszosci przypadkow beda grudki,
wiec zmiksowac. dodac kakao, wymieszac. dodac herbatniki, orzechy (i co kto
tam chce jeszcze) i wymieszac. wylac calosc do wylozonej folia aluminiowa
keksowki. ostudzic i do lodowy.
maja
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
| « poprzedni wątek | następny wątek » |