« poprzedni wątek | następny wątek » |
1. Data: 2003-03-27 16:45:49
Temat: Re: Boczniaki [P]pysia wrote:
> Czy zna ktos jaki fajny przepis. Kupilam dzis te grzybki pierwszy raz
> i nie mam pomyslu jak je ciekawie wykorzystac??
Smażone w panierce to pierwszy narzucający się pomysł, ale
polecam też "flaki" z boczniaka, wygląda i smakuje nieco podobnie
do prawdziwych flaków, tylko jest znacznie delikatniejsze - no
i bezmięsne.
Potrzebne będą:
boczniaki
cebula
marchewka
pietruszka (korzeń i natka do posypania, chyba że ktoś nie lubi)
seler
bulion/kostka bulionowa
sól, pieprz, majeranek
Cebulę pokroić drobno, lekko podsmażyć na oleju, dodać pokrojone
w paski boczniaki (trzeba pokroić w poprzek blaszek, żeby wyglądały
"flakowato"), podlać trochę bulionem, poddusić (ok. 20 min.), zalać
resztą bulionu, dodać pokrojone w paseczki (starte na grubej tarce
też mogą być) warzywa, gotować aż warzywa zmiękną, doprawić solą,
pieprzem, majerankiem, jeść z chlebem.
Ciężko mi podać proporcje, bo robię to wszystko na oko, ale myślę,
że na tackę boczniaków powinno być gdzieś tak: 1 średnia cebula,
1-2 marchewki, 1 mały seler, 1.5 l bulionu. Ma wyjść dość gęste.
Pozdrawiam,
Evva
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
Zobacz także
1. Data: 2003-03-27 16:51:30
Temat: Re: Boczniakiwalkie! wrote:
> kupne myje bez gadania.
A ja nie, bo nasiakaja woda. Jak mi sie nie chce obierac to szoruje
szczoteczka.
Pozdrawiam
--
Lukasz Madeksza
ICQ# 71995227
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2003-03-28 01:06:43
Temat: Re: BoczniakiOn Thu, 27 Mar 2003 15:08:13 +0100, "pysia" <a...@w...pl> wrote:
>Witam
>Czy zna ktos jaki fajny przepis. Kupilam dzis te grzybki pierwszy raz i nie
>mam pomyslu jak je ciekawie wykorzystac??
Generalnie coby z boczniaka nie zrobic to nalezy miec na uwadze ze
jest to grzyb o dosyc slabym i mdlym smaku - jak sie go stosownie nie
przyprawi (pieprz, przypieczona cebulka, moze czosnek co tam jeszcze
mozna wymyslec) to sam z siebie bedzie smakowal ciut nijako.
--
Darek
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2003-03-28 08:48:17
Temat: Re: Boczniaki> > Standardow: opłukać pod wodą
>
> AFAIK grzybow nie powinno sie myc.
Ale ja nie napisałem "umyć"... Może niezbyt precyzyjnie się wyraziłem:
opłukanie to takie 'siuuup' pod kran i wyjęcie, a mycie to takie
'szuru-szuru' :)
Pozdrawiam, Jare
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2003-03-28 09:30:35
Temat: Re: BoczniakiBardzo wszystkim dziekuje.
Pozdrawiam
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2003-03-28 09:34:52
Temat: Re: Boczniakipysia wrote:
> Bardzo wszystkim dziekuje.
a co zrobisz/zrobilas z tych boczniakow co juz kupilas? ;-)
Justyna
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2003-03-28 17:23:59
Temat: Re: BoczniakiBoczniaki - pycha w jajecznicy i chińczyku,
drobno pokrojone w paseczki podsamzone - jako dodatek do mięs.
Magda
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
« poprzedni wątek | następny wątek » |