| « poprzedni wątek | następny wątek » |
1. Data: 2000-10-31 14:39:17
Temat: Re: Brukselka palce lizac> Czyzby jedzenie pozbawione bialka zwierzecego pozbawialo pewnych cech? Np.
> rozumienia podtekstow i poczucia humoru?
Też zauważyłeś, że mordercy roślin są agresywniejsi ??? :)
ostry
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
Zobacz także
1. Data: 2000-10-31 17:14:47
Temat: Re: Brukselka palce lizac
Pszemol napisał(a) w wiadomości: <8...@p...net>...
>O! Witaj Rosa... dawno Cię nie było...
Witaj. Siedze niestety w ksiazkach i labolatorium... :-(
>> A czy nieugotowane mieso bedzie zjadliwe i zdrowe?
>Słyszała? o tatarze (wołowina)
>lub o jadanych na surowo rybkach w Japonii (jak się to nazywa: sushi?)
Nie wiem, nie jadlam nigdy czegos takiego, ale nie przypuszczam zeby to
bylo zdrowe.
>> Jak bylam mala, to babcia spiewala mi piosenke:
>> "Kipi kasza, kipi groch. Lepsza kasza nizli groch.
>> Bo po grochu brzuszek boli, ale kaszka go wygoi"
>> Sekret tkwi w laczaniu potraw i urozmaiceniu.
>No - czyli truciznę można je?ć, byleby razem z antidotum :-)
Juz mowilam- wszystko w nadmiarze zaszkodzi, nawet witaminy. Zreszta,
jak sie zle czujesz po brukselce, to nie jedz jej po prostu. Ja nie mam
problemow ze zdrowiem, a szczegolnie trawieniem, bo nie jem miesa, a
miesozercy widocznie takowe maja.
Rosa
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2000-10-31 18:18:56
Temat: Re: Brukselka palce lizacPszemol <P...@P...com> wrote:
> > ich trawienia, tak jest np. z roslinami straczkowymi, ktore zawieraja
> > weglowodany rafinoze i stachyoze, nietrawione przez czlowieka.
>
> No i jeszcze jakies pytania panie i panowie wegetarianie? :-)))
> Czy ktos mial wiatry po jajecznicy albo kromce chleba ze smalcem?
> Hle, hle, hle... czlowiek jest roslinozerca tak jak krowa jest drapieznikiem!
Wyciagsz zbyt daleko idace wnioski. Krowa jest niewatpliwie
roslinozerna a nie strawi trawy bez pomocy bakterii.
Wladyslaw
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2000-10-31 18:19:01
Temat: Re: Brukselka palce lizacArleta <a...@i...ca> wrote:
> Pszemol wrote:
>
> >
> > No i jeszcze jakies pytania panie i panowie wegetarianie? :-)))
> > Czy ktos mial wiatry po jajecznicy albo kromce chleba ze smalcem?
> > Hle, hle, hle... czlowiek jest roslinozerca tak jak krowa jest
> >drapieznikiem!
>
> wegetarianie uzywaja przyprawy ,ktore pomagaja w trawieniu
>
> np : Pieprz -dobry na trawienie
>
> kolendra -poprawia prace jelit
>
> kardomon -likwiduje wzdecia itd
Pobudzaja trawienie, ale nie spowoduja strawienia skladnikow potraw
normalnie przez czlowieka nietrawionych.
Wladyslaw
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2000-10-31 18:19:03
Temat: Re: Brukselka palce lizacRosa <m...@p...wp.pl> wrote:
> >Czyli podsumowujÂąc: muszÂą sobie jakoÂś radziÄ, leczyÄ/maprawiaÄ
> zĹÂą
> dietÄ?
> >Gdyby nie te przyprawy to ich dania byĹyby niezjadliwe i szkodliwe
> >powodujÂące niestrawnoÂści, zĹÂą pracÄ jelit i wzdÄcia ;-)
> A czy nieugotowane mieso bedzie zjadliwe i zdrowe?
A tatar i carpaccio?
I prosze, nie uzywajce "zjadliwe" w sensie "jadalne". "Zjadliwe", jak
mnie uczono w skole znaczy "zawierjacy jad", a wiec cos zupelnie
przeciwnego.
Wladyslaw
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2000-10-31 18:50:03
Temat: Re: Brukselka palce lizac
Użytkownik "Rosa" <m...@p...wp.pl> napisał w wiadomości
news:8tmvvi$7a7$1@news.tpi.pl...
> Jak bylam mala, to babcia spiewala mi piosenke:
> "Kipi kasza, kipi groch. Lepsza kasza nizli groch.
> Bo po grochu brzuszek boli, ale kaszka go wygoi"
> Sekret tkwi w laczaniu potraw i urozmaiceniu.
I w tym jest rzeczy sedno! To dlatego trzeba słuchać starszych. :-)
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2000-10-31 18:52:36
Temat: Re: Brukselka palce lizac
Użytkownik "Jader" <j...@p...com.pl> napisał w wiadomości
news:8tmigj$jmj$1@sunflower.man.poznan.pl...
> > > No i te kilkadziesiat tysiecy lat kultury spozycia potraw
> > > miesnych za nami...
> >
> > Kultury??? Raczysz zartowac chyba. To tak jakby mowic o kulturze
obozow
> > koncentracyjnych.
>
> Czyzby jedzenie pozbawione bialka zwierzecego pozbawialo pewnych cech?
Np.
> rozumienia podtekstow i poczucia humoru?
To to był dowcip?! Czyżby jedzenie nadmiaru białka zwierzęcego
wywoływało brak smaku i brak gustu?
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2000-10-31 19:20:55
Temat: Re: Brukselka palce lizacUżytkownik Arleta <a...@i...ca> w wiadomości do grup dyskusyjnych
napisał:3...@i...ca...
> > No to w kapuście, brukselce czy fasoli lub w grochu musi być cos jeszcze
> brukselka Pszemolek to kapusta -kapusta brukselska a fasola i groch to
straczkowe
Jak to zwykle bywa, wszyscy mają trochę racji a prawda leży pośrodku.
Jedz to co lubisz bowiem jesteś tym co zjesz.
A oto dowód na to, że człowiek powinien jeść jedno i drugie.
Przykłady enzymów, ich źródło oraz katalizowana przez nie reakcja:
Enzym ~~Źródło~~Reakcja
Pepsyna~~sok żołądkowy~~hydroliza białek do peptydów i aminokwasów;
Ureaza~~soja, bakterie~~hydroliza mocznika do amoniaku i CO2;
Amylaza~~ślina, sok trzustkowy~~hydroliza skrobi do maltozy;
Fosforylaza~~mięśnie, wątroba, tkanki roślinne~~odwracalna fosforoliza
skrobi i glikogenu do glukozo-1-fosforanu;
Transamninaza~~różne tkanki zwierzęce i roślinne~~przenoszenie grupy
aminowej z aminokwasów na ketokwasy;
Izomeraza fosfoheksozowa ~~mięśnie, drożdże ~~interkonwersja
glukozo-6-fosforanu i fruktozo-6-fosforanu;
Dekarboksylaza pirogronianowa ~~drożdże, bakterie, tkanki roślinne
~~dekarboksylacja pirogronianu do aldehydu octowego i CO2;
Katalaza ~~erytrocyty, wątroba ~~rozkład nadtlenku wodoru na tlen i wodę;
Dehydrogenaza alkoholowa ~~wątroba utlenianie ~~alkoholu do aldehydu
octowego;
Oksydaza ksantynowa ~~mleko, wątroba ~~utlenianie ksantyny i hipoksantyny do
kwasu moczowego.
I ciekaw jestem, kto teraz ułoży przepis taki aby to co podałem wyżej się
nie wykluczało.
Niektórych składników nie należy bowiem ze sobą łączyć gdyż..., no właśnie i
stąd te dolegliwości się biorą.
Pozdrawiam Jerzy.
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2000-10-31 20:13:59
Temat: Re: Brukselka palce lizacO! Witaj Rosa... dawno Cię nie było...
"Rosa" <m...@p...wp.pl> wrote in message news:8tmvvi$7a7$1@news.tpi.pl...
> A czy nieugotowane mieso bedzie zjadliwe i zdrowe?
Słyszałaś o tatarze (wołowina)
lub o jadanych na surowo rybkach w Japonii (jak się to nazywa: sushi?)
A więc masz odpowiedź - będzie "zjadliwe" i będzie zdrowe jeśli świeże.
> Wiadomo, ze co za duzo, to niezdrowo. Z wszystkim trzeba uwazac i
> urozmaicac swoj jadlospis. Przeciez nie bede jesc brukselki czy grochu
> na obiad, sniadanie i kolacje (pozatym ja po niej dobrze sie czuje,
> tylko po duzej ilosci mleka nie czuje sie dobrze).
> Jak bylam mala, to babcia spiewala mi piosenke:
> "Kipi kasza, kipi groch. Lepsza kasza nizli groch.
> Bo po grochu brzuszek boli, ale kaszka go wygoi"
> Sekret tkwi w laczaniu potraw i urozmaiceniu.
No - czyli truciznę można jeść, byleby razem z antidotum :-)
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2000-10-31 20:15:34
Temat: Re: Brukselka palce lizac"Wladyslaw Los" <w...@t...com.pl> wrote in message
news:1ejdrmy.104poscssd78sN%wlos@tele.com.pl...
> Pszemol <P...@P...com> wrote:
> > > ich trawienia, tak jest np. z roslinami straczkowymi, ktore zawieraja
> > > weglowodany rafinoze i stachyoze, nietrawione przez czlowieka.
> >
> > No i jeszcze jakies pytania panie i panowie wegetarianie? :-)))
> > Czy ktos mial wiatry po jajecznicy albo kromce chleba ze smalcem?
> > Hle, hle, hle... czlowiek jest roslinozerca tak jak krowa jest drapieznikiem!
>
> Wyciagsz zbyt daleko idace wnioski. Krowa jest niewatpliwie
> roslinozerna a nie strawi trawy bez pomocy bakterii.
Nie zrozumiałeś przenośni. Krowa nie jest drapieżnikiem tak samo
jak człowiek nie jest roślinożercą - między innymi również dlatego
że właśnie nie trawi celulozy tak jak krowa przy pomocy bakteri.
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
| « poprzedni wątek | następny wątek » |