« poprzedni wątek | następny wątek » |
1. Data: 2003-08-29 22:05:31
Temat: Bułeczki Doruni-pytaniaWitam ,
mam pytania dotyczące bułeczek Doruni. W przepisie wśród składników
podane jest białko: czy białko mieszamy z mąką, solą itd, a w żółtku
obtaczamy bułeczki po uformowaniu? Czy cukier dodajemy do ciasta
(oprócz łyżeczki do rozczynu drozdżowego)? Czy pół szklanki wody
dolewamy do mąki (rozczyn drożdżowy robimy ze szklanki, a w
składnikach jest 1,5 szklanki). Proszę o podpowiedzi osób które robiły
te bułeczki-chce je zrobić jutro na sniadanie.
Dziękuje,
Pola
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
Zobacz także
1. Data: 2003-08-30 15:11:38
Temat: Re: Bułeczki Doruni-pytania
Użytkownik "Pola" <6...@n...pro.onet.pl> napisał w wiadomości
news:bioini$6tq$1@foka.acn.pl...
> Witam ,
Hej
> mam pytania dotyczące bułeczek Doruni. W przepisie wśród składników
> podane jest białko: czy białko mieszamy z mąką, solą itd, a w żółtku
> obtaczamy bułeczki po uformowaniu?
Z białkiem nie robisz nic. Ja rozmącam całe jajko i pedzelkiem smaruję
wyrośniete bułeczki.
> Czy cukier dodajemy do ciasta
> (oprócz łyżeczki do rozczynu drozdżowego)?
Wsypujesz do maki.
> Czy pół szklanki wody
> dolewamy do mąki (rozczyn drożdżowy robimy ze szklanki, a w
> składnikach jest 1,5 szklanki).
Tak.
>Proszę o podpowiedzi osób które robiły
> te bułeczki-chce je zrobić jutro na sniadanie.
Moja rada - po zagnieceniu ciasta pozwól mu wyrosnąc z pół godziny, a
następnie uformuj bułeczki i połóż na blasze, na której bedziesz piec.
Jesli zaczniesz przekładać wyrośniete, to opadną.
Jesli chcesz je zrobić na śniadanie, możesz je na noc zostawić
nieupieczone na blasze (przykryte ściereczką) i upiec rano, albo upiec
wieczorem, bo sa swieże przez trzy dni.
> Dziękuje,
Proszę.
> Pola
cherokee
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
« poprzedni wątek | następny wątek » |