Path: news-archive.icm.edu.pl!agh.edu.pl!news.agh.edu.pl!news.onet.pl!newsfeed.gazeta
.pl!news.dialog.net.pl!not-for-mail
From: "Cherokee gd" <c...@t...skasujCalyTenNapis.pl>
Newsgroups: pl.rec.kuchnia
Subject: Re: Bułeczki Doruni-pytania
Date: Sat, 30 Aug 2003 17:11:38 +0200
Organization: Dialog Net
Lines: 43
Message-ID: <biqer7$o5q$1@absinth.dialog.net.pl>
References: <bioini$6tq$1@foka.acn.pl>
NNTP-Posting-Host: dial-2957.wroclaw.dialog.net.pl
Mime-Version: 1.0
Content-Type: text/plain; charset="iso-8859-2"
Content-Transfer-Encoding: 8bit
X-Trace: absinth.dialog.net.pl 1062256296 24762 62.87.144.141 (30 Aug 2003 15:11:36
GMT)
X-Complaints-To: http://www.dialog.pl/dialog/internet/internet.php?id=41
NNTP-Posting-Date: Sat, 30 Aug 2003 15:11:36 +0000 (UTC)
X-Priority: 3
X-MSMail-Priority: Normal
X-Newsreader: Microsoft Outlook Express 6.00.2600.0000
X-MimeOLE: Produced By Microsoft MimeOLE V6.00.2600.0000
Xref: news-archive.icm.edu.pl pl.rec.kuchnia:171821
Ukryj nagłówki
Użytkownik "Pola" <6...@n...pro.onet.pl> napisał w wiadomości
news:bioini$6tq$1@foka.acn.pl...
> Witam ,
Hej
> mam pytania dotyczące bułeczek Doruni. W przepisie wśród składników
> podane jest białko: czy białko mieszamy z mąką, solą itd, a w żółtku
> obtaczamy bułeczki po uformowaniu?
Z białkiem nie robisz nic. Ja rozmącam całe jajko i pedzelkiem smaruję
wyrośniete bułeczki.
> Czy cukier dodajemy do ciasta
> (oprócz łyżeczki do rozczynu drozdżowego)?
Wsypujesz do maki.
> Czy pół szklanki wody
> dolewamy do mąki (rozczyn drożdżowy robimy ze szklanki, a w
> składnikach jest 1,5 szklanki).
Tak.
>Proszę o podpowiedzi osób które robiły
> te bułeczki-chce je zrobić jutro na sniadanie.
Moja rada - po zagnieceniu ciasta pozwól mu wyrosnąc z pół godziny, a
następnie uformuj bułeczki i połóż na blasze, na której bedziesz piec.
Jesli zaczniesz przekładać wyrośniete, to opadną.
Jesli chcesz je zrobić na śniadanie, możesz je na noc zostawić
nieupieczone na blasze (przykryte ściereczką) i upiec rano, albo upiec
wieczorem, bo sa swieże przez trzy dni.
> Dziękuje,
Proszę.
> Pola
cherokee
|