« poprzedni wątek | następny wątek » |
1. Data: 2005-08-08 11:36:44
Temat: Buraczki do słoików (i seler) - ma ktoś przepis?Chciałabym zrobić na zimę buraczki w słoikach, ale nie z papryką (bo tylko
takie przepisy znalazłam do tej pory). Takie żeby się i na ciepło nadawały i
na zimno. Myślałam też o sałatce z selera - takiej jak są w sklepach ale nie
wiem czy ten seler się gotuje, czy tylko zalewa gorącą marynatą....
Pozdrawiam Kasia
--
Wysłano z serwisu Usenet w portalu Gazeta.pl -> http://www.gazeta.pl/usenet/
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
Zobacz także
2. Data: 2005-08-08 19:37:57
Temat: Re: Buraczki do słoików (i seler) - ma ktoś przepis?Ja robie tak:
5 kilo burakow, ugotowac, obrac.
Do tego na zalewe:
(4 sposoby)
a.1 litr kwasu z burakow
b.3 szklanki wody i pol szklanki octu ( najczesciej tak robie), WODE
ZAGOTOWAC A POTEM WLAC OCET
c.kilogram kwasnych jablek
d.50 dag rabarbaru i 2 szklanki wody
Buraki cwiklowe wymyc, ugotowac w skorkach.(od zawrzenia wystarczy ok 20
minut)
Miekkie buraki, jeszcze cieple obrac, zetrzec (robie to w maszynie)na
tarce z duzymi otworami.
Dodac zalewe,czy inne do wyboru: a,b,c lub d.
Wymieszac, wlozyc do slojow o pojemnosci przydatnej do jednorazowego
spozycia (w dzemowki wchodzi 20dag i jeszcze duzo miejsca jest).
Pasteryzowac(do pol litra-20 minut, powyzej pol litra pojemnosci-dluzej)
co do c--jablka zetrzec na tarce, obrane lub ze zdrowa skorka
co do d--rabarbar rozgotowac, po obraniu :)
a mozna zamiast jablek starte kwaszone ogorki
Buraki mozna potem dodawac do zupy, mozna zjesc prosto ze sloika:), mozna
kombinowac rozne mieszance z innymi skladnikami. Nie sa mocno kwasne, sa
naturalne:)
Marzolena, dawniej alla
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
« poprzedni wątek | następny wątek » |