Strona główna Grupy pl.rec.kuchnia Bylo: Ciasto drozdzowe mojej swiadkowej -zrobilam!

Grupy

Szukaj w grupach

 

Bylo: Ciasto drozdzowe mojej swiadkowej -zrobilam!

Liczba wypowiedzi w tym wątku: 1


« poprzedni wątek następny wątek »

1. Data: 2002-09-20 08:18:21

Temat: Re: Ciasto drozdzowe mojej swiadkowej -zrobilam!
Od: "Konteczko" <a...@w...pl> szukaj wiadomości tego autora

podaj raz jeszcze ten przepis !!!!!! proszęęęęęęę!!!!!!!!!!!!!!!
Użytkownik "Niteczka" <n...@r...pl> napisał w wiadomości
news:4953-1032437861@as1-183.starogard.dialup.inetia
.pl...
> Witajcie!
>
> Zrobilam ciasto drozdzowe z owocami i kruszonka wg. przepisu podanego
przez
> Basie niedawno na grupie. Pycha!!!! jakie mieciutkie!! Bardzo smaczne:) A
tr
> udno mi bylo uiwerzyc, ze istnieje ciasto drzdzowe, ktore nie wymaga
zmudneg
> o zagniatania:)
> Jesli ktos sie jeszcze zastanawia czy zrobic, to szczerze polecam, bo
wyszlo
> rewelacyjne:)
>
> Pozdrawiam,
>
> Niteczka
>
>
>


› Pokaż wiadomość z nagłówkami


Zobacz także


1. Data: 2002-09-20 09:27:53

Temat: Re: Ciasto drozdzowe mojej swiadkowej -zrobilam!
Od: "Lilla" <l...@f...krasnik.pl> szukaj wiadomości tego autora

Użytkownik "Konteczko" <a...@w...pl> napisał:
> podaj raz jeszcze ten przepis !!!!!! proszęęęęęęę!!!!!!!!!!!!!!!

A ja prosze:
zanim cokolwiek napiszesz, to przeczytaj chociaz wszystkie posty
z danego watku, jesli juz nie chcesz przeczytac postow z ostatnich
3 dni!!!!!

Co za wygodnictwo sie tu porobilo ostatnio na grupie... :-(

Pozdrawiam
Lilla

› Pokaż wiadomość z nagłówkami


1. Data: 2002-09-20 09:48:23

Temat: Re: Bylo: Ciasto drozdzowe mojej swiadkowej -zrobilam!
Od: Mich <M...@c...pl> szukaj wiadomości tego autora




>
>
> Ja zrobilam w mrozonymi jagodami, ze sliwkami wydaje mi sie, byloby jeszcze
> lepsze:)
> Drozdzowe bez wyrabiania to jest to!:) Dzis zostal juz lylko malutki kawalek
> ciasta...:) Ale zachowalo swoja swiezosc, miekkosc i wilgoc.
>

A ja mam jeszcze takie pytanka...:
1. "..Dodać także zmiksowane jajka.." tzn. tylko mikserem je zmiksować?
czy ubić jakoś specjalnie na jakąś masę?

2. "..Drożdże rozgnieść z 2 łyżkami cukru i gdy się rozpuszczą
dodać do wychłodzonych składników w donicy.." - nie trzeba dodawać
mleka aby drożdże się rozpuściły? rozpuszczą się w samym cukrze?

Wiem, że to banalne pytania...ale ja w życiu nic nie robiłam ciasta
drożdżowego:(

Mich'ata Beata

ps. może ktoś jednak mi odpowie w sprawie sosów sojowych i chili?:)


› Pokaż wiadomość z nagłówkami


1. Data: 2002-09-20 10:06:03

Temat: Re: Bylo: Ciasto drozdzowe mojej swiadkowej -zrobilam!
Od: "Basia" <b...@p...onet.pl> szukaj wiadomości tego autora

>
> A ja mam jeszcze takie pytanka...:
> 1. "..Dodać także zmiksowane jajka.." tzn. tylko mikserem je zmiksować?
> czy ubić jakoś specjalnie na jakąś masę?


wystarczy zwykla trzepaczka je troche pomieszac, zadnej masy z tego nie
bedzie, beda wymieszane bialka z zoltkiem

>
> 2. "..Drożdże rozgnieść z 2 łyżkami cukru i gdy się rozpuszczą
> dodać do wychłodzonych składników w donicy.." - nie trzeba dodawać
> mleka aby drożdże się rozpuściły? rozpuszczą się w samym cukrze?

mozesz nawet drozdze wrzucic prosto do plynu mleczno-maslano-cukrowego(byle
nie goracego, bo ubijesz drozdze na smierc;-), tez sie rozpuszcza, tylko
trzeba dluzej lyzka mieszac a jak je rozetrzesz z cukrem i takie
rozdrobnione dodasz do plynu do szybciej sie rozpuszcza.


>
> ps. może ktoś jednak mi odpowie w sprawie sosów sojowych i chili?:)

w tym niestety nie pomoge...


pozdrawiam
Basia
>
>


› Pokaż wiadomość z nagłówkami


1. Data: 2002-09-20 10:21:45

Temat: Re: Bylo: Ciasto drozdzowe mojej swiadkowej -zrobilam!
Od: Mich <M...@c...pl> szukaj wiadomości tego autora



Basia wrote:

> >
> > A ja mam jeszcze takie pytanka...:
> > 1. "..Dodać także zmiksowane jajka.." tzn. tylko mikserem je zmiksować?
> > czy ubić jakoś specjalnie na jakąś masę?
>
> wystarczy zwykla trzepaczka je troche pomieszac, zadnej masy z tego nie
> bedzie, beda wymieszane bialka z zoltkiem
>
> >
> > 2. "..Drożdże rozgnieść z 2 łyżkami cukru i gdy się rozpuszczą
> > dodać do wychłodzonych składników w donicy.." - nie trzeba dodawać
> > mleka aby drożdże się rozpuściły? rozpuszczą się w samym cukrze?
>
> mozesz nawet drozdze wrzucic prosto do plynu mleczno-maslano-cukrowego(byle
> nie goracego, bo ubijesz drozdze na smierc;-), tez sie rozpuszcza, tylko
> trzeba dluzej lyzka mieszac a jak je rozetrzesz z cukrem i takie
> rozdrobnione dodasz do plynu do szybciej sie rozpuszcza.
>
> >
> > ps. może ktoś jednak mi odpowie w sprawie sosów sojowych i chili?:)
>
> w tym niestety nie pomoge...
>
> pozdrawiam
> Basia
>

Serdecznie dziękuję za resztę:))
To u mnie w weekend też będzie to ciasto!
Jak zwykle zamiast się uczyć będę siedzieć w kuchni:)

Pozdrawiam
Mich'ata


› Pokaż wiadomość z nagłówkami


1. Data: 2002-09-22 14:12:50

Temat: Re: Ciasto drozdzowe mojej swiadkowej -zrobilam!
Od: "gogo" <g...@w...pl> szukaj wiadomości tego autora

Witam. Zrobiłam ciasto drożdżowe ze sliwkami i oczywiście... nie wyszło.
Tzn. wyszedł zakalec. Jak to jest, że wszystkim wychodzi a mnie nie???
Jeszcze nigdy nie wyszło mi prawdziwe drożdżowe. Poradźcie.
Gośka z zakalcem (Lublin)

Użytkownik "Niteczka" <n...@r...pl> napisał w wiadomości
news:4953-1032437861@as1-183.starogard.dialup.inetia
.pl...
> Witajcie!
>
> Zrobilam ciasto drozdzowe z owocami i kruszonka wg. przepisu podanego
przez
> Basie niedawno na grupie. Pycha!!!! jakie mieciutkie!! Bardzo smaczne:) A
tr
> udno mi bylo uiwerzyc, ze istnieje ciasto drzdzowe, ktore nie wymaga
zmudneg
> o zagniatania:)
> Jesli ktos sie jeszcze zastanawia czy zrobic, to szczerze polecam, bo
wyszlo
> rewelacyjne:)
>
> Pozdrawiam,
>
> Niteczka
>
>
>


› Pokaż wiadomość z nagłówkami


1. Data: 2002-09-22 17:39:02

Temat: Re: Ciasto drozdzowe mojej swiadkowej -zrobilam!
Od: "Wkn" <w...@w...pl> szukaj wiadomości tego autora


Użytkownik "Niteczka" <n...@r...pl> napisał w wiadomości
news:4953-1032437861@as1-183.starogard.dialup.inetia
.pl...
> Witajcie!
>
> Zrobilam ciasto drozdzowe z owocami i kruszonka wg. przepisu podanego
przez
> Basie niedawno na grupie. Pycha!!!! jakie mieciutkie!! Bardzo smaczne:) A
tr
> udno mi bylo uiwerzyc, ze istnieje ciasto drzdzowe, ktore nie wymaga
zmudneg
> o zagniatania:)
> Jesli ktos sie jeszcze zastanawia czy zrobic, to szczerze polecam, bo
wyszlo
> rewelacyjne:)
>

owszem, tez zrobilam - z rodzynkami i jablkami :) barzo smaczne, nie jest
suche a to duzy plus dla drozdzowki
Jedyny problem to ten, ze mialam za mala blache i kawalek drozdzowki mi
uciekl

wkn


› Pokaż wiadomość z nagłówkami


1. Data: 2002-09-22 22:19:23

Temat: Re: Bylo: Ciasto drozdzowe mojej swiadkowej -zrobilam!
Od: "Wkn" <w...@w...pl> szukaj wiadomości tego autora


Użytkownik "Ewa" <t...@w...pl> napisał w wiadomości
news:amfo76$6k9$1@news.tpi.pl...
> A czy ktos robil z jablkami? Jesli tak, to ile jablek utrzec?E.
>
>

jak juz pisalam, robilam z jablkami, rodzynkami i kruszonka.
Nie tarlam jablek, tylko je pocielam na osemki i wcisnelam w ciasto. Bardzo
smaczne i mocno rosnie. Nawet mowj maz, ktory jada bardzo nieliczne
drozdzowki zaliczyl te do bardzo jadalnych :))))

wkn


› Pokaż wiadomość z nagłówkami


1. Data: 2002-09-23 09:06:08

Temat: Re: Ciasto drozdzowe mojej swiadkowej -zrobilam!
Od: Mich <M...@c...pl> szukaj wiadomości tego autora



gogo wrote:

> Witam. Zrobiłam ciasto drożdżowe ze sliwkami i oczywiście... nie wyszło.
> Tzn. wyszedł zakalec. Jak to jest, że wszystkim wychodzi a mnie nie???
> Jeszcze nigdy nie wyszło mi prawdziwe drożdżowe. Poradźcie.
> Gośka z zakalcem (Lublin)
>

Zrobiłam w sobotę z jabłkami i....mogę powiedzieć, że też nie wyszło.
Nie urosło za bardzo, było jakieś takie ciężkawe...no i na dole lekki zakalec:(

Co jest, że mi te ciasta - niby takie proste - nie wychodzą?:(
Może to przez to, że nie miałam mąki tortowej i dałam w całości wrocławską?
Czy do drożdżowych zawsze musi być połowa tortowej?

Mich'ata Beata


› Pokaż wiadomość z nagłówkami


1. Data: 2002-09-23 09:30:26

Temat: Re: Ciasto drozdzowe mojej swiadkowej -zrobilam!
Od: g...@p...onet.pl szukaj wiadomości tego autora

> witam! Ja też piekłam, wyszło pyszne, wprawdzie nie ma wielkich dziur, ale
jest naprawde dobre - pozdrawiam
>
> gogo wrote:
>
> > Witam. Zrobiłam ciasto drożdżowe ze sliwkami i oczywiście... nie wyszło.
> > Tzn. wyszedł zakalec. Jak to jest, że wszystkim wychodzi a mnie nie???
> > Jeszcze nigdy nie wyszło mi prawdziwe drożdżowe. Poradźcie.
> > Gośka z zakalcem (Lublin)
> >
>
> Zrobiłam w sobotę z jabłkami i....mogę powiedzieć, że też nie wyszło.
> Nie urosło za bardzo, było jakieś takie ciężkawe...no i na dole lekki zakalec:
(
>
> Co jest, że mi te ciasta - niby takie proste - nie wychodzą?:(
> Może to przez to, że nie miałam mąki tortowej i dałam w całości wrocławską?
> Czy do drożdżowych zawsze musi być połowa tortowej?
>
> Mich'ata Beata
>
>


--
Wysłano z serwisu OnetNiusy: http://niusy.onet.pl

› Pokaż wiadomość z nagłówkami


 

strony : 1 . [ 2 ] . 3


« poprzedni wątek następny wątek »


Wyszukiwanie zaawansowane »

Starsze wątki

Glodowka
ciastka ze sliwka[P]
tortilla chips
Busek
Re: Dżem z zielonych pomidorów

zobacz wszyskie »

Najnowsze wątki

Polska [masowo - przyp. JMJ] importuje paprykę, a polska gnije na polach
Saturator do wody gazowanej CO2.
Senet parts 1-3
Chess
Dendera Zodiac - parts 1-5

zobacz wszyskie »