| « poprzedni wątek | następny wątek » |
1. Data: 2003-11-03 08:00:53
Temat: Było - Orzechy włoskie - co z nich?Witam!
Zapomniałem się pochwalić. Zrobiłem masę z przepisu Agaty, słodkie to
przeokrutnie, można jeść samo ale po chwili się zakleiliśmy.
Chwila pomyślunku i jest!
Wafle (suche) przesmarowane, ściśnięte na chwilę, pokrojone i mamy
pyszne orzechowe wafelki.
--
Pozdrawiam
Zbychu (Ivan)
N...@p...onet.pl => odpisujac usun "co trzeba"
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
Zobacz także
1. Data: 2003-11-03 21:18:04
Temat: Re: Było - Orzechy włoskie - co z nich?
Użytkownik "Ivan" <N...@p...onet.pl> napisał w wiadomości
news:bo523c$1p3$1@nemesis.news.tpi.pl...
> Witam!
> Zapomniałem się pochwalić. Zrobiłem masę z przepisu Agaty, słodkie to
> przeokrutnie, można jeść samo ale po chwili się zakleiliśmy.
Pewnie, ze sie zakleiliscie, bo to ma byc komponent do innych wytworow, w
polaczeniu np. z gorzko-kakaowa masa w torcie. Jak robie taki pralinkowy
tort z czekolada, to kawaleczki kroje maciupkie i do tego gorzka kawa. Wtedy
jest super. Z wafelkami pomysl przedni. Mozna tez lunac wiecej soku z
cytryny.
Pozdrowienia, Agata
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2003-11-04 07:17:43
Temat: Re: Było - Orzechy włoskie - co z nich?Użytkownik "Agata Solon" <a...@w...pl> napisał w wiadomości
news:bo6gbi$efn$1@atlantis.news.tpi.pl...
> Pewnie, ze sie zakleiliscie, bo to ma byc komponent do innych
wytworow, w
> polaczeniu np. z gorzko-kakaowa masa w torcie.
A ja jeszcze chciałem, po utoczeniu kulek, coby ładnie wyglądały,
cukrem pudrem obsypać :-))). Ale jak spróbowałem, to mi przeszło :-),
A wtedy
> Mozna tez lunac wiecej soku z
> cytryny.
Co też uczyniłem, ale nie mogłem za dużo, bo płynąć chciało.
Następnym razem myślę dać trochę kwasku do rozpuszczanego cukru i ew.
na koniec dokwasnąć cytryną.
--
Pozdrawiam
Zbychu (Ivan)
N...@p...onet.pl => odpisujac usun "co trzeba"
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2003-11-04 07:41:31
Temat: Re: Było - Orzechy włoskie - co z nich?
Użytkownik "Ivan" <N...@p...onet.pl> napisał w wiadomości
news:bo7ju2$g27$1@atlantis.news.tpi.pl...
> A ja jeszcze chciałem, po utoczeniu kulek, coby ładnie wyglądały,
> cukrem pudrem obsypać :-))). Ale jak spróbowałem, to mi przeszło :-),
Ale pewnie mozna obsypac gorzkim kakao - bedzie ladnie wygladalo i nie
bedzie dodatkowo zaklejajace. Podobnie jak kartofelki marcepanowe.
--
Pozdrawiam,
Ania
www.biblioNETka.pl - Sprawdź, co lubisz czytać!
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2003-11-04 22:00:53
Temat: Re: Było - Orzechy włoskie - co z nich?
Użytkownik "Ivan" <N...@p...onet.pl> napisał w wiadomości
news:bo7ju2$g27$1@atlantis.news.tpi.pl...
> > Mozna tez lunac wiecej soku z
> > cytryny.
> Co też uczyniłem, ale nie mogłem za dużo, bo płynąć chciało.
Z tym przepisem to jest tak, ze nie zawsze wychodzi ta sama konsystencja:
czasem plynie, czasem jest suche. Jest to kwestia wyczucia, wycelowania z
czasem gotowania syropu, plam na sloncu itp. Zeby bylo gestsze, daj mniej
wody do syropu albo pogotuj go dluzej, ale nie bardziej jak do nitki. Taki
gestszy mozna bardziej rozrzedzac sokim. Kwasek odradzam, sok z limetki
chyba jest bardziej kwasny od cytryny. Albo zmniejsz ilosc cukru i wody o
1/5, nie powinno popsuc.
Agata Solon, naturalna
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2003-11-05 06:24:32
Temat: Re: Było - Orzechy włoskie - co z nich?Użytkownik "Agata Solon" <a...@w...pl> napisał w wiadomości
news:bo977p$dg7$1@atlantis.news.tpi.pl...
> > > Mozna tez lunac wiecej soku z
> > > cytryny.
> > Co też uczyniłem, ale nie mogłem za dużo, bo płynąć chciało.
>
> Z tym przepisem to jest tak, ze nie zawsze wychodzi ta sama
konsystencja:
> czasem plynie, czasem jest suche. Jest to kwestia wyczucia,
wycelowania z
> czasem gotowania syropu, plam na sloncu itp
Z testami nie ma specjalnie problemu, orzechów jest od groma i
troszkę, reszta też się znajdzie. A jeżeli będzie "jadalne" i do tego
słodkie, to na pewno się (u nas) nie zmarnuje ;-))
--
Pozdrawiam
Zbychu (Ivan)
N...@p...onet.pl => odpisujac usun "co trzeba"
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
| « poprzedni wątek | następny wątek » |