« poprzedni wątek | następny wątek » |
1. Data: 2007-06-24 18:29:16
Temat: CHLEB NA ZAKWASIE!Mam zamiar upiec jutro chleb na zakwasie i nie wiem jakiej formki
powinnam użyć... czy po włożeniu do formy chleb bardzo urośnie? Na ile
powinnam wypełnić formę, żeby w trakcie pieczenia się np. nie wylał?
Bardzo proszę o pomoc:)
pozdrawiam
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
Zobacz także
2. Data: 2007-06-25 07:44:38
Temat: Re: CHLEB NA ZAKWASIE!
Użytkownik <z...@g...com> napisał w wiadomości
news:1182709756.161833.146800@c77g2000hse.googlegrou
ps.com...
Mam zamiar upiec jutro chleb na zakwasie i nie wiem jakiej formki
powinnam użyć... czy po włożeniu do formy chleb bardzo urośnie? Na ile
powinnam wypełnić formę, żeby w trakcie pieczenia się np. nie wylał?
Bardzo proszę o pomoc:)
pozdrawiam
...
Na zkawasie nigdy mi sie chleb nie wylewal. NIe jest to konsystencja
smietany a raczej plasteliny.
MP
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
3. Data: 2007-06-25 13:27:33
Temat: Re: CHLEB NA ZAKWASIE!
w zaleznosci jak aktywny jest zakwas
ja daje ciasta od 1/2 do 2/3 foremki
ostatnio to mi zaczal rosnac dopiero po 2 godzinach, a po nastepnej poltorej
mi sie
znudzilo i wsadzilem do pieca.
a propos zakwasu, mialem poprzednio jakas lewa partie maki,
bo regularnie po 4 dniach chodowania zakwasu dostawal plesni.
Teraz mam swietna make, zakwas jest pulchny. czysciutki i ma
lekki zapach kwasu jablkowego (przyjemny)
pozdrawiam WM
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
4. Data: 2007-06-26 18:01:41
Temat: Re: CHLEB NA ZAKWASIE!
Użytkownik "Wlodzimierz Macewicz" <w...@i...pw.edu.pl> napisał w
wiadomości news:f5ofrl$cdr$1@julia.coi.pw.edu.pl...
>
>
> w zaleznosci jak aktywny jest zakwas
>
> ja daje ciasta od 1/2 do 2/3 foremki
>
> ostatnio to mi zaczal rosnac dopiero po 2 godzinach, a po nastepnej
> poltorej mi sie
> znudzilo i wsadzilem do pieca.
>
> a propos zakwasu, mialem poprzednio jakas lewa partie maki,
> bo regularnie po 4 dniach chodowania zakwasu dostawal plesni.
To raczej kwestia wody, Ja uzywam wody mineralnej (nieprzegotowanej i
niegazowanej oczywiście).
MP
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
5. Data: 2007-06-26 20:25:46
Temat: Re: CHLEB NA ZAKWASIE!
>
> To raczej kwestia wody, Ja uzywam wody mineralnej (nieprzegotowanej i
> niegazowanej oczywiście).
no nie wiem
uzywam zawsze oligocenskiej z Natolina (nieprzegotowanej)
pozdrawiam WM
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
6. Data: 2007-06-27 07:31:29
Temat: Re: CHLEB NA ZAKWASIE!
Użytkownik "Wlodzimierz Macewicz" <w...@i...pw.edu.pl> napisał w
wiadomości news:46817511$0$23430$f69f905@mamut2.aster.pl...
>
>>
>> To raczej kwestia wody, Ja uzywam wody mineralnej (nieprzegotowanej i
>> niegazowanej oczywiście).
>
>
> no nie wiem
>
Możliwe, jak kupiłem kiedys mąkę (niby ekologiczną) zapakowaną w plastikowy
worek (nieprzepuszczający powietrza). Maką była zbrylona i ciężko się
wyrabiała.
MP
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
7. Data: 2007-06-27 08:00:10
Temat: Re: CHLEB NA ZAKWASIE!"MP" <m...@...tkb.pl> wrote in message
news:f5t41b$g7r$1@nemesis.news.tpi.pl...
>
> Użytkownik "Wlodzimierz Macewicz" <w...@i...pw.edu.pl> napisał w
> wiadomości news:46817511$0$23430$f69f905@mamut2.aster.pl...
> >
> >>
> >> To raczej kwestia wody, Ja uzywam wody mineralnej (nieprzegotowanej i
> >> niegazowanej oczywiście).
> >
> >
> > no nie wiem
> >
>
> Możliwe, jak kupiłem kiedys mąkę (niby ekologiczną) zapakowaną w
plastikowy
> worek (nieprzepuszczający powietrza). Maką była zbrylona i ciężko się
> wyrabiała.
>
> MP
Zaparzona.
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
« poprzedni wątek | następny wątek » |