Strona główna Grupy pl.rec.kuchnia CHLEB NA ZAKWASIE!

Grupy

Szukaj w grupach

 

CHLEB NA ZAKWASIE!

Liczba wypowiedzi w tym wątku: 7


« poprzedni wątek następny wątek »

1. Data: 2007-06-24 18:29:16

Temat: CHLEB NA ZAKWASIE!
Od: "z...@g...com" <z...@g...com> szukaj wiadomości tego autora

Mam zamiar upiec jutro chleb na zakwasie i nie wiem jakiej formki
powinnam użyć... czy po włożeniu do formy chleb bardzo urośnie? Na ile
powinnam wypełnić formę, żeby w trakcie pieczenia się np. nie wylał?
Bardzo proszę o pomoc:)
pozdrawiam

› Pokaż wiadomość z nagłówkami


Zobacz także


2. Data: 2007-06-25 07:44:38

Temat: Re: CHLEB NA ZAKWASIE!
Od: "MP" <m...@...tkb.pl> szukaj wiadomości tego autora


Użytkownik <z...@g...com> napisał w wiadomości
news:1182709756.161833.146800@c77g2000hse.googlegrou
ps.com...
Mam zamiar upiec jutro chleb na zakwasie i nie wiem jakiej formki
powinnam użyć... czy po włożeniu do formy chleb bardzo urośnie? Na ile
powinnam wypełnić formę, żeby w trakcie pieczenia się np. nie wylał?
Bardzo proszę o pomoc:)
pozdrawiam

...
Na zkawasie nigdy mi sie chleb nie wylewal. NIe jest to konsystencja
smietany a raczej plasteliny.

MP

› Pokaż wiadomość z nagłówkami


3. Data: 2007-06-25 13:27:33

Temat: Re: CHLEB NA ZAKWASIE!
Od: "Wlodzimierz Macewicz" <w...@i...pw.edu.pl> szukaj wiadomości tego autora



w zaleznosci jak aktywny jest zakwas

ja daje ciasta od 1/2 do 2/3 foremki

ostatnio to mi zaczal rosnac dopiero po 2 godzinach, a po nastepnej poltorej
mi sie
znudzilo i wsadzilem do pieca.

a propos zakwasu, mialem poprzednio jakas lewa partie maki,
bo regularnie po 4 dniach chodowania zakwasu dostawal plesni.

Teraz mam swietna make, zakwas jest pulchny. czysciutki i ma
lekki zapach kwasu jablkowego (przyjemny)

pozdrawiam WM


› Pokaż wiadomość z nagłówkami


4. Data: 2007-06-26 18:01:41

Temat: Re: CHLEB NA ZAKWASIE!
Od: "MP" <m...@...tkb.pl> szukaj wiadomości tego autora


Użytkownik "Wlodzimierz Macewicz" <w...@i...pw.edu.pl> napisał w
wiadomości news:f5ofrl$cdr$1@julia.coi.pw.edu.pl...
>
>
> w zaleznosci jak aktywny jest zakwas
>
> ja daje ciasta od 1/2 do 2/3 foremki
>
> ostatnio to mi zaczal rosnac dopiero po 2 godzinach, a po nastepnej
> poltorej mi sie
> znudzilo i wsadzilem do pieca.
>
> a propos zakwasu, mialem poprzednio jakas lewa partie maki,
> bo regularnie po 4 dniach chodowania zakwasu dostawal plesni.

To raczej kwestia wody, Ja uzywam wody mineralnej (nieprzegotowanej i
niegazowanej oczywiście).

MP

› Pokaż wiadomość z nagłówkami


5. Data: 2007-06-26 20:25:46

Temat: Re: CHLEB NA ZAKWASIE!
Od: "Wlodzimierz Macewicz" <w...@i...pw.edu.pl> szukaj wiadomości tego autora


>
> To raczej kwestia wody, Ja uzywam wody mineralnej (nieprzegotowanej i
> niegazowanej oczywiście).


no nie wiem

uzywam zawsze oligocenskiej z Natolina (nieprzegotowanej)

pozdrawiam WM


› Pokaż wiadomość z nagłówkami


6. Data: 2007-06-27 07:31:29

Temat: Re: CHLEB NA ZAKWASIE!
Od: "MP" <m...@...tkb.pl> szukaj wiadomości tego autora


Użytkownik "Wlodzimierz Macewicz" <w...@i...pw.edu.pl> napisał w
wiadomości news:46817511$0$23430$f69f905@mamut2.aster.pl...
>
>>
>> To raczej kwestia wody, Ja uzywam wody mineralnej (nieprzegotowanej i
>> niegazowanej oczywiście).
>
>
> no nie wiem
>

Możliwe, jak kupiłem kiedys mąkę (niby ekologiczną) zapakowaną w plastikowy
worek (nieprzepuszczający powietrza). Maką była zbrylona i ciężko się
wyrabiała.

MP

› Pokaż wiadomość z nagłówkami


7. Data: 2007-06-27 08:00:10

Temat: Re: CHLEB NA ZAKWASIE!
Od: "Panslavista" <p...@p...onet.pl> szukaj wiadomości tego autora

"MP" <m...@...tkb.pl> wrote in message
news:f5t41b$g7r$1@nemesis.news.tpi.pl...
>
> Użytkownik "Wlodzimierz Macewicz" <w...@i...pw.edu.pl> napisał w
> wiadomości news:46817511$0$23430$f69f905@mamut2.aster.pl...
> >
> >>
> >> To raczej kwestia wody, Ja uzywam wody mineralnej (nieprzegotowanej i
> >> niegazowanej oczywiście).
> >
> >
> > no nie wiem
> >
>
> Możliwe, jak kupiłem kiedys mąkę (niby ekologiczną) zapakowaną w
plastikowy
> worek (nieprzepuszczający powietrza). Maką była zbrylona i ciężko się
> wyrabiała.
>
> MP

Zaparzona.


› Pokaż wiadomość z nagłówkami


 

strony : [ 1 ]


« poprzedni wątek następny wątek »


Wyszukiwanie zaawansowane »

Starsze wątki

Blok robie-potrzebuje porady.
Chinskie (chyba) ciastka/pierożki
[FOTO] Pochwalcie sie swoimi kuchniami!
Solone sledzie
Oliwa z białą truflą

zobacz wszyskie »

Najnowsze wątki

Senet parts 1-3
Chess
Dendera Zodiac - parts 1-5
Vitruvian Man - parts 7-11a
Vitruvian Man - parts 1-6

zobacz wszyskie »