| « poprzedni wątek | następny wątek » |
1. Data: 2009-08-28 10:51:09
Temat: CZULENTZASADY KUCHNI ŻYDOWSKIEJ
Głównymi zasadami jest wykluczenie mięsa niektórych zwierząt (m.in.
świń), krwi, łączenia mięsa z mlekiem, niektórych ryb (tych, które nie
mają łusek) i owadów. Mięso dozwolone musi pochodzić ze specjalnego,
rytualnego uboju zwanego szechitą. Kuchnia żydowska, zwłaszcza
bliskowschodnia, posiada wiele cech wspólnych z kuchnią arabską. Wynika
to i ze stosowania tych samych regionalnych produktów, i podobieństwa
nakazów religijnych, opartych na tym samym źródle. Charakterystyczne dla
kuchni żydowskich są specjalne potrawy przygotowywane przed szabatem, w
czasie którego ortodoksyjnemu Żydowi nie wolno gotować ani rozpalać w
piecu. Stąd powstały różnego rodzaju zimne przekąski, a także potrawy
duszone przez kilkanaście godzin w stygnących piecach chlebowych (np.
czulent).
Stąd moje pytanie znacie dobry przepis na CZULENT ?
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
Zobacz także
2. Data: 2009-08-28 12:45:44
Temat: Re: CZULENT
Użytkownik "Panslavista" <P...@w...pl> napisał w wiadomości
news:h78ddq$ru7$2@nemesis.news.neostrada.pl...
> ZASADY KUCHNI ŻYDOWSKIEJ
>
> Głównymi zasadami jest wykluczenie mięsa niektórych zwierząt (m.in.
> świń), krwi, łączenia mięsa z mlekiem, niektórych ryb (tych, które nie
> mają łusek) i owadów. Mięso dozwolone musi pochodzić ze specjalnego,
> rytualnego uboju zwanego szechitą. Kuchnia żydowska, zwłaszcza
> bliskowschodnia, posiada wiele cech wspólnych z kuchnią arabską. Wynika
> to i ze stosowania tych samych regionalnych produktów, i podobieństwa
> nakazów religijnych, opartych na tym samym źródle. Charakterystyczne dla
> kuchni żydowskich są specjalne potrawy przygotowywane przed szabatem, w
> czasie którego ortodoksyjnemu Żydowi nie wolno gotować ani rozpalać w
> piecu. Stąd powstały różnego rodzaju zimne przekąski, a także potrawy
> duszone przez kilkanaście godzin w stygnących piecach chlebowych (np.
> czulent).
>
> Stąd moje pytanie znacie dobry przepis na CZULENT ?
UWAGA - PODSZYWACZ - KONTAKT MOŻE SKUTKOWAĆ ZAWIRUSOWANIEM KOMPA !!!
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
3. Data: 2009-08-28 13:02:14
Temat: Re: CZULENT
Użytkownik "Panslavista" <P...@w...pl> napisał w wiadomości
news:h78ddq$ru7$2@nemesis.news.neostrada.pl...
WSZYSTKO TO TALMUDYCZNY PRZEKRĘT !
W Biblii napisano - nie będziesz gotował dziecka (cielęcia, jagnięcia,
koźlęcia) w mleku matki (krowy, owcy, kozy), ale jaka dobra jest wątróbka
wieprzowa namoczona w mleku krowim!
Jaka smakowita jest kiszka krwawa - czy to z kaszą gryczaną czy jęczmienną.
Jakaż pyszna jest czernina z krwi kaczej. Itd.
Niedługo im zapalą w sabaty, pod dupami.
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
4. Data: 2009-08-28 18:21:05
Temat: Re: CZULENTSlavinka pisze:
>>
>> Stąd moje pytanie znacie dobry przepis na CZULENT ?
>
> UWAGA - PODSZYWACZ - KONTAKT MOŻE SKUTKOWAĆ ZAWIRUSOWANIEM KOMPA !!!
>
>
odejdź muzułmańska zarazo i nie plwaj na mnie i moich braci z kibbutzu
--
http://ujeb.pl/majnekuchele/
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
5. Data: 2009-08-28 21:14:44
Temat: Re: CZULENTSlavinka pisze:
> Użytkownik "Panslavista" <P...@w...pl> napisał w wiadomości
> news:h78ddq$ru7$2@nemesis.news.neostrada.pl...
>
> WSZYSTKO TO TALMUDYCZNY PRZEKRĘT !
>
> W Biblii napisano - nie będziesz gotował dziecka (cielęcia, jagnięcia,
> koźlęcia) w mleku matki (krowy, owcy, kozy), ale jaka dobra jest wątróbka
> wieprzowa namoczona w mleku krowim!
> Jaka smakowita jest kiszka krwawa - czy to z kaszą gryczaną czy jęczmienną.
> Jakaż pyszna jest czernina z krwi kaczej. Itd.
> Niedługo im zapalą w sabaty, pod dupami.
weź odejdź niewierna
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
6. Data: 2009-09-01 10:50:45
Temat: Re: CZULENTSlavinka pisze:
> Użytkownik "Panslavista" <P...@w...pl> napisał w wiadomości
> news:h78ddq$ru7$2@nemesis.news.neostrada.pl...
>> ZASADY KUCHNI ŻYDOWSKIEJ
>>
>> Głównymi zasadami jest wykluczenie mięsa niektórych zwierząt (m.in.
>> świń), krwi, łączenia mięsa z mlekiem, niektórych ryb (tych, które nie
>> mają łusek) i owadów. Mięso dozwolone musi pochodzić ze specjalnego,
>> rytualnego uboju zwanego szechitą. Kuchnia żydowska, zwłaszcza
>> bliskowschodnia, posiada wiele cech wspólnych z kuchnią arabską. Wynika
>> to i ze stosowania tych samych regionalnych produktów, i podobieństwa
>> nakazów religijnych, opartych na tym samym źródle. Charakterystyczne dla
>> kuchni żydowskich są specjalne potrawy przygotowywane przed szabatem, w
>> czasie którego ortodoksyjnemu Żydowi nie wolno gotować ani rozpalać w
>> piecu. Stąd powstały różnego rodzaju zimne przekąski, a także potrawy
>> duszone przez kilkanaście godzin w stygnących piecach chlebowych (np.
>> czulent).
>>
>> Stąd moje pytanie znacie dobry przepis na CZULENT ?
>
> UWAGA - PODSZYWACZ - KONTAKT MOŻE SKUTKOWAĆ ZAWIRUSOWANIEM KOMPA !!!
>
>
same sie podszywełe ty goju
--
http://ujeb.pl/majnekuchele/
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
7. Data: 2009-09-01 13:12:07
Temat: Re: CZULENTOn Tue, 01 Sep 2009 12:50:45 +0200, Slavinkełe wrote:
Wracaj Jasiu Krynicki na stare śmieci, pobiłykasz sobie na górach.
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
| « poprzedni wątek | następny wątek » |