Strona główna Grupy pl.rec.kuchnia CZULENT

Grupy

Szukaj w grupach

 

CZULENT

Liczba wypowiedzi w tym wątku: 7


« poprzedni wątek następny wątek »

1. Data: 2009-08-28 10:51:09

Temat: CZULENT
Od: Panslavista <P...@w...pl> szukaj wiadomości tego autora

ZASADY KUCHNI ŻYDOWSKIEJ

Głównymi zasadami jest wykluczenie mięsa niektórych zwierząt (m.in.
świń), krwi, łączenia mięsa z mlekiem, niektórych ryb (tych, które nie
mają łusek) i owadów. Mięso dozwolone musi pochodzić ze specjalnego,
rytualnego uboju zwanego szechitą. Kuchnia żydowska, zwłaszcza
bliskowschodnia, posiada wiele cech wspólnych z kuchnią arabską. Wynika
to i ze stosowania tych samych regionalnych produktów, i podobieństwa
nakazów religijnych, opartych na tym samym źródle. Charakterystyczne dla
kuchni żydowskich są specjalne potrawy przygotowywane przed szabatem, w
czasie którego ortodoksyjnemu Żydowi nie wolno gotować ani rozpalać w
piecu. Stąd powstały różnego rodzaju zimne przekąski, a także potrawy
duszone przez kilkanaście godzin w stygnących piecach chlebowych (np.
czulent).

Stąd moje pytanie znacie dobry przepis na CZULENT ?

› Pokaż wiadomość z nagłówkami


Zobacz także


2. Data: 2009-08-28 12:45:44

Temat: Re: CZULENT
Od: "Slavinka" <s...@w...pl> szukaj wiadomości tego autora


Użytkownik "Panslavista" <P...@w...pl> napisał w wiadomości
news:h78ddq$ru7$2@nemesis.news.neostrada.pl...
> ZASADY KUCHNI ŻYDOWSKIEJ
>
> Głównymi zasadami jest wykluczenie mięsa niektórych zwierząt (m.in.
> świń), krwi, łączenia mięsa z mlekiem, niektórych ryb (tych, które nie
> mają łusek) i owadów. Mięso dozwolone musi pochodzić ze specjalnego,
> rytualnego uboju zwanego szechitą. Kuchnia żydowska, zwłaszcza
> bliskowschodnia, posiada wiele cech wspólnych z kuchnią arabską. Wynika
> to i ze stosowania tych samych regionalnych produktów, i podobieństwa
> nakazów religijnych, opartych na tym samym źródle. Charakterystyczne dla
> kuchni żydowskich są specjalne potrawy przygotowywane przed szabatem, w
> czasie którego ortodoksyjnemu Żydowi nie wolno gotować ani rozpalać w
> piecu. Stąd powstały różnego rodzaju zimne przekąski, a także potrawy
> duszone przez kilkanaście godzin w stygnących piecach chlebowych (np.
> czulent).
>
> Stąd moje pytanie znacie dobry przepis na CZULENT ?

UWAGA - PODSZYWACZ - KONTAKT MOŻE SKUTKOWAĆ ZAWIRUSOWANIEM KOMPA !!!


› Pokaż wiadomość z nagłówkami


3. Data: 2009-08-28 13:02:14

Temat: Re: CZULENT
Od: "Slavinka" <s...@w...pl> szukaj wiadomości tego autora


Użytkownik "Panslavista" <P...@w...pl> napisał w wiadomości
news:h78ddq$ru7$2@nemesis.news.neostrada.pl...

WSZYSTKO TO TALMUDYCZNY PRZEKRĘT !

W Biblii napisano - nie będziesz gotował dziecka (cielęcia, jagnięcia,
koźlęcia) w mleku matki (krowy, owcy, kozy), ale jaka dobra jest wątróbka
wieprzowa namoczona w mleku krowim!
Jaka smakowita jest kiszka krwawa - czy to z kaszą gryczaną czy jęczmienną.
Jakaż pyszna jest czernina z krwi kaczej. Itd.
Niedługo im zapalą w sabaty, pod dupami.


› Pokaż wiadomość z nagłówkami


4. Data: 2009-08-28 18:21:05

Temat: Re: CZULENT
Od: Panslavista <p...@w...pl> szukaj wiadomości tego autora

Slavinka pisze:

>>
>> Stąd moje pytanie znacie dobry przepis na CZULENT ?
>
> UWAGA - PODSZYWACZ - KONTAKT MOŻE SKUTKOWAĆ ZAWIRUSOWANIEM KOMPA !!!
>
>
odejdź muzułmańska zarazo i nie plwaj na mnie i moich braci z kibbutzu

--
http://ujeb.pl/majnekuchele/

› Pokaż wiadomość z nagłówkami


5. Data: 2009-08-28 21:14:44

Temat: Re: CZULENT
Od: Panslavista <P...@w...pl> szukaj wiadomości tego autora

Slavinka pisze:
> Użytkownik "Panslavista" <P...@w...pl> napisał w wiadomości
> news:h78ddq$ru7$2@nemesis.news.neostrada.pl...
>
> WSZYSTKO TO TALMUDYCZNY PRZEKRĘT !
>
> W Biblii napisano - nie będziesz gotował dziecka (cielęcia, jagnięcia,
> koźlęcia) w mleku matki (krowy, owcy, kozy), ale jaka dobra jest wątróbka
> wieprzowa namoczona w mleku krowim!
> Jaka smakowita jest kiszka krwawa - czy to z kaszą gryczaną czy jęczmienną.
> Jakaż pyszna jest czernina z krwi kaczej. Itd.
> Niedługo im zapalą w sabaty, pod dupami.

weź odejdź niewierna

› Pokaż wiadomość z nagłówkami


6. Data: 2009-09-01 10:50:45

Temat: Re: CZULENT
Od: Slavinkełe <s...@a...isr> szukaj wiadomości tego autora

Slavinka pisze:
> Użytkownik "Panslavista" <P...@w...pl> napisał w wiadomości
> news:h78ddq$ru7$2@nemesis.news.neostrada.pl...
>> ZASADY KUCHNI ŻYDOWSKIEJ
>>
>> Głównymi zasadami jest wykluczenie mięsa niektórych zwierząt (m.in.
>> świń), krwi, łączenia mięsa z mlekiem, niektórych ryb (tych, które nie
>> mają łusek) i owadów. Mięso dozwolone musi pochodzić ze specjalnego,
>> rytualnego uboju zwanego szechitą. Kuchnia żydowska, zwłaszcza
>> bliskowschodnia, posiada wiele cech wspólnych z kuchnią arabską. Wynika
>> to i ze stosowania tych samych regionalnych produktów, i podobieństwa
>> nakazów religijnych, opartych na tym samym źródle. Charakterystyczne dla
>> kuchni żydowskich są specjalne potrawy przygotowywane przed szabatem, w
>> czasie którego ortodoksyjnemu Żydowi nie wolno gotować ani rozpalać w
>> piecu. Stąd powstały różnego rodzaju zimne przekąski, a także potrawy
>> duszone przez kilkanaście godzin w stygnących piecach chlebowych (np.
>> czulent).
>>
>> Stąd moje pytanie znacie dobry przepis na CZULENT ?
>
> UWAGA - PODSZYWACZ - KONTAKT MOŻE SKUTKOWAĆ ZAWIRUSOWANIEM KOMPA !!!
>
>
same sie podszywełe ty goju

--
http://ujeb.pl/majnekuchele/

› Pokaż wiadomość z nagłówkami


7. Data: 2009-09-01 13:12:07

Temat: Re: CZULENT
Od: Panslavista <p...@w...pl> szukaj wiadomości tego autora

On Tue, 01 Sep 2009 12:50:45 +0200, Slavinkełe wrote:

Wracaj Jasiu Krynicki na stare śmieci, pobiłykasz sobie na górach.

› Pokaż wiadomość z nagłówkami


 

strony : [ 1 ]


« poprzedni wątek następny wątek »


Wyszukiwanie zaawansowane »

Starsze wątki

Re: ulubiełe
Co znalazłam :-)
zakwas na żur
tarka na placki ziemniaczane
BIEDA ZUPKI

zobacz wszyskie »

Najnowsze wątki

Polska [masowo - przyp. JMJ] importuje paprykę, a polska gnije na polach
Saturator do wody gazowanej CO2.
Senet parts 1-3
Chess
Dendera Zodiac - parts 1-5

zobacz wszyskie »