Strona główna Grupy pl.rec.kuchnia Calvados

Grupy

Szukaj w grupach

 

Calvados

Liczba wypowiedzi w tym wątku: 1


« poprzedni wątek następny wątek »

1. Data: 2001-09-11 19:18:17

Temat: Calvados
Od: "Maciej Loret" <m...@p...com> szukaj wiadomości tego autora

Witam.

Jak podawac (temperatura)? Do czego to pic? A moze do jakichs drinkow?


Pozdrawiam,
Maciej Loret
m...@p...com


› Pokaż wiadomość z nagłówkami


Zobacz także


1. Data: 2001-09-11 19:26:37

Temat: Odp: Calvados
Od: "batory" <r...@a...net> szukaj wiadomości tego autora

że też włśnie dziś masz takie problemy

Użytkownik Maciej Loret <m...@p...com> w wiadomości do grup dyskusyjnych
napisał:9nlo7j$9e$...@n...tpi.pl...
> Witam.
>
> Jak podawac (temperatura)? Do czego to pic? A moze do jakichs drinkow?
>
>
> Pozdrawiam,
> Maciej Loret
> m...@p...com
>
>


› Pokaż wiadomość z nagłówkami


1. Data: 2001-09-11 19:29:57

Temat: Re: Calvados
Od: b...@d...com.pl (Herbatka) szukaj wiadomości tego autora


----- Original Message -----
From: Maciej Loret <m...@p...com>
To: <p...@n...pl>
Sent: Tuesday, September 11, 2001 9:18 PM
Subject: Calvados


> Witam.
>
> Jak podawac (temperatura)? Do czego to pic? A moze do jakichs drinkow?
>
>
> Pozdrawiam,
> Maciej Loret
> m...@p...com

Wypowiadam sie z punktu widzenia absolutnego laika, wiec moze spotkaja mnie
gromy, ale o ile pamietam calvados podaje sie tak jak koniak - czyli w
temperaturze pokojowej. Ja zawsze pijalam czysty - jesli masz dostep to sa
specjalne fikusne kieliszki do calvadosu w formie takiej bombki, troche
podobnej do kieliszka do koniaku tylko wezszej na gorze i z pokryweczka ;-)

--
Archiwum grupy: http://niusy.onet.pl/pl.rec.kuchnia

› Pokaż wiadomość z nagłówkami


1. Data: 2001-09-11 20:56:46

Temat: Re: Calvados
Od: "Ewa (siostra Ani) N." <n...@p...com> szukaj wiadomości tego autora

batory <r...@a...net> a écrit dans le message :
3b9e6646$...@n...acn.pl...
> że też włśnie dziś masz takie problemy
>
> Użytkownik Maciej Loret <m...@p...com> w wiadomości do grup
dyskusyjnych
> napisał:9nlo7j$9e$...@n...tpi.pl...
> > Witam.
> >
> > Jak podawac (temperatura)? Do czego to pic? A moze do jakichs drinkow?
> >
Czesc Batorze, przyszedles na Newsgroup o kuchni.

Calvados (maly kieliszek) mozna wlec do malej kawy (jeszcze lepiej :
expresso wloskie) najlepiej na sniadanie (+ ew. "croissant")

Lub zrobic plonace nalesniki (to na jutro, mam kolegow z Normandii, Kraju
Gdzie Calvados Sie Produkuje), sie wypytam !

--
Niesz !


› Pokaż wiadomość z nagłówkami


1. Data: 2001-09-12 08:50:05

Temat: Re: Calvados
Od: "Jerzy" <0...@m...pl> szukaj wiadomości tego autora

> > Jak podawac (temperatura)? Do czego to pic? A moze do jakichs drinkow?
> Wypowiadam sie z punktu widzenia absolutnego laika, wiec moze spotkaja
mnie
> gromy, ale o ile pamietam calvados podaje sie tak jak koniak - czyli w
> temperaturze pokojowej. [...]
Calvados to nic innego jak wódka typu: koniak, konjak, brendy czy winiak.
Calvados jest zastrzeżoną nazwą gat. dla wyrobów pochodzących z tego
właśnie regionu we Francji.
Robi się go z 2 krotnie destylowanego wina jabłkowego [1. do 30%, 2. do
60-65%, 3. leżakowanie, 4. rozcieńczanie do 42%].
Wg. mnie świetna wódka szczególnie na przyjęcia [tzw. Trou Normand -
dziura normandzka] ułatwia trawienie i robi miejsce pod nowe jadło.
Kiedyś w PRL produkowano Wypalankę i Winiak jabłkowy. Nie miały wzięcia.
Potem, w latach 70 rozpoczęto produkcję mieszanek z rektyfikatem
ziemniaczanym o nazwach "Złota jesień"-43% i "Ognisty ptak"-40%. Można je
kupić. Ale to się ma do C. jak ogórek do lampy.
pozdr. Jerzy


› Pokaż wiadomość z nagłówkami


1. Data: 2001-09-12 09:54:47

Temat: Re: Calvados
Od: "Jerzy" <0...@m...pl> szukaj wiadomości tego autora

> że też włśnie dziś masz takie problemy
"non erat his locus "
Pozdrawiam, Jerzy



› Pokaż wiadomość z nagłówkami


1. Data: 2001-09-13 18:24:41

Temat: Re: Calvados
Od: "Maciej Loret" <m...@p...com> szukaj wiadomości tego autora

Witam.

Po pierwsze primo. Ja tam takich wynalazkow nie pije ;))

> Calvados (maly kieliszek) mozna wlec do malej kawy (jeszcze lepiej :
> expresso wloskie) najlepiej na sniadanie (+ ew. "croissant")

No to cos dla mojej zony.

> Lub zrobic plonace nalesniki (to na jutro, mam kolegow z Normandii,
Kraju
> Gdzie Calvados Sie Produkuje), sie wypytam !

A to mnie zaciekawilo. Od pewnego czasu wraz z kilkoma osobami z mojej
rodziny prowadze poszukiwania osob o tym samym nazwisku Loret(h).
Okazalo sie, ze we Francji jest takich osob bardzo duzo -
korespondowalem nawet z jakims dyrektorem w ?. We Francji produkowany
jest calvados Loret - mam nawet butelke tegoz trunku. Niestety w I-necie
nic o tym nie moglem znalezc. No, ale do rzeczy. Czy "wypytujac" owych
znajomych mozesz ich zapytac czy znaja wspomniana przez mnie marke
"Loret"? Produkuje sie toto w 67290 Petersbach (chyba rejon na pn-zach
od Strasbouraga?). Butelka 0,7l , znak ACC. Na razie lezy i czeka na
jakas okazje ;))

Z gory dziekuje. Z dolu tez;)

Pozdrawiam,
Maciej Loret
m...@p...com



› Pokaż wiadomość z nagłówkami


 

strony : [ 1 ]


« poprzedni wątek następny wątek »


Wyszukiwanie zaawansowane »

Starsze wątki

pieknie, nie ma co:-(((
Re: F_U_C_K chicks waiting for you! Our X-X-X adult site is free, check it out!wiQTwXmtxxlAE
Osman bin Laden
OT - bardzo
Naleśniki faszerowane wędzoną rybą-HELP

zobacz wszyskie »

Najnowsze wątki

Polska [masowo - przyp. JMJ] importuje paprykę, a polska gnije na polach
Saturator do wody gazowanej CO2.
Senet parts 1-3
Chess
Dendera Zodiac - parts 1-5

zobacz wszyskie »