| « poprzedni wątek | następny wątek » |
1. Data: 2004-06-22 11:27:44
Temat: Chaczapuri [P]Kilka dni temu wysłałam post, ale go nie widzę, (jeśli się powtarzam -
przepraszam), więc próbuję ponownie:).
Witam wszystkich (po raz pierwszy się odzywam),
znalazłam przepis na chaczapuri, nie testowałam.
500 g młodego zółtego sera (najlepiej owczego)
1/2 szkl. słodkiego mleka lub 1 szkl. zsiadłego
2 jajka
2 łyzki masła
mąka (tyle, ile trzeba do zagniecenia dość gęstego ciasta)
sól
Ser pokrajać na cienkie plasterki i namoczyć w zimnej wodzie. Po 15-20 min.
wodę zlać, ser osuszyć, dodać jajko, masło, dobrze wymieszać. Z mąki, jajka,
mleka i szczypty soli wyrobić dość gęste, gładkie ciasto. Podzielić je na 4
równe części i każdą rozwałkować , wyciąć 4 krążki wielkości patelni lub
tortownicy. Na wierzchu 2 krążków położyć masę serową, przykryc pozostałymi
krążkami i zlepić dokładnie brzegi. Na patelni rozgrzać masło, położyć
ostrożnie chaczapuri i przykryc patelnię. Gdy ciasto zrumieni się od spodu,
odwrócić i dalej smażyć juz bez przykrycia. Można piec także w piekarniku,
wówczas z wierzchu należy posmarować je masłem.
Chaczapuri z ciasta drożdżowego
500 g młodego zółtego sera
2 jajka
1 żółtko
szklanka mleka
20 g drożdży
3 łyżki masła
sól
1 łyżeczka cukru
mąka - nie podali ile, czyli tyle, ile trzeba :)
Ser przygotować j.w.
Drożdze rozetrzec z cukrem, zalać mlekiem, wsypać część mąki - niech
rośnie.
Gdy zwiększy 2-krotnie objętośc dodać jajko, resztę mąki, sól, 2 łyżki
stopionego masła, wyrobić, pozostawić do wyrośnięcia, podzielić na 2 części,
każdą rozwałkować, na środku położyć nadzienie z sera i rozsmarować je
zostawiając wolne 3-4 cm od brzegu, brzegi zagiąć do środka, tak, żeby
nadzienie było widoczne. Posmarować po wierzchu żółtkiem roztzrepanym w
mleku, przenieść na blachę, upiec. Przed podaniem położyć na gorące
chaczapuri kawałek masła.
Chaczapuri można przygotować z różnego ciasta: przaśnego, drożdżowego,
proszkowego.
Przepis z książki Grażyny Strumiłło-Miłosz i Fazu Alijewej "Kuchnia narodów
Kaukazu" z 1978 r.
Pozostałych wymienionych potraw nie ma w tej książce.
Elżbieta
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
Zobacz także
| « poprzedni wątek | następny wątek » |