Strona główna Grupy pl.rec.kuchnia Chaczapuri [P]

Grupy

Szukaj w grupach

 

Chaczapuri [P]

Liczba wypowiedzi w tym wątku: 1


« poprzedni wątek następny wątek »

1. Data: 2004-06-22 11:27:44

Temat: Chaczapuri [P]
Od: "Elżbieta" <tomella@bezspamu_wp.pl> szukaj wiadomości tego autora

Kilka dni temu wysłałam post, ale go nie widzę, (jeśli się powtarzam -
przepraszam), więc próbuję ponownie:).

Witam wszystkich (po raz pierwszy się odzywam),
znalazłam przepis na chaczapuri, nie testowałam.

500 g młodego zółtego sera (najlepiej owczego)
1/2 szkl. słodkiego mleka lub 1 szkl. zsiadłego
2 jajka
2 łyzki masła
mąka (tyle, ile trzeba do zagniecenia dość gęstego ciasta)
sól

Ser pokrajać na cienkie plasterki i namoczyć w zimnej wodzie. Po 15-20 min.
wodę zlać, ser osuszyć, dodać jajko, masło, dobrze wymieszać. Z mąki, jajka,
mleka i szczypty soli wyrobić dość gęste, gładkie ciasto. Podzielić je na 4
równe części i każdą rozwałkować , wyciąć 4 krążki wielkości patelni lub
tortownicy. Na wierzchu 2 krążków położyć masę serową, przykryc pozostałymi
krążkami i zlepić dokładnie brzegi. Na patelni rozgrzać masło, położyć
ostrożnie chaczapuri i przykryc patelnię. Gdy ciasto zrumieni się od spodu,
odwrócić i dalej smażyć juz bez przykrycia. Można piec także w piekarniku,
wówczas z wierzchu należy posmarować je masłem.

Chaczapuri z ciasta drożdżowego

500 g młodego zółtego sera
2 jajka
1 żółtko
szklanka mleka
20 g drożdży
3 łyżki masła
sól
1 łyżeczka cukru
mąka - nie podali ile, czyli tyle, ile trzeba :)

Ser przygotować j.w.
Drożdze rozetrzec z cukrem, zalać mlekiem, wsypać część mąki - niech
rośnie.
Gdy zwiększy 2-krotnie objętośc dodać jajko, resztę mąki, sól, 2 łyżki
stopionego masła, wyrobić, pozostawić do wyrośnięcia, podzielić na 2 części,
każdą rozwałkować, na środku położyć nadzienie z sera i rozsmarować je
zostawiając wolne 3-4 cm od brzegu, brzegi zagiąć do środka, tak, żeby
nadzienie było widoczne. Posmarować po wierzchu żółtkiem roztzrepanym w
mleku, przenieść na blachę, upiec. Przed podaniem położyć na gorące
chaczapuri kawałek masła.

Chaczapuri można przygotować z różnego ciasta: przaśnego, drożdżowego,
proszkowego.

Przepis z książki Grażyny Strumiłło-Miłosz i Fazu Alijewej "Kuchnia narodów
Kaukazu" z 1978 r.

Pozostałych wymienionych potraw nie ma w tej książce.

Elżbieta





› Pokaż wiadomość z nagłówkami


Zobacz także


 

strony : [ 1 ]


« poprzedni wątek następny wątek »


Wyszukiwanie zaawansowane »

Starsze wątki

Oryginalny ser feta
Przyprawy
a moze kasza zamiast ryzu w salatce??
Sezon na szparagi - po czym poznac swieze?
Dosyć mniam

zobacz wszyskie »

Najnowsze wątki

Polska [masowo - przyp. JMJ] importuje paprykę, a polska gnije na polach
Saturator do wody gazowanej CO2.
Senet parts 1-3
Chess
Dendera Zodiac - parts 1-5

zobacz wszyskie »