| « poprzedni wątek | następny wątek » |
1. Data: 2001-10-03 21:14:45
Temat: Chinskie golabkiSa bardzo azjatyckie w smaku, ale z wygladu sa prawie jak nasze, tak
samo sie zawija.
1 chinska kapusta, ta, ktora ma szersze liscie i wyglada, ze mozna z
niej zwinac golabka
Nadzienie
1/2 kg mielonej wieprzowiny, niezbyt tlustej (ja kupuje mieso, odkrawam
tluszcz i tkanke i miele sama)
1/2 szklanki bulki tartej zalanej goraca woda do konsystencji papki
(powinna spuchnac i zesztywniec)
1 jajko
1 lyzka startego swiezego imbiru
1 zmiazdzony i posiekany zabek czosnku
2 lyzki posiekanej cebulki dymki, biale i zielone czesci
1 lyzeczka oleju sezamowego (moze byc ostry, wtedy opuscic ostry olej ponizej)
1/4 szklanki wytrawnego bialego wina czy sherry
1 lyzka sosu sojowego
10 kropel ostrego oleju, jak kto lubi
1 szklanka malutkich lisci i glab ze srodka kapusty, posiekane na drobno
1 szklanka mocnego wolowego bulionu
1-2 lyzki maki ryzowej lub kartoflanej (czy kukurydzianej)
1 lyzka octu winnego
Kapuste sparzyc, obrac liscie i uzyc male oraz glab ze srodka do
nadzienia.
Wszystkie skladniki nadzienia dobrze wymieszac, odstawic na pol godziny,
wymieszac jeszcze raz. Rolowac golabki, ukladac w plaskim naczyniu
"szwem" do dolu, zalac szklanka rosolu, zakryc szczelnie, piec godzine w
180C/350F. Odwinac jeden i sprawdzic, czy mieso jest zupelnie na wylot
ugotowane, bo to wieprzownia, wiec nie moze byc rozowe. Doprawic sos z
golabkow sosem sojowym do smaku i zaciagnac maka ryzowa rozpuszczona w 1
lyzce octu winnego.
Podawac z ryzem.
Magdalena Bassett
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
Zobacz także
| « poprzedni wątek | następny wątek » |