Path: news-archive.icm.edu.pl!pingwin.icm.edu.pl!mat.uni.torun.pl!pcmedia.com.pl!news
.man.szczecin.pl!news.mega.net.pl!news.icm.edu.pl!fu-berlin.de!feeder.qis.net!n
ntp.abs.net!newsfeed.cwix.com!newsfeed.avtel.net!not-for-mail
Message-ID: <3...@w...net>
From: Magdalena Bassett <m...@w...net>
Reply-To: m...@w...net
Organization: Bassett Design
X-Mailer: Mozilla 4.5 (Macintosh; I; PPC)
X-Accept-Language: en
MIME-Version: 1.0
Newsgroups: pl.rec.kuchnia
Subject: Chinskie golabki
Content-Type: text/plain; charset=iso-8859-2
Content-Transfer-Encoding: 7bit
Lines: 38
Date: Wed, 03 Oct 2001 14:14:45 -0700
NNTP-Posting-Host: 4.33.132.12
X-Complaints-To: a...@n...com
X-Trace: newsfeed.avtel.net 1002143686 4.33.132.12 (Wed, 03 Oct 2001 14:14:46 PDT)
NNTP-Posting-Date: Wed, 03 Oct 2001 14:14:46 PDT
X-Received-Date: Wed, 03 Oct 2001 14:14:46 PDT (newsfeed.avtel.net)
Xref: news-archive.icm.edu.pl pl.rec.kuchnia:72870
Ukryj nagłówki
Sa bardzo azjatyckie w smaku, ale z wygladu sa prawie jak nasze, tak
samo sie zawija.
1 chinska kapusta, ta, ktora ma szersze liscie i wyglada, ze mozna z
niej zwinac golabka
Nadzienie
1/2 kg mielonej wieprzowiny, niezbyt tlustej (ja kupuje mieso, odkrawam
tluszcz i tkanke i miele sama)
1/2 szklanki bulki tartej zalanej goraca woda do konsystencji papki
(powinna spuchnac i zesztywniec)
1 jajko
1 lyzka startego swiezego imbiru
1 zmiazdzony i posiekany zabek czosnku
2 lyzki posiekanej cebulki dymki, biale i zielone czesci
1 lyzeczka oleju sezamowego (moze byc ostry, wtedy opuscic ostry olej ponizej)
1/4 szklanki wytrawnego bialego wina czy sherry
1 lyzka sosu sojowego
10 kropel ostrego oleju, jak kto lubi
1 szklanka malutkich lisci i glab ze srodka kapusty, posiekane na drobno
1 szklanka mocnego wolowego bulionu
1-2 lyzki maki ryzowej lub kartoflanej (czy kukurydzianej)
1 lyzka octu winnego
Kapuste sparzyc, obrac liscie i uzyc male oraz glab ze srodka do
nadzienia.
Wszystkie skladniki nadzienia dobrze wymieszac, odstawic na pol godziny,
wymieszac jeszcze raz. Rolowac golabki, ukladac w plaskim naczyniu
"szwem" do dolu, zalac szklanka rosolu, zakryc szczelnie, piec godzine w
180C/350F. Odwinac jeden i sprawdzic, czy mieso jest zupelnie na wylot
ugotowane, bo to wieprzownia, wiec nie moze byc rozowe. Doprawic sos z
golabkow sosem sojowym do smaku i zaciagnac maka ryzowa rozpuszczona w 1
lyzce octu winnego.
Podawac z ryzem.
Magdalena Bassett
|