| « poprzedni wątek | następny wątek » |
1. Data: 2003-01-10 18:36:07
Temat: Re: Chleb (P)> Podaj, bo chce porownac z moim, moze sie czegos nowego i smacznego naucze.
> Wacek
Podaję przepis na chleb (który zresztą już raz podawałam):
CHLEB ŻYTNI NA ZAKWASIE:
Zakwas (mysle, ze trzeba wykorzystac ten co jest w odpowiedniej ilosci, ale podam,jak
jest w przepisie)
2 1/2dkg drozdzy
1 lyzeczka cukru pudru
2 szklanki zytniej maki
1 3/4 szklanki cieplej wody.
Wymieszac, przykryc folia, odstawic przynajmniej na trzy dni.
Ciasto na chleb:
1 szklanka maki zytniej
3 1/2 - 4 szklanki maki pszennej
1/4 szklanki drobnego brazowego cukru
3 lyzki kminku (jak ktos lubi)
2 lyzeczki soli
2 1/2 dkg drozdzy dodatkowo
1 szklanka cieplej wody
1/4 szklanki oleju.
W duze misce wymieszac make zytnia, 3 1/2 szkl. maki pszennej, cukier, kminek i sol.
Rozpuscic drozdze w cieplej wodzie. Zrobic dolek w mace, dodac zakwas, rozpuszczone
drozdze i olej. Mieszac lyzka, potem rekami, az ciasto bedzie odchodzic od brzegow
miski. Dodac ewentualnie maki.
Wylozyc na posypana maka stolnice, wyrabiac 10 minut, az bedzie gladkie. Jak trzeba
dodac maki. Wlozyc do duzej posmarowanej olejem miski. Przykryc folia i postawic w
cieple na 45 minut przynajmniej, az wyrosnie. Przebic ciasto i wyrabiac minute.
Podzielic ciasto na dwie czesci i uformowac bochenki, polozyc na blaszce
(wysmarowanej tluszczem lub wylozonej papierem do pieczenia). Posypac maka zytnia.
Trzonkiem drewnianej lyzki porobic dziurki na 2 cm lub przekroic 3 razy wierzch.
Pozostawic w cieple przykryte folia znow na co najmniej 45 minut. Posypac znow maka.
Piec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez 40 minut. Chlodzic na podstawce.
Pozdrawiam i smacznego!
Agnieszka
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
Zobacz także
| « poprzedni wątek | następny wątek » |