Strona główna Grupy pl.rec.kuchnia Chleb

Grupy

Szukaj w grupach

 

Chleb

Liczba wypowiedzi w tym wątku: 1


« poprzedni wątek następny wątek »

1. Data: 2003-01-10 18:36:07

Temat: Re: Chleb (P)
Od: "Agusia \(Lublin\)" <N...@p...fm> szukaj wiadomości tego autora

> Podaj, bo chce porownac z moim, moze sie czegos nowego i smacznego naucze.
> Wacek

Podaję przepis na chleb (który zresztą już raz podawałam):
CHLEB ŻYTNI NA ZAKWASIE:
Zakwas (mysle, ze trzeba wykorzystac ten co jest w odpowiedniej ilosci, ale podam,jak
jest w przepisie)
2 1/2dkg drozdzy
1 lyzeczka cukru pudru
2 szklanki zytniej maki
1 3/4 szklanki cieplej wody.
Wymieszac, przykryc folia, odstawic przynajmniej na trzy dni.

Ciasto na chleb:
1 szklanka maki zytniej
3 1/2 - 4 szklanki maki pszennej
1/4 szklanki drobnego brazowego cukru
3 lyzki kminku (jak ktos lubi)
2 lyzeczki soli
2 1/2 dkg drozdzy dodatkowo
1 szklanka cieplej wody
1/4 szklanki oleju.
W duze misce wymieszac make zytnia, 3 1/2 szkl. maki pszennej, cukier, kminek i sol.
Rozpuscic drozdze w cieplej wodzie. Zrobic dolek w mace, dodac zakwas, rozpuszczone
drozdze i olej. Mieszac lyzka, potem rekami, az ciasto bedzie odchodzic od brzegow
miski. Dodac ewentualnie maki.
Wylozyc na posypana maka stolnice, wyrabiac 10 minut, az bedzie gladkie. Jak trzeba
dodac maki. Wlozyc do duzej posmarowanej olejem miski. Przykryc folia i postawic w
cieple na 45 minut przynajmniej, az wyrosnie. Przebic ciasto i wyrabiac minute.
Podzielic ciasto na dwie czesci i uformowac bochenki, polozyc na blaszce
(wysmarowanej tluszczem lub wylozonej papierem do pieczenia). Posypac maka zytnia.
Trzonkiem drewnianej lyzki porobic dziurki na 2 cm lub przekroic 3 razy wierzch.
Pozostawic w cieple przykryte folia znow na co najmniej 45 minut. Posypac znow maka.
Piec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez 40 minut. Chlodzic na podstawce.
Pozdrawiam i smacznego!
Agnieszka

› Pokaż wiadomość z nagłówkami


Zobacz także


 

strony : 1 . [ 2 ]


« poprzedni wątek następny wątek »


Wyszukiwanie zaawansowane »

Starsze wątki

Pomóżcie
kuchnia włoska-pilne
Piersi Żu-Żu
OT: ananas w doniczce
PRZEPIS NA CIASTO AMBASADOR

zobacz wszyskie »

Najnowsze wątki

Polska [masowo - przyp. JMJ] importuje paprykę, a polska gnije na polach
Saturator do wody gazowanej CO2.
Senet parts 1-3
Chess
Dendera Zodiac - parts 1-5

zobacz wszyskie »